Védekezz a hideg ellen! Babanet-Est TV Magazin

Hiába repkednek a mínuszok, gyerekkel nem lehet egész nap a lakásban ülni! Akkor sem, ha az a gyerek még aprócska.

Hiába repkednek a mínuszok, gyerekkel nem lehet egész nap a lakásban ülni! Akkor sem, ha az a gyerek még aprócska. Persze, újszülöttel ilyenkor nem szabad kimozdulni, de két hetes kortól már őket is fokozatosan hozzá lehet szoktatni a kinti hideghez úgy, hogy jól felöltöztetjük, és szélesre tárjuk az ablakot, erkélyajtót. Hiszen a friss levegőre minden gyereknek szüksége van!

De mit jelent az, hogy jól felöltöztetni? Főleg kisbabánál okozhat problémát a hideg elleni védekezés, hiszen a hőháztartásuk még nem elég kiegyensúlyozott, könnyen kihűlnek, megfáznak. Túlöltöztetés esetén pedig könnyen kimelegednek, ami szintén megfázáshoz vezethet.

Egyszerű, de praktikus szabály, hogy a pici babára mindig eggyel több réteget adjunk, mint amennyi rajtunk van. Ha nekünk elég egy pulóver és egy vékony kabát, a gyerekre adjunk harisnyát és két vékonyabb pulóvert a kabát alá. Ám amikor a kinti hőmérséklet már jelentősen leesik, vegyük elő az overállt.

Kisbaba és kisgyerek esetében a legjobb megoldás az, ha az overáll egyrészes, kapucnis, kesztyűvel és lábrésszel ellátott darab. Legyen vastagon bélelt, és lehetőleg zippzáras, gombos, hogy a kicsi ne tudja lefejteni magáról. A nyaka záródjon magasan, mert a legtöbb kicsi utálja a sálat, a kapucni is legyen rögzíthető, így a sapkát sem kapja le a gyerek minden kanyarban. És ha már a sapkánál tartunk: válasszunk ebből is megkötős, vastag, esetleg bélelt darabot, amely nemcsak a fejet, de a füleket is alaposan elrejti. Előnyös, ha olyan szabású, ami nehezen csúszik rá a kicsi arcára, mert ha nem lát ki belőle, bizony, balhézni fog.

Az overáll alá enyhébb időben nem muszáj teljes harci díszbe öltöztetni a gyereket, elég ha egy hosszú ujjú body-t, harisnyát, és vékony pulóvert adunk rá. Nagy hidegekben azonban nem árt egy vastag rugdalozó, vastag pulóver, és dupla harisnya sem.

Ha a gyerek még nem jár, adjuk rá az overáll lábrészét is, ennek hiányát prémes kiscipővel pótolhatjuk. A kocsiban minden esetben tegyünk a baba alá vastag takarót, és nem árt egy fölé sem, majd csatoljuk fel a babakocsi télizsákját is.

Nagyobb gyerek esetében olyan csizmát, bakancsot érdemes választani, ami elég magasan záródik ahhoz, hogy a hó, víz ne kerülhessen bele. Egyes overállok úgy vannak kialakítva, hogy a lábrész ráhúzható a csizmára egy erős gumírozott résszel, így szinte biztosak lehetünk benne, hogy felülről nem kerül nedvesség a gyerek lábához. A csizma maga is legyen vízálló.

Tippek:  
  • Járó gyereknél természetesen az overáll anyaga is olyan legyen, ami bírja a nedvességet. Nem árt az sem, ha kifelé mégis szellőzik, azaz a gyerek izzadtsága képes távozni a ruhán keresztül.
  • Óvodás korig bőséggel elegendő az egyrészes overáll, aminek nagy előnye, hogy melegen tartja a veséket, később azonban már praktikusabb a kétrészes, azaz nadrágból és dzsekiből álló szett. Ez utóbbi jobban ki is használható, még akkor is, ha tovább tart lehámozni a gyerekről egy esetleges WC látogatásnál.
  • Kesztyűből kisebb korban jó az egyujjas is, nagyobb gyereknél azonban csakis az ötujjas jöhet szóba.
  • Ha hógolyózásra kerül a sor, kötött kesztyű helyett orkánkesztyűt adjunk a csemetére, máskülönben a mókának akár sírás is lehet a vége a lehűlt praclik miatt.
  • Ha mégis kihűlne a gyerek keze, vegyük le róla a kesztyűt, és egy marék hóval dörzsöljük át a kezét. Otthon se meleg víz alá tegyük a fájó végtagot, hanem hideg víz alatt kezdjük fokozatosan felmelegíteni.
Szilágyi Diána , 2009. február 20.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?