10 anyós alaptípus avagy alap anyóstípus

A párkapcsolatok során az egyik legnehezebb dolog, hogy jó kapcsolatot ápoljunk az anyósunkkal. Nyilván a férfiemberek számára sem könnyű ez - nem véletlenül forog közszájon annyi anyósvicc -, de mi most első körben a nők oldaláról közelítenénk meg a dolgot.

Az anyósoknak több típusa lehet, melyekre más és más viselkedés jellemző. Mi most tízet gyűjtöttünk össze, de ha ki tudjátok még egészíteni a listát, tegyétek meg kommentben!

1. A féltékeny

Már eleve nem vagy szimpatikus neki, akkor sem, ha egy topmodell külsejével és Albert Einstein intellektusával áldott meg az ég, ötvözve Teréz anya természetével. Az ok rendkívül egyszerű: te vagy az a nő, aki elveszi és elszakítja tőle az ő kisfiát. Meg van róla győződve, hogy minimum szavakkal, de ha azzal nem megy, a szexualitásoddal manipulálod és ellene hangolod az ő szegény gyermekét. Még attól is kész van, ha a fia átölel téged egy fotózás erejéig, és azonnal felállít mellőle, hogy vele is készüljön egy közös kép.

2. A kotnyeles

Ő az, aki mindenbe beleszól. Jobban tudja, hol lehet a legjobb áron a legszebb húst kapni a piacon, észreveszi a szekrény tetejét vékony rétegben borító port, nem tetszik neki az öltözködésed és a frizurád. És persze, hogy a gyereknevelés terén is osztja a jó tanácsokat – de legalább a szemedbe mondja: hogy mikor kezd el szilárddal etetni a gyereket, hát direkt éhezteted, ha nem adsz neki kolbászos kenyeret, hogy milyen dolog már, ha egyévesen még mindig pelenkát visel, mikor ő bizony már három hónaposan a bili fölé lógatta a gyerekeit – igaz, támasztani kellett őket, mert ülni még nem tudtak. Pontosan tudja és el is mondja, hogy szerinte mikor kéne munkába állnod, főznöd, hogyan kéne altatnod és háztartást vezetned.

3. Az alamuszi

Ő az az anyóstípus, aki nyíltan, a szemedbe sosem mondja el, mi baja, csak a hátad mögött szervezkedik. Ha találkoztok, annyira kedves és együttműködő, hogy minden gyanakvásodat és ellenérzésedet elaltatja, és később nem is érted, hogy honnan eredhetnek azok a pletykák, amiket a családtagoktól visszahallottál.

4. A köpönyegforgató

Miután első alkalommal találkoztok és bemutatnak neki, megkér, hogy szólítsd anyukának. A beszélgetések során mindig lányomnak szólít, és rendre bizonygatja, hogy tekints rá úgy, mintha ő szült volna téged, mert bizony ő úgy szeret téged, ha nem a saját anyádnál is jobban. Később azonban többször is bebizonyosodik, hogy te mégsem – sőt, kicsit sem - számítasz a lányának…

5. A terrorista

Hasonlít a kotnyeleshez, csak aknamunkát végez: semmit sem mond a szemedbe, vagy csak ritkán, de akkor Vezúvként tör elő belőle az évek alatt felhalmozódott sérelmek és kritikák lávája. Merthogy ő az, aki mindent megkritizál. Nála alaphelyzet, hogy te, a menye semmit sem csinálsz jól, és azt is tutira rosszindulatból.

6. A hipochonder

Központi kérdés az egészsége, mert ezen keresztül tud magának figyelmet és törődést kicsikarni. Mindig betegebb, mint bárki a világon, és ezt mindig tudatja is veled. Azért nem jön el hozzátok meglátogatni a gyerekeket, mert útközben kínozza az inkontinenciája és az irritábilis bélszindrómája, a telefonban meg azért kiabál, mert a hallókészüléke miatt nem hallja rendesen, amit mondasz. Inkább ki is veszi.

7. A felelőtlen

Ő az, aki rimánkodik azért, hogy vigyázhasson a gyerekeidre, te meg reszketsz a gondolattól. Mert tudod, hogy ha leviszi őket a játszótérre, előfordulhat, hogy otthagyja őket, míg gyorsan feladja a számláit a postán vagy elintézi a napi bevásárlását, és nem gondolja végig, hogy ez milyen veszélyekkel járhat. Nem rosszindulatú, eszébe sem jut, hogy baj történhet.

8. Az elfoglalt

Vélhetően viszonylag fiatal vagy nagyon fiatalos, aktív életet élő nő, aki még dolgozik és gondolni sem akar a nyugdíjra. Szabadideje a munkán kívül sincs, mert akkor a barátnőivel jár kávéházba, kiállításokra, színházba és kirándulni. Szívesen fordítana időt az unokáira, de hát nem tehet róla, nincs ideje.

9. Az érdektelen

Abban hasonlít az előző típusra, hogy fiatalos és az is akar maradni. Alapvető problémája veled – és konkrétan veled -, hogy mégis mit gondoltál, hogy merted te nagymamává tenni? Nem kérdezte meg a terhességed alatt, hogy viseled a helyzetet, az sem érdekli, hogy élted meg a szülést, és az őt nagymama szerepbe taszító unokája, legyen bármennyire is cuki, aztán főleg és végképp nem. Ő az, akit évente kétszer lát majd a gyerek, de akkor sem biztos: a születésnapján és karácsonykor. Lehet, hogy nem is baj.

10. A mádám

Ellentétben az érdektelennel, ő viszont az a típus, aki nagyon is nagymama szeretne lenni. Ha még csak két hete vagytok együtt a pasiddal, már akkor is pedzegeti a gyerekkérdést, az esküvőtök után viszont már tényleg mindenáron unokát akar, és ezt rendszeresen el is mondja. Telefonban, személyesen, és ha tudja használni a számítógépet, még emailben is. A gond csak az, hogy olyan érzésed van – és nem véletlenül -, hogy téged egyszerűen tenyészkancának néz.

+ 1. A barátnő

A legritkább típus, hatalmas mázlista, aki ilyennel rendelkezik. Ő az, akivel jó találkozni, nyitott és őszinte veled, meg is kritizál, de mindig jogosan. Alapvetően kedves veled, bármit elmondhatsz neki és nem él vissza vele, és mindig segít a gyerekekkel vagy akár a háztartással kapcsolatban is, ha kéred, és ha tud. Ha ilyen anyósod van, az kincset ér, tartsd nagy becsben!

A te anyósodra melyik leírás illik?

Szilágyi Diána, 2014. január 13.

 
 
 

Babanet hozzászólások  
(8 hozzászólás) 

2014 01 17. 07:23
Azt hiszem, ez most pont "húsba vágó" téma nálam...oldalakat tudnék írni, de akkor Dia lenne mit moderálnod...maradjunk annyiban, hogy leginkább a 2. és 5. a jellemző-bár ha jó napja van (ami szökőévben csak 1x fordul elő kb.), akkor azért tud +1 is lenni.
→ válasz erre
2014 10 12. 06:23
Barátnő típus. Bár nagy ritkán képesek vagyunk egymás agyára menni,de ezzel mindketten tisztában vagyunk.
→ válasz erre
2014 10 12. 21:52
dia
@Borsi76: Ez nagy mázli.:)
→ válasz erre
Összes hozzászólás (8) megtekintése »
X
EZT MÁR OLVASTAD?