Csak akkor takarít a gyerek, ha lefizetik

A modern gyerekekre egyetlen valódi felelõsség hárul: teljesíteni az iskolában. Minden más elvárást a szülõk zsebpénzzel, ajándékokkal honorálnak.

A modern gyerekekre egyetlen valódi felelősség hárul: teljesíteni az iskolában. Minden más elvárást a szülők zsebpénzzel, ajándékokkal honorálnak - derült ki egy amerikai szociológiai kutatásból.

Markella Rutherford szociológus kutatása szerint a modern gyerekekre az iskolai feladatokon kívül gyakorlatilag alig hárul felelősség. Velük szemben már nincsenek olyan elvárások, mint ami az idősebb generáció gyermekkorát jellemezte, de ha mégis segítséget kérnek tőlük a szülők, azt zsebpénzzel, ajándékokkal, egyszóval lefizetéssel honorálják.

A Massachusettsi Wellesley College kutatója több mint 300, 1920 és 2006 között, szülőknek szóló magazinokban megjelent cikket, tanácsot, olvasói levelet elemezve jutott erre a megállapításra - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

Rutherford kutatása szerint a gyerekek és kamaszok hagyományosan részt vettek a házimunkákban – írja az InfoRádió. Különböző feladataik között kivették a részüket a beteg családtagok ápolásából, a családi autó karban- és tisztántartásából, sőt a családi jövedelem elszámolásából is.

Az elemzés szerint a gyerekek otthoni kötelezettségeiről és feladatairól szóló írások a nyolcvanas években eltűntek a magazinokból. A mai gyerekek egyetlen valódi felelőssége az iskolai feladatok ellátása lett. Azon ritka esetekben pedig, ha a szülők segítséget kérnek, azt játékok, zsebpénz vagy több szabadidő formájában honorálják.

Egy brit felmérés eredményei szerint egyébként a szigetországi gyerekek mintegy 700 millió fontot keresnek az általuk végzett házimunkák után járó "juttatásoknak" köszönhetően.

 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó