Ezekkel a hintőporokkal gond volt, a babakrémeket rendben találták

A kisbabáknak szánt 40-féle kozmetikum közül hat esetben találtak termékbiztonsági problémát a fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei, mikrobiológiai szempontból minden termék megfelelt a vizsgálaton - tette közzé a Fogyasztóvédelmi Hatóság.

Az újszülöttek, a csecsemők és a kisbabák életében a bőrük egyik leginkább problémás része a pelenkával fedett bőrterület. A vizeletből és a székletből kémiai anyagok szabadulhatnak fel, melyek megváltoztatják a bőr pH értékét, és irritációt, bőrelváltozást, gyulladást okozhatnak. Ezt a problémát a jó nedvszívó-képességű nadrágpelenkák nagymértékben csökkentették, de továbbra is elengedhetetlen a babaápolási kozmetikumok használata.

A hatóság a pelenkával fedett bőrterületet érintő 21-féle hintőporban és 19-féle babakrémben vizsgálták a tartósítószerek mennyiségét, és a bőrápoló termékek mikrobiológiai vizsgálatát. Ellenőrizték azt is, hogy a tartósítószermentesnek vagy parabenmentesnek jelölt termékek valóban azok-e

Kétféle paraben használata 2015. október 16-tól a három év alatti gyermekek pelenkával fedett bőrfelületen való alkalmazásra szánt, leöblítésre nem kerülő kozmetikai termékekben tilos. Minden egyéb esetben - ahol a kérdéses parabeneket alkamazzák - kötelező feltüntetni a „Ne használja a pelenkával fedett bőrfelületen” mondatot.

A hintőporok esetébenegy esetben került megállapításra, hogy olyan tartósítószereket tartalmaz a termék, amelyek a címkén nem kerültek feltüntetésre (Cao Natur BABAHINTŐPOR Búzavirág és Körömvirág kivonattal).

További 3 esetben került megállapításra, hogy olyan tartósítószert tartalmaznak, amelyek a címkén nem kerültek feltüntetésre illetve a címkén nem került megjelölésre a „Ne használja a pelenkával fedett bőrfelületen” mondat, mely jogszabályi kötelezettség. (2-féle Dino Babahintőpor Kamilla és aloe vera kivonattal készítmény és Trompy TALCO PERFUMADO Babahintőpor).

További 2 esetben pedig a címkén nem került megjelölésre a „Ne használja a pelenkával fedett bőrfelületen” mondat (Caola Kamillás HINTŐPOR és a Caola Kamillás HINTŐPOR narancsvirág kivonattal).

A teljes lista itt található

Babanet , 2016. április 19.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?