Allergia karácsonykor

Az ünnepek alatt az allergiás tünetek fokozódhatnak. A karácsonyfa, az illatos gyertyák és a készülődéssel járó stressz is felerősítheti a panaszokat.

Tünetek és allergének

Nátha, orrmelléküreg-gyulladás, hörghurut – ha a felsorolt panaszok évről-évre hasonló időpontban jelentkeznek, érdemes utána járnunk, mi állhat a tünetek hátterében. A diagnosztizált allergiás betegek már tudatosan kerülik azt az allergént, ami a tüneteket okozza. A probléma, hogy az allergia a nem diagnosztizált és nem kezelt betegeknél gyakran más kórképekkel összetéveszthető formában jelentkezik. Aki rendszeresen küzd a felsorolt betegségek elhúzódó tüneteivel a téli időszakban, az könnyen lehet, hogy valójában lakáson belüli allergia jeleit tapasztalja. A háziporatka mellett a penészgomba a két leggyakoribb allergénforrás a lakásban.

Mű, vagy igazi?

Penészgomba allergiás betegeknél a tüneteket a karácsonyfa is fokozhatja. A fenyőkön az erdőkben is penészgomba telepedhet meg. A kivágott fákon a szabad ég alatt, zsúfolt, nedves környezetben való tárolás következtében pedig a gombatelepek tovább növekedhetnek. A lakásba kerülve ezek után természetesen azonnal megjelennek a szoba levegőjében is, amire az arra érzékenyek sűrű tüsszögésekkel, köhögéssel reagálhatnak. Számukra ideális választás lehet a műfenyő vásárlása.

Illatosítók

Potpourri, gyertyák és illóolajok – a karácsonyi hangulat elengedhetetlen kellékei. Tudnunk kell azonban, hogy a potpourri szárított növényi összetevői szintén penész spórák táptalajai lehetnek, ezért allergiások semmiképp ne tegyék olyan helyre, ahol közvetlenül belélegezhetik - dohányzóasztalra, vagy hálószobába. Bizonyos illatanyagok az arra érzékenyeknél szintén felerősíthetik a tüneteket – mondta el dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa. Az illatosított gyertyákegy része is problémát okozhat, mivel olyan kémiai anyagokat tartalmaznak, amelyek vérbőséget okozhatnak az orrban, tüsszögést és orrfolyást válthatnak ki, asztmás betegeknél akár rohamot is provokálhatnak.

Rosszul megválasztott ajándék

A háziporatka elhalt emberi hámsejtekkel táplálkozik, kedvelt élőhelyei ezért az ágynemű, matrac, kárpitozott kanapé és a plüssállatok. A háziporatka az arra érzékenyekből szénanáthás, asztmás tüneteket válthat ki, de okozhat csalánkiütést, ekcémát is. Ezért nem tanácsos bolyhos kedvenccel meglepnünk háziporatka allergiás ismerősünket.

Nem baj, ha nem tökéletes!

A leggondosabb előkészületek mellett is megeshet, hogy nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogyan szeretnénk. A stressz köztudottan gyengíti védekező képességünket, ha idegeskedünk, könnyebben kapunk el fertőzéseket. Stressz hatására az allergiás tünetek is felerősödhetnek. Ne akarjuk tökéletesre szervezni az ünnepeket, ne vállaljuk túl magunkat! Hagyjunk időt a pihenésre és az ünnepek is

Babanet , 2011. december 22.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(3 hozzászólás) 

2011 12 25. 12:49
Örülök, hogy felhívják a figyelmet az illatosítók káros hatásaira. Egyre inkább a természetes dolgok felé fordulunk (homeopátiás készítmények nagy-nagy népszerűsége, egészséges táplálkozás stb.) de a "műanyag" illataromák túlzottan jelen vannak. Nem esszük meg a báránysültet ("aranyos állatot nem eszem"), de gondolkodás nélkül magunkra kenjük a ki tudja, miből és hol gyártott, kimérve árult "XY-jellegű" parfümnek nevezett löttyöt. Ami annyira brutál tud lenni, hogy pl. az egyetlenegyszer, félórás úton a kocsiban mellettem ülő kolléga szaga 3 év óta, intenzíven érezhetően belerögzült a biztonsági övbe.

A reklámok is azt nyomatják, hogy nem kell szellőztetni, inkább állíts be egy, pár percenként levegőbe spriccelő garantáltan szintetikus szagfröccs-gépet. Ezek után csodálkozunk, hogy asztmásak, allergiásak, ilyen-olyan érzékenységgel megáldottak leszünk? Ha már nagyon-nagyon muszáj akkor inkább vegyünk a patikában narancsolajat, citromolajat, levendulaolajat; nem annyira drága, és elég 2-3 csepp egy tálka vízbe. Vagy pl a megpucolt narancs héját ne dobjuk ki azonnal, hanem jól gyűrögessük össze, gyötörjük ki az illóolajakat a levegőbe és csak utána dobjuk ki a héjakat.
→ válasz erre
2011 12 25. 13:13
Szeretnék még valamit mondani, amennyiben a bolyhos kedvencet valaki esetleg igazi, élő állatkának értené: ismerőst, rokont, senkit, SOHA ne lepjünk meg állattal!

Nemrég csatlakoztam egy, bizonyos fajt mentő csoporthoz, és megdöbbentő, hogy, például kutyából milyen sokat tesznek ki autóból. Jól szituáltnak tűnő átlagemberek is. Akár az állatka kosarával, játékaival együtt (múlt héten 2 ilyen eset is volt). Házikedvenc tartását mindenkinek saját magának, felelősen mérlegelve, átgondolva kell elhatároznia.
→ válasz erre
2011 12 26. 09:54
Manguszta,gyerkőc dadájának a karácsony maga a horror.A bőre allergiás a fenyőgyantára,citrusok illóolajára...
A mű-illatosítókat az én orrom sem szereti,prüszkölök tőle,és menekülés.A hiperek mosószeres polcaihoz már nem is közelítek,mert az tömény horror az orromnak!A legkisebb helyiségben a Br.se helyett házi illatosító van.Illóolaj+ víz (keverési arány az illóolajos dobozban.),mindez egy kézi spricnibe töltve.Gyereknél szörnyűzőnek is kitűnő esti alváskor.
Amúgy tényleg létezik olyan,hogy ünnepre élő állatot kap valaki? Mondjuk egy dogot a panelba? Mert az tényleg nem normális!Mi húsvétkor inkább kölcsönadunk 1-2 nyuszit a szomszédba,ahol gyerekek vannak,majd ünnepek után a nyuszik hazajönnek,épségben,egészségben.
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó