Szeretsz a gyerekkel strandra járni? Akkor erről tudj, mielőtt beküldöd fürdeni a medencébe!

Szeretsz a gyerekkel strandra járni? Akkor erről tudj, mielőtt beküldöd fürdeni a medencébe! Árt-e a gyerekeknek, ha a medence, pancsoló vize pisivel, izzadtsággal szennyezett? Nyári tabutéma, amiről nem szeretünk beszélni.


 

Szeretsz a gyerekkel strandra járni? Akkor erről tudj, mielőtt beküldöd fürdeni a medencébe!

Attól még, hogy a medence vizéből árad a klór illata, nem jelenti feltétlenül azt, hogy a medence vize tiszta – írja a Huffington Post. A legtöbbünket megnyugtat az, ha egy uszodában árad a klórszag, mert tudjuk, hogy a klór elpusztítja a baktériumokat; ugyanakkor más anyaggal vegyülve erőteljes klórszag keletkezik. - Ha a medencéből meglehetősen erősen árad a klórszag, akkor az azt jelenti, hogy túl sok húgyanyag került a vízbe – magyarázza Alexandär Kämpfe a Német Környezetvédelmi Hivatal (UBA) Medence Vízügyi szakembere.

A túl erős klórszag vizeletet és izzadtságot is jelezhet
Ennek a kémiai háttérmagyarázata az, hogy a klór könnyen lép kötésbe más anyagokkal. A szagtalan "szabad" klór és a szintén szagtalan karbamid (anyagcsere végtermék, ami a vesén keresztül ürül – a szerk.) "kötött" klórrá alakult át, például trikloraminná, ami meglehetősen erősen illatot áraszt.

Tehát minél több a karbamid jelenlét a medencevízben, annál több a trikloramin, és annál erőteljesebb a tipikus uszodaszag. Karbamid viszont nem csak a vizeletben található, hanem például az izzadtságban is.

Kisgyerekek, idősek gyakran belepisilnek a medencébe
A klórt alapvetően a kórokozók elpusztítására használják, a sztenderd mennyisége 0,3-0,6 milligramm/liter, de a pontos mennyiség egy sor más befolyásoló tényezőtől is függ, például, hogy milyen a víz minősége, mennyi fürdőző használja egy időben a medence vizét, milyen intenzív a medence vízforgató berendezése vagy épp milyen UV-sugárzásnak van kitéve a vízfelület.

A medence vizében lévő karbamid java része természetesen vizeletből származik, amit kisgyerekek, vizelet-visszatartási gondokkal küzdő idősebbek és a vécére elfáradni lusta fürdőzők hagynak maguk után. Ezen túl a karbamid a fürdőző testfelületéről is bejuthat a vízbe (izzadtság), amit a medence vize mintegy belemos a bőrfelületről a fürdőzők közé.

Mennyi pisi van egy átlagos uszodai medencében?
Hogyan lehetne ezt a fajta kellemetlen vízszennyezést csökkenteni? Már az sokat számítana, ha a fürdőzők medencehasználat előtt lezuhanyoznának, ami a karbamid 75-97 százalékát szó szerint lemosná a testükről, nem szólva arról, hogy fürdőzés előtt használni kellene a mosdót. A strand- és uszodaüzemeltetők azonban tisztában vannak azzal, hogy erre kényszeríteni nem lehet senkit sem, vagyis a medence fenntartóknak kell azt "kiszedniük a vízből", amint a fürdővendégek "odahordtak". Minél több a fürdőző, annál nagyobb a biológiai terhelés. Kanadai kutatók korábban kiszámolták, hogy egy 400.000 literes medence körülbelül 26,5 liter vizelettel szennyezett.

2014-ben amerikai tudósok egy egyszerű módszert dolgoztak ki a bevizelő fürdőzők lefülelésére: cinkión segítségével a vizeletből és székletből melléktermék képződik, ami bizonyos fényhatásnál feketére színeződik. A módszer végül nagy vitát váltott ki, például azért, mert valóban vannak olyan fürdővendégek, akik nem tudják a vizeletüket visszatartani.

Veszélyes-e a klór-húgy vegyület a gyerekekre?
 

A nagy kérdés ezek után, hogy a klór-pisi kombináció csak undorító-e vagy még ártalmas is? - Ez mindattól függ, hogy ki milyen érzékeny, illetve milyen a klóros víz-pisi arány - mondja Hermann Josef Kahl a Német Szövetségi Gyermekorvosi Hivatal szóvivője. A trikloramin légzési nehézségeket tud okozni, ami az asztmásokra lehet veszélyes. Irritálja a szemet, az orr nyálkahártyáját és a torkot.

Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a klórra nagy szükség van, hiszen klór nélkül nagyobb veszélyeknek lennénk kitéve a gyerekek- mondja a düsseldorfi gyermekorvos. Piros szem elkerülésére kiváló módszer például az úszószemüveg használata, a nyálkahártya-irritáció pedig kis idővel amúgy is megszűnik – teszi hozzá a szakember.

Forrás: Külföld / HuffingtonPost
 

 

NIC, 2017. augusztus 11.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?