Gyerekbiztos otthon Babanet-Est TV Magazin

Hason és háton fekvő csemeténk egyik nap gondol egyet, és felül. Nem sokkal utána már négykézláb mászik, és bár, ahogy mondani szokták, ki sem látszik a földből, bizony, mindent megkaparint, amit csak lehet. Az elindulás korszakával együtt pedig egy másik is beköszönt: az esések időszaka. Sajnos, a legtöbb baleset otthon történik a gyerekekkel is. Állandóan figyelni rájuk képtelenség, bezárni őket kegyetlenség, bukósisakot adni rájuk pedig legalábbis furcsa. Sokkal jobb, ha otthonunkat alakítjuk úgy át, hogy még véletlenül se történhessen velük baj.

Gondoljuk át, melyek azok a tárgyak, amelyek anyagi vagy eszmei értékkel bírnak, és ezeket pakoljuk fel a magasabb polcokra. Hiába négykézlábazik még csak a kicsi, ha kapaszkodva felhúzza magát már állásba, az alsó polcokról is le fog szedni mindent. A szekrények ajtajára, fiókokra tegyünk biztonsági zárat, és nemcsak azért, mert máskülönben naphosszat hajtogathatjuk majd újra a ruhákat, hanem azért is, mert így elkerülhető, hogy a gyerek ujja becsípődjön.

Ugyanezen okból érdemes az ajtók alá ékeket tenni, az ablakoknál pedig szintén biztonsági zárat használni. Így abban is biztosak lehetünk, hogy a gyerek nem tudja magát keresztül tornázni rajta. Érdemes az ablakok alól minden olyan bútort, berendezési tárgyat elvenni, amire felmászhat a csemete. Ereszkedjünk négykézlábra, és nézzünk körül ebből a perspektívából a lakáson.

Az asztalok, bútorok sarkait gumiból készült sarokvédővel tehetjük biztonságosabbá. A lépcsők aljára-tetejére szereljünk biztonsági rácsot. A szőnyegek alá pedig tegyünk csúszásgátlót. Így jóval kisebb az esélye annak, hogy gyermekünk egy esés alkalmával komolyabb sérülést szerez be. A konnektorokba, hosszabbítókba tegyünk biztonsági dugót, mert a gyerekek előszeretettel piszkálnak minden lyukba. A használaton kívüli gépek zsinórját húzzuk ki, egyes csemeték ugyanis szívesen megrágcsálják őket.

Az egyik legveszélyesebb terep a konyha: számtalan égési, vágási sérülés beszerezhető itt, a forrázásokról már nem is beszélve. A tűzhelyre vegyünk biztonsági rácsot, amely a gyerek számára elérhetetlenné teszi a forró edényeket. A késeket tartsuk jól zárható helyen, és ne felejtsük elől a pulton. Ha a pici ott van a konyhában, míg mi főzünk, ne ültessük a pultra, és figyeljünk arra is, mit pakol ki a szekrényekből.

A fürdőszobában ne maradjon elől vegyszer vagy gyógyszer, ezeket mindig kulcsra zárható szekrényben tároljuk. A vizes padlón, kádban könnyű elcsúszni, így egy csúszásgátlós szőnyeg vagy kádbetét is jó szolgálatot tehet. A kisollók és borotvák sem gyerek kezébe valók, lehetőleg tartsuk tőlük távol a csemetét.

Külön említést érdemelnek a szoba- és kerti növények, melyeknek egy része sajnos mérgező. Márpedig a gyerekek sosem csillapodó kíváncsisággal teszik magukévá az otthon található flórát, illetve az alattuk található virágföldet is. Ha valamelyik növényünkről kiderül, hogy mérgező, vagy száműzzük a lakásból – átmenetileg vagy örökre-, vagy tegyük egy szekrény tetejére.

Tippek:  
  • Esés esetén – főleg, ha a feje sérül - figyeljük a gyereket: ha sírós, netán hirtelen aluszékony lesz, zavartan viselkedik, hányni kezd vagy hányingerre panaszkodik, fáj a feje, esetleg a pupillái nem egyformák, vigyük kórházba.
  • Forrázások és égések esetén mindig szabadítsuk meg a ruhától a sérült bőrfelületet, majd azonnal tartsuk hideg víz alá. Legalább 15-20 percig hűtsük, de ha hólyagos, netán emellett még nedvedzik is, utána vigyük orvoshoz a kicsit. Otthon semmit ne kenjünk a sebre, de míg eljutunk az orvosig, érdemes valamilyen módon továbbra is hűteni.
  • Ha a gyerek bármilyen vegyszert evett-ivott, gyógyszert nyelt le, netán megrágta a szobanövényt, azonnal hívjuk fel a toxikológiát. Mielőtt az orvoshoz mennénk, vegyük magunkhoz a vegyszer vagy gyógyszer dobozát, illetve a növény egy darabkáját is, ezzel megkönnyítjük az orvosok dolgát.
  • Sokszor előfordul, hogy a kicsi valamivel megvágja magát, ilyenkor tiszta vízzel mossuk ki a sebet. Ha kisebb a vágás, elég, ha fertőtlenítés után otthon kötözzük be, ám ha nagyobb, mély vágást látunk, egy gyors kötözés után vigyük orvoshoz.
Szilágyi Diána , 2009. január 05.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó