A dysthymia 6 jele: - igen, a depresszió ezen formája egy létező betegség!

A depressziós személyt a legtöbben úgy képzeljük el, hogy reggelente képtelen kikelni az ágyból, napi 12 órákat alszik, elszigetelődik a családjától, barátaitól, nem képes ellátni a napi feladatait és állandóan rosszkedvű, levert. De nem minden esetre igaz ez, sokszor szinte észrevétlen lappang a betegség, mert az illető az élet legtöbb területén továbbra is képes helyt állni.

A legtöbb mentálhigiéniás probléma terápiával és gyógyszerekkel jól kezelhető. Fontos azonban, hogy valóban kezelve legyen, mert egyéb szervi, fizikai problémákat is okozhat (pl.: magas vérnyomás, reflux, fekély, elhízás, kóros soványság…). A depresszió jelei gyakran igen egyértelműek, ahogy a bevezetőben is szemléltettük, azonban akadnak olyan fajtái is, amik hosszú hónapokon, akár éveken át is rejtve maradnak.

Képzeljünk el egy olyan életet, amiben helye van családnak, barátoknak, kiemelkedő szociális népszerűségnek örvend valaki, magas beosztásban dolgozik, jól teljesít, elismeréseket zsebel be… Csakhogy, ami a környezetének láthatatlan, az ott dolgozik belül: minden reggel félelmekkel, elvárásokkal ébred, hogy vajon fog-e tudni aznap is ugyanúgy teljesíteni, tudja-e hozni azt a magas szintet, amit eddig, tökéletes tud-e lenni/maradni?!

Az ilyen személyek sokszor csak többórányi online játékkal, vagy néhány pohárka itallal tudnak ellazulni a nap végén; az e fajta tompaság képes csak elterelni a gondolataikat. Nem is sejtenéd, hogy a munkatársadban, a szomszédos anyukában, a kedves régi ismerősödben, aki néha meglátogat, vagy akár a férjedben milyen érzelmek bújnak meg, milyen nehézségekkel kell szembe néznie nap, mint nap, mekkora csatákat vív magában! Bár a dysthymia olykor eltérő tünetegyüttessel (vagy a tünetek hiányával) ját együtt, a végkimenetel szempontjából nagyon is hasonló a köznapi értelemben ismert depresszióhoz, azért fontos felismerni a jeleket:

  1. A dysthymiában szenvedőknek problémáik akadnak az öröm megélésével, az élet élvezésével kapcsolatosan. Azok a dolgok, amik korábban boldogságot okoztak nekik, többé már nem váltanak ki jó érzést belőlük, akármennyire is küzdenek azért, hogy jól érezzék magukat közben (pl.: sport, hobbi).
  2. Kérlelhetetlenül kritikusak: magukkal, a környezetükkel, az életkörülményeikkel, egyszerűen mindennel kapcsolatban. A főnökük hülye, a párjuk idegesítő, ők maguk egy kész csőd, az élet pedig szívás – gondolják.
  3.  Folyamatos önbizalomhiány: függetlenül attól, mit ért el a dyshymiás személy, állandó bűntudattal küzd. Hiába a boldog párkapcsolat, a változatos szakmai kihívások, a felnőtt élet állandó kihívást jelent számára.
  4. Állandó alacsony energiaszint: bár nem olyan intenzív módon, mint a „hétköznapi” depresszióban szenvedők, de ők is átélik a folyamatos küzdelmet a mindennapi teendők ellátása kapcsán.
  5. Ingerelhetőség. Könnyen felkapják a vizet és nagy dolgot csinálnak jelentéktelen apróságokból.
  6. Folytonos bűntudat és rettegés a múltban elkövetett hibák és a jövő miatt. Bár olykor mindannyiunkban felbukkannak kételyek a házasságunkat, egyéb kapcsolatainkat illetően és aggódunk a munkák vagy épp a kifizetendő hiteltartozásunk miatt, ha ezek a gondolatok uralják el az életünket, az már nem oké.

Az eredeti cikkben a dysthymia további ismertetőjegyeiről is olvashatsz: 

Plézer Panna , 2019. június 11.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó