A sikeres szoptatás titka(i) – 2. rész

Cikkünk előző részében olyan alapkérdéseket néztünk meg, hogy hogyan érdemes felkészülni a szoptatásra (főleg, amíg még a kórházban vagy), és milyen póz a legoptimálisabb hozzá. Most az első pár hétre vonatkozólag látunk el néhány hasznos etetési tanáccsal.

Ne görcsölj rá

Mint minden új feladatot, talán furcsának tűnhet, de a szoptatást is meg kell tanulni. Persze, tényleg egy gyönyörű, intim kapcsolat ez  baba és mama között, és valóban a legfontosabb korai táplálék, de ha nem megy elsőre, vagy nem megy tökéletesen (ahogy a védőnő, a tanácsadó javasolta, vagy ahogy mástól láttad, hallottad), akkor sem szabad korholni magad! Azzal csak rosszat teszel, elég nagy feladatot hajtottál végre az elmúlt napokban-hetekben – egy gyönyörű ÚJ életet hoztál a világra! Igen, tudjuk, hogy mondani könnyű; de próbálj meg lazítani: bár ez a picike új élet Tőled függ, de nem „ronthatod el” csak azzal, hogy most épp gyenge vagy, nem jön tejed, vagy rosszul állsz neki a szoptatásnak… Légy türelmes magaddal!

  1. Ne mérd, vagy nézegesd közben az időt; ez nem lóverseny. Az is teljesen normális, hogy ha egyik szoptatásnál csak az egyik melledet kéri, a következőnél pedig a másikat. Nem kell percre pontosan „félidőben” váltani, hagyd, hogy Ő jelezze (jelezni fogja), ha a másik cicidet kéri.
  2. Szakemberek azt tanácsolják, hogy az első hetekben még semmiképp ne adj cumit a bébinek, mert az elveszi az étvágyát, és kitolhatja az éhségérzetet egészen a kritikus pontig – de a későbbiekben természetesen semmi ellenvetésünk nincs a cumival szemben.
  3. Használj szoptató széket (fotelt): nagyon praktikus és kényelmes ülő alkalmatosság, láb- és könyöktámasszal.
  4. 4-6 hetes kortól kezd el cumisüvegből (is) etetni. Félő, ha később szoktatod rá, elutasítja azt.
  5. Nincs szükség komplett szoptatós ruhakollekcióra; elég pár egyszerű póló, amit könnyen fel tudsz húzni, esetleg néhány speciális melltartó és egy szoptató kendő jól jöhet.
  6. Ha elaludna szopizás közben, picit csikizd meg a talpát, cirógasd meg az állát, vagy érints hozzá egy nedves törlő kendőt.

 

Megoldások a leggyakoribb problémákra           

7. Sok anyuka nincs vele tisztában, hogy mellszívó fej is több méretben létezik, találd meg a Neked megfelelő méretet, mert, ha túl nagyot vagy széleset használsz, kárba vészhez egy csomó tej.

8. A kisebesedett mellbimbókra a legjobb a szűz kókuszolaj (gyulladáscsökkentő és a mai reformkonyhák majd’ mindegyikében megtalálható), de a lanolinos krémek is nagyon hatásosak.

9. Bár rágörcsölni tényleg nem kell, de mérni és jegyzetelni mindenképpen: mikor és mennyit evett a baba, illetve a gyarapodását. Ma már erre nagyon jópofa applikációk is léteznek, csak bepötyögöd az adatokat és azok mindent kiszámolnak.

10. Érdemes a telefonod gyorshívó-címtárjába elmenteni egy olyan személyt (például az Édesanyádat), aki bármilyen „babás vészhelyzetben” segíteni tud.

           

Ti milyen problémákkal találkoztatok a szoptatás során és hogyan oldottátok meg azt? Osszátok meg velünk a tapasztalataitokat Ti is!

 

Plézer Panna , 2017. április 12.
 
 
 
Címkék:  

szoptatás

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?