Éljük túl a kánikulát!

A nagy téli zimankóban én bizony mindig azért epekedek, hogy legyen már nyár és negyven fok, de gyorsan. Aztán nem annyira gyorsan, de elérkezik ez a pillanat is – Ti is érzitek, ugye? És miközben azért élvezem és töltekezem a rusnya, szürke téli hónapokra napfénnyel, hővel, színekkel, tudom, hogy sokan vannak, akik küzdenek a hőséggel: kismamák, szülők és a legkisebbek is.

Úgyhogy arra gondoltam, összegyűjtök pár tippet arra, hogyan élje túl apró és nagy a kánikulát!

 • Az első és legfontosabb teendő a lakás temperálása: napközben lehetőleg ne nyissunk ablakot – csak ha van légmozgás -, és inkább eresszük le a redőnyöket, amelyekkel a függönyöknél jóval hatékonyabban zárhatjuk ki a hőséget. Ablakot nyitni, szellőztetni csak éjjel és hajnalban érdemes, amikor már kicsit lehűlt a levegő. Este még tombol a hőség, lassan hűl le a levegő.
   
 • Emellett kiemelkedően fontos, hogy a család minden tagja elegendő folyadékot fogyasszon! A szoptatott babát tegyük minél többször mellre, amelyik baba nem szopik, kínáljuk gyakran forralt vízzel, tápszerrel. Kisgyerekeknél gyakori, hogy annyira elfoglalják magukat, hogy elfelejtenek inni, ilyenkor duplán is a szülő felelőssége, hogy rendszeresen megkínálja a gyereket némi innivalóval. A legjobb a víz, vagy a lehűtött gyümölcstea, de ilyenkor az is remek, ha egy citrom vagy grépfrút levét csavarjuk bele egy jó kétliteres palackba és azzal kínáljuk a gyereket. Nagy reneszánsza van a különféle limonádéknak, ízesíthetjük ribizlivel, dinnyével, meggyel, a lényeg, hogy ne cukrozzuk-mézezzük agyon.
   
 • A legforróbb órákban kisgyerekkel senki ne menjen a napra, játszóterezni is inkább kora délelőtt vagy késő délután induljunk el. Akkor is fontos, hogy vigyünk magunkkal ipari mennyiségű vizet, sapkát a család minden tagja számára és fényvédőkrémet. Igen, még a városi játszótérre is. És ilyenkor hagyjuk a gyerekeket a játszótéren is pacsálni: vihetünk pár üres palackot magunkkal, nálunk a téren a nyári sláger mindig a sarazás. Kölköt megérkezés után azonnal bugyira-pelenkára vetkőztettem, aztán mehetett varacskosdisznózni. És szerezzetek be pár vizipisztolyt, mert az jó!

 • Akinek kertje van, az alapvetően mázlista, de kánikulában különösen. Már ha van árnyék a kertben – ha nincs, egy vastagabb vászon kifeszítésével lehet megteremteni a megfelelő környezetet -, meg egy kis felfújható medence, amit meg lehet tölteni annyi vízzel, hogy a gyerekek kényelmesen pacsáljanak benne. Esetleg a szülő is. Medence hiányában a babáknál és a kicsiknél jól működik a fürdetőkád is – természetesen az árnyékba helyezve. Városi lakások esetén sem kell lemondani a pancsolóról, ha elfér az erkélyen, jöhet a felfújós fajta, ha az túl nagy, egy lavór vagy dézsa is megteszi. Kisbabát tűző napra kitolni szigorúan tilos – csakis jó árnyékos helyen szabad ilyenkor altatni, de talán a legjobb a szobában!
   
 • Ne lepődjön meg senki sem azon, ha a gyerekek a nagy hőségben egyáltalán nem vagy csak keveset esznek - ez teljesen természetes, kánikulában dupla megterhelést jelent a szervezetnek, ha nehezebb ételekkel traktáljuk. Ha valami betegség miatt nem létkérdés, hogy egyen, ne erőltessük, csak legyen elérhető közelségben némi lédús gyümölcs vagy zöldség, amit elropogtathatnak. Nálunk ilyen melegben a gyerek legszívesebben ezeket és hűs, vagy akár lefagyasztott joghurtot-kefírt eszik. Estefelé, ahogy lehűl a levegő, esetleg éhesebb szokott lenni, de ez sem igaz minden esetben.

 • A szoptatott babák esetében is hasonló jelenség figyelhető meg: bár a pici gyakran jelzi majd, hogy szopni szeretne, a mellen eltöltött idő egész biztosan csak néhány perc lesz. Ilyenkor a baba nem igazán eszik, inkább csak iszik – a „vizes”, szomjoltó első tejet szívja csak ki -, de senki ne aggódjon: este-éjszaka bepótolja a másik felét is. A lényeg, hogy ilyen melegben ahányszor csak nyikkan a pici, kínáljuk meg a tejjel (tápszeres babák esetében táppal vagy vízzel), mert elképesztően gyorsan képesek kiszáradni.
   
 • Nem tudom, másnak is van-e aggódós rokona, nálunk az egyik nagymama képes volt a 40 fokos hőségben megkérdezni tőlem, hogy nem kellene-e kardigánt adni a gyerekre, mert megfázik. Nem, nem fázik meg. Még a legkisebbekről is szedjünk le ilyenkor minden ruhát, elég meleg a pelenka önmagában is, hadd szellőzzön szabadon a teste! Viszont nagyon fontos, hogy a gyerek feje védve legyen, szellős textilsapkát, vékony kiskendőt mindenképp tegyünk rá! Ha nagyon melege van a gyereknek, vizezzük be a fejfedőt (meg a gyerek haját, azt különösen élvezni fogják)!

 • Ilyen hőségben az alvás is fárasztó. Hogy minél pihentetőbb legyen az a pár enyhébb óra, éjszakára se adjunk mást a kicsikre egy szál pelenka-kisbugyinál, takaró nem is kell, de paramamik is csak egy vékony lepedőben gondolkodjanak maximum! Lefekvés előtt egy langyos fürdő is jól eshet a gyerekeknek.
   
 • Kedves kismamák, azt hiszem, talán Nektek most a legnehezebb. Az amúgy is hormontombolástól, nagy pocaktól terhelt szervezet általában nehezen bírja a nagyon meleg időjárást! Mindenképp igyatok eleget, és ha tehetitek, pihenjetek le délután - hagyjátok a dagadt ruhát és a főzést másra, de legalábbis estére. Kerüljétek a sós ételeket – megköti a vizet, a frásznak hiányzik ilyenkor egy jó kis ödéma -, egyétek azt és annyit, amit megkívántok! Öltözködjetek lengén, és akár napjában többször is hűsöljetek egyet a zuhany alatt – vagy szerencsésebb esetben, medencében, természetes vízben. Ne nagyon üljetek kocsiba, ha nem muszáj, és a munkahelyen izzítsátok be valami ésszerű hőfokra a légkondit. És igyatok, igyatok, igyatok!

Nektek milyen hasznos praktikátok van még a hőség túlélésére?

Szilágyi Diána , 2012. július 02.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(5 hozzászólás) 

2012 07 03. 10:21
dia
Manguszta, tök jó, ezt a sárgarépát kipróbálom!

Igen, napszemüveg kell a gyerekre, egyéves kor körül már lehet rájuk adni olyat, amit nem kap le könnyedén a fejéről (gumipánttal van ellátva). A lényeg, hogy jó minőségű, UV szűrővel ellátott lencséje legyen, ne a legolcsóbb gagyi az aluljáróból.

Addig pedig sildes sapka, ami árnyékol.
→ válasz erre
2012 07 05. 15:14
Vizes ruha: Bp-i belvárosi lakásban lakunk, nem szerettem volna az ágyneműt heteken keresztül pakolgatni koszosan, ezért gondoltam naivan, hogy kimosom. A fürdőszobában száradt, de az egész lakás olyan párás lett, hogy alig lehetett elviselni. Na ennyit a hűsítő hatásról! Mindenki tanuljon ebből, s ne próbálja ki.
Előnye is volt, 3 óra alatt megszáradt, s még aznap vissza tudtam húzni, mert a nagy melegre való tekintettel most nálunk nincsen vasalás! :)

→ válasz erre
2012 07 13. 14:00
Ilyen melegben mi is csak este megyünk le játszani, addig meg marad a bent lét. Ilyenkor én is elnézőbb vagyok, és engedem játszani a gépen, vannak édes ki játékok, amiből tanulni is lehet.
→ válasz erre
Összes hozzászólás (5) megtekintése »
X
EZT MÁR OLVASTAD?