Kulcsfontosságú bababeszéd

Bármennyire is idegesítő, mikor felnőtt emberek apró babáknak gügyögnek, a jelenség létezik, és legalább azóta, mióta az ember beszél. A diplomák számától és az IQ hányadostól függetlenül gügyög gyermekéhez a közgazdász és a takarítónő is. Ha nem is mindig, időnként mindenkinél elszabadul a dolog a gyerek első életévében.

Japán kutatók szerint a tapasztalat, a nem és a személyiség is befolyásolják azt a bababeszédet, amelyet a szülők akkor használnak, amikor kapcsolatot szeretnének teremteni a beszélni még nem tudó gyermekükkel. Ez a fajta gügyögés az összes nemzetnél és kultúrában jelen van, arra azonban eddig nem jöttek rá, hogy milyen agyi folyamatok állnak a háttérben. Egyben azonban minden szakember egyet ért: nagy szerepe van a beszélt nyelv elsajátításában.

A szakemberek MRI-vel vizsgálták számos szülő agyát, miközben babagügyögést játszottak le nekik, majd eredményeiket összehasonlították olyan férfiak és nők MRI felvételeivel, akiknek semmiféle szülői tapasztalatuk nem volt. Megfigyelték, hogy a hanghatások meghatározott folyamatokat indítottak el az agynak abban a részében, amely a beszédközpontot irányítja - írja a NeuroImage című folyóirat. Ám ez csakis a még nem beszélő gyereket nevelő szülők esetében volt igaz, a gyermektelen, illetve a már beszédképes gyerekesek agyában nem váltott ki hasonló reakciót a bababeszéd.

A kutatók szerint a csecsemők beszédének hallgatása hasonló folyamatokat indít el az agyban ahhoz, mint amikor a felnőttek próbálnak meg a kicsik nyelvén megszólalni – írja az Orientpress. Éppen ezért azt gondolják, hogy ennek az értelmetlen gügyögésnek nagy szerepe van a gyerekek egészséges fejlődésének szempontjából.

A kísérletek bemutatták, hogy ahhoz, hogy egy felnőtt babanyelven szólaljon meg, az agynak összetett folyamatokat kell kezelnie. Ez pedig arra utal, hogy a gügyögésnek fontos szerepe van a szülő-gyerek kommunikációban, és nagy valószínűséggel elősegíti a kicsiknél a nyelvtanulás folyamatát is.

2010. augusztus 17.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X