Hogyan álljak újra munkába?

Bejelenteni a terhességet a főnöknek, eligazodni a szülési szabadsággal és az ehhez tartozó segélyekkel kapcsolatban nem egyszerű feladat, ám visszatérni a munka világába talán még ennél is nehezebb. Hogyan kezdjünk neki ennek?

Mikor és kinek jelentsük be a visszatérést?

A legjobb helyzetben akkor vagy, ha a munkáltatód csak ideiglenes, határozott idejű szerződéssel alkalmazott valakit helyettesedként arra az időtartamra, amiben megállapodtatok. Ám az életben ez sokszor nem így alakul, ilyenkor hivatalosan is be kell jelentened (célszerű minél előbb, de legkésőbb a tervezett munkába állásod napja előtt 30 nappal) a fizetés nélküli szabadságod megszűnését.

Ahogy már korábban említettük, a gyermekgondozást segítő ellátás mellett, 2016. január 1-től már a bébi féléves korától munkát vállalhat az anyuka (apuka), sőt, az ilyen munkavállaló foglalkoztatása jelentős adókedvezményeket jelent a munkáltató részére. Így, ha a szülést megelőzően is elégedett volt Veled a cég, ezen kedvezmények csak még vonzóbbá teszik a további alkalmazásod. (Bár sajnos sok negatív előítélet is kering a friss anyukák foglalkoztatása kapcsán, például, hogy a kicsik túl sokszor betegeskednek; szüleik túl gyakran vannak miattuk betegszabin.)

Ha azelőtt kezdesz újra dolgozni, hogy porontyod betöltené a harmadik életévét, kérheted, hogy a korábbi teljes munkaidőd felére módosítsák, a gyermek három éves koráig (tehát például 8 órás munka esetén 4 órára). A legalább három gyermeket nevelők szülők esetében ez a kötelező részmunkaidős lehetőség a legkisebb gyermek 5 éves koráig áll fenn.

Munkáltatói felmondás? Lehetséges?

Előfordulhat azonban az is, hogy a szülési szabadság lejárta után a munkáltató felmond Neked (a gyermek 3 éves kora után) -sajnos megfelelő indokkal ekkor már megteheti. Mik ezek az indokok?

  • Ha nincs a képességeidnek, végzettségednek, gyakorlatodnak megfelelő betöltetlen állás (akár másik munkakör, ha a korábbi pozíciód nem üres).
  • Ha a felkínált állást elutasítod.
  • Ha lényeges kötelezettségeidet szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegted (de miért is tennél ilyet?!).
  • Ha olyan magatartást tanúsítasz, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.
  • Mint látható, elég súlyos érv kell az elbocsátáshoz, ám, ha mégis megtörténik, nem árt jogi szakemberrel kivizsgáltatni a körülményeket.

A szülési szabadság alatt befagyasztott béred, köteles a munkáltató a Veled azonos munkakörben dolgozók ez időszak alatti béremelési arányával megegyező módon növelni.

Reméljük ez a kis összefoglaló segített képbe kerülni, de ha akadnak még kérdéseid, a munkáltatódon kívül, a fővárosi és megyei kormányhivatalok szakigazgatási szervei, ill. a kormányablakok is rendelkezésedre állnak.

Plézer Panna , 2016. november 10.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?