Hogyan bánjunk egy válogatós evővel?

Vannak olyan babák, akik mindent megesznek és vannak olyanok akik nagyon válogatósakat. De mégis mi ennek az oka? Mit tehetek ha a babám válogatós?

 


Miért olyan válogatós a babám?

A szilárd ételek fogyasztása még mindig új tapasztalat a kisgyermeked számára. Időre lehet szüksége, hogy hozzászokjon az új ételek különböző színeihez és ízeihez. Míg a kisgyermekek sok mindenben vágynak a következetességre és az ismertségre, a játékidő rutinjától kezdve az alvási szokásokig, az ételek esetében közismerten kiszámíthatatlanok.  Gyakori, hogy a gyermekek napról napra változtatják étkezési szokásaikat, és az is gyakori, hogy csak akkor próbálnak ki új ételeket, ha már többször is megkínálták őket.

Bármennyire is frusztráló lehet egy kényes evő, ez egy remek alkalom arra, hogy megtanítsd gyermekedet új dolgok kipróbálására, mielőtt túlságosan megrögzötté válik, és elkezdi elutasítani az új ételeket, hogy ezzel is érvényesítse függetlenségét. Kínálj gyakran különféle egészséges ételeket, hogy amikor készen áll, legyen lehetősége belekóstolni – ha nem ebéd közben, akkor esetleg egy délutáni uzsonna során.

Hogyan vezessem be az új ételeket válogatós babámnak?

Gyermekednek veleszületett érzéke van ahhoz, hogy mennyi ételre van szüksége a testének a növekedéshez és az egészséghez, és az ő döntése, hogy mit eszik. A legjobb, amit tehetsz, hogy pozitív, nyugodt környezetben sok egészséges választási lehetőséget biztosítasz, hogy az étkezések mindenki számára élvezetesek legyenek. Íme néhány konkrét tipp, hogyan kezeld a válogatós evőt:

  • Szervezd meg gyermeked étkezését úgy, hogy naponta tartson három rendszeres étkezést és köztük két egészséges uzsonnát fogyasszon. Gondoskodj arról, hogy gyermekednek meghatározott étkezési- és uzsonna időpontjai legyenek. Ez annak az esélyét is csökkenti, hogy túl sokat nassoljon.

  • Amikor új ételt kínálsz, egyszerűen tedd azt a gyermeked tálcájára anélkül, hogy nagy ügyet csinálnál belőle. Győződj meg róla, hogy a választott étel az életkorának megfelelő.

  • Egyszerre csak kis mennyiségben vezesd be az új ételeket. Az ismeretlen ételekből álló teljes étkezés helyett például kínáld a szokásos ételeket vagy kedvenceket valami újjal együtt. Minden étkezésnél mindig legyen legalább egy olyan dolog, amiről tudod, hogy a kisgyermeked szereti.

  • Próbálj meg akkor beütemezni egy új ételt, amikor tudod, hogy gyermeked éhes – például néhány szelet almát, amikor délután megéhezik.

  • Használj kisméretű adagokat! Egy kisgyermek számára az adag mérete körülbelül 1/4 része egy felnőtt adagjának. Egy 1 éves gyermek számára egy adag hús körülbelül tenyérnyi méretű, egy adag zöldség pedig csak 1-2 evőkanálnyi.

  • Egyes gyermekek szájpadlása érzékenyebb, mint másoké. Néhányan egyszerűen nem szeretik bizonyos ételek állagát, színét vagy ízét. Ezért fordulhat elő, hogy egy gyermek azt állítja, hogy nem szeret egy olyan ételt, amelyet még soha nem is kóstolt. Hasonlóképpen, egyes gyerekek azért utasíthatnak el egy ételt, mert az egy olyan időszakra emlékezteti őket, amikor betegek voltak, vagy mert valamilyen más negatív élményük van vele kapcsolatban.

  • Keresd meg a módját, hogyan növelheted a kisgyermeked által kedvelt ételek tápértékét! Adj például  pürésített zöldségeket – sárgarépát vagy spenótot a tésztaszószhoz, és kis gyümölcsdarabkákat a kedvenc gabonapelyhéhez!

  • Állj ellen a késztetésnek, hogy cukros ételeket kínálj! A kulináris kalandvágyát szeretnéd fejleszteni, nem pedig az édesszájúságát!

  • Minimalizáld a zavaró tényezőket az asztalnál. Ha egy testvér a közelben szaladgál, vagy egy rajzfilm integet a szoba másik végéből, a kisgyermek elveszítheti érdeklődését a felszolgált étel iránt. Próbálj meg nyugodt és csendes étkezést biztosítani.

Hogyan vehetem rá a kisgyermekemet, hogy minél többféle ételt egyen?

Nem reális elvárni egy kisgyermektől, hogy az ételek széles skáláját elfogadja. Hosszú távon az a példa, amelyet Te mutatsz azzal, hogy mindenféle egészséges ételt felszolgálsz és fogyasztasz, az egyik legjobb módja annak, hogy gyermeked megtanuljon helyesen táplálkozni. 

Ha úgy tűnik, hogy a kisgyermeked napokig csak sajtot és kekszet eszik, ne aggódj. Kezd el feljegyezni, hogy mit eszik, és valószínűleg azt fogod tapasztalni, hogy egy hét alatt az összes fő élelmiszercsoportot és a szükséges tápanyagokat beviszi. Az Amerikai Dietetikusok Szövetségének tanulmányai azt mutatják, hogy a gyerekek – még azok is, akiket a szüleik válogatósnak tartanak – általában elég sokféle ételt fogyasztanak ahhoz, hogy kielégítsék tápanyagszükségletüket.

 

Forrás: Babycenter.com

B.Edina, 2022. július 18.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?