Díjazták a munkába visszatérő anyákat (és apákat) tisztességgel kezelő cégeket

A sérült gyermekeket nevelő nők korábbi munkahelyükre történő visszatérését is segítő, munkavállalóitól a legtöbb jelölést kapott EXXONMOBIl nyerte a 2016. évi Visszafogadó Munkahely Díjat, melyet a JÓL-LÉT Alapítvány idén harmadszor hirdetett meg, és adott át az Alternatív Anyáknapja című eseményen. Az elismerésre - a hasonló pályázatoktól eltérően melyeknél maguk a cégek neveznek - a gyermekgondozási szabadságról visszatérő nők jelölik munkáltatójukat.

A nők munkaerő-piaci visszatéréséért dolgozó JÓL-LÉT Alapítvány 2013-ban alapította a Visszafogadó Munkahely Díjat a CSED/ GYED / GYES / GYET után visszafogadott, alkalmazottként foglalkoztatott munkavállalók jelölései alapján ítéljük oda minden évben.

2016-ban a Legnépszerűbb Visszafogadó Munkahely és a Sérült gyermeket nevelő nőket támogató Visszafogadó Munkahely Díjat egyaránt az ExxonMobil kapta, ahol egy háromgyermekes visszatérő szervezte meg, hogy minél több érintett jelölje a vállalatot.

„A cégnél mindenkit visszavesznek, ahogy az ismeretségi körömben körülnézek, ilyen munkahely szinte nincs is.”

A vállalat egy átfogó rendszerbe illesztve kezeli a várandósság – otthonlét – visszatérés folyamatát, amelynek koordinálására teljes állású Maternity Coordinator munkatársat alkalmaz, aki a munkavállalók számára a terhesség elejétől a munkába való visszatérés utánig minden információt megad, és folyamatosan rendelkezésükre áll. A vállalat az otthonlét alatt is képezi munkavállalóit, pl. támogatja a nyelvtanulást, rendezvényekre invitálja őket, és egy külön csoportot hozott létre a kismamáknak, akik így informálisan jobban tudják támogatni egymást). Az atipikus munkaformák sokfélesége jellemző a vállalatnál, van részmunkaidő 4 és 6 órában, home office és jobsharing is. A jelölők kiemelték, hogy a vállalat hangsúlyt fektet arra is, hogy azonos pozícióba és szakmai területre térhessenek vissza a munkavállalók. Ebben a rendszerben a fogyatékossággal élő gyermeket nevelő nők visszatérését is biztosítani tudja a cég, amelyet az ehhez a körhöz tartozó érintettek jelöléseinek magas száma is bizonyít, ezért a Sérült gyermeket nevelő nőket támogató Visszafogadó Munkahely kategóriában is az EXXONMobil kapja a díjat.

A Legelkötelezettebb Visszafogadó Munkahely címmel azokat a munkáltatókat tünteti ki a JÓL-LÉT Alapítvány, amelynél a szervezeti kultúra alapértéke a kisgyermekes nők élethelyzetének megoldások működtetése. A XAPT Hungary Kft. minden kolléganőnek biztosítja a munkavállalást és a visszatérést.

Számos rugalmas lehetőséget biztosít, részmunkaidős foglalkoztatás, rugalmas munkakezdés, otthoni munkavégzés.

Ezek a lehetőségek minden munkavállalónak, az apáknak is biztosítottak. Az elköteleződés a szervezeti kultúrában is megjelenik, melynek része a kisgyermekes nők élethelyzetének kezelése. A jelölők kiemelték, hogy értékes munkaerőként megbecsüli őket a vállalat.

Babanet , 2016. április 27.
 
 
 
Címkék:  

munka és gyerek

X
EZT MÁR OLVASTAD?