Lázas a gyerek Babanet-Est TV Magazin

Emlékszem, az első alkalommal, amikor a gyerek magas lázat produkált, bennem az adrenalin-szint szökött egy perc alatt az egekig, azt se tudtam, hirtelen hová kapjak. Most már rutinos lázcsillapító-mamaként nem esem kétségbe, ha a hőmérő csipogása után 38 fok vagy afeletti hőmérséklettel találom szembe magam. Főleg, ha amúgy a gyerek látványosan jól érzi magát, pörög, játszik. Mert elfeküdni tényleg csak akkor szokott, ha nagy a baj.

Egy kutatás szerint a szülők nagy része egyáltalán nem tudja, mi is pontosan a láz, sőt, sokan meg vannak róla győződve, hogy már a 38 fokos testhőmérséklet is agykárosodást okozhat. Pedig a láz természetes jelenség, az immunrendszer válasza a fertőzésre, és bizonyos fokig a beteg jó barátja. A normálisnál magasabb testhő gyilkolja a vírusokat, bacilusokat, felgyorsítja a gyógyulás folyamatát.

Fontos tudni, ha még csak a gyerek altestét becélozva tudunk hőt mérni, a végeredményből vonjunk le mindig fél fokot. Ha a végeredmény 37-37,5 fok között van, akkor még csak hőemelkedésről beszélhetünk, ezt felesleges csillapítani. 37,5-38 fok között már lázzal állunk szemben, de ilyenkor is csak akkor csillapítsuk, ha a gyerek még nincs 3 hónapos. A gyerekorvosok általában azt ajánlják, hogy 38,5 fokos láznál kezdjünk némi csillapításba, egyesek szerint pedig még 39 fokig is várhatunk ezzel. A nagyon magas lázzal (40 foktól) az a gond, hogy ilyenkor a szervezet már a saját sejtjeit is károsítja a magas hővel.

Ha csillapítani kell a gyerek lázát, nem muszáj rögtön gyógyszerhez nyúlni. Először próbálkozzunk meg a hűtőfürdővel: átlagos hőmérsékletű fürdőbe ültetjük a gyereket, és nagyon lassan, fokozatosan hűtjük a vizet addig a pontig, míg a gyerek még pont nem fázik. Akkor rögtön vegyük ki belőle, mert a szervezet a fázásra a testhő megemelésével válaszol, azaz még feljebb megy a láz.

Ha a hűtőfürdő nem vált be, próbálkozhatunk prizniccel is: kézmeleg vízzel nedvesítsünk be egy törülközőt, csavarjuk bele a gyereket, és fedjük be száraz takaróval. Amikor a vizes törülköző felmelegedett, cseréljük egy újabb, kézmeleg vizes ruhával. Lassabb módszer, de hatásos.

Ha a mechanikus hűtés magában nem elég, vessük be a gyógyszereket. De óvatosan, mindig csak a meghatározott mennyiséget adva. Általában mindegyik gyógyszer csak 4 óránként adható (ez igaz a kúpokra is), de ha nagyon rossz a helyzet, és az orvos megengedi, kétféle, különböző hatóanyagú gyógyszert is kombinálhatunk.

Lázas gyereknél mindig tartsuk szem előtt, hogy sok folyadékot és sót veszít, ezért itassuk folyamatosan, a legjobb, ha egy picit sós teával. Ha azt nem hajlandó meginni, adjunk neki ropit és sok-sok folyadékot. Szoptatós gyereknél ilyenkor is a gyakori szoptatás a legjobb.

Ha tartósan magas a gyerek láza (39,5 fok felett), mindenképpen hívjuk ki az orvost. Addig is folytassuk a lázcsillapítást, amíg megérkezik a szakember.

Tippek
  • Lázas gyereket ne takarjunk be vastagon, és ne öltöztessük meleg pizsamába. Ezzel is segíthetjük, hogy a szervezete minél több hőt leadjon, és magától is lejjebb kússzon a láza.
  • Ne akarjuk az aktív, pörgő gyereket mindenképpen ágyba fektetni, ha lázas. Persze, jobb, ha nyugton tud egy kicsit maradni, de inkább meséléssel, közös rajzolással tartsuk egy helyben.
  • Szellőztessünk rendszeresen, ha lázas beteg a gyerek. Egyrészt neki is jól esik a friss levegő, másrészt így kevesebb kórokozó kering majd a lakásban. Ilyenkor is elég egy vékony takaróval betakarni.
  • Ne erőltessük az evést. A lázas gyerek általában étvágytalan, de a folyadékot kívánja. Adhatunk neki húsleves lét, joghurtot, kefírt, kakaót, ezekkel jelentős mennyiségű kalóriát és ásványi anyagot, vitamint is kap.
  • A citromos meleg tea jótékony hatása csak legenda. A C-vitamin hő hatására nagyrészt lebomlik, így ha szeretnénk extra C vitaminhoz juttatni a gyereket, készítsünk neki limonádét. Hidegen.
Szilágyi Diána , 2008. október 03.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó