Emlékszel gyerekkorodból azokra a mondatokra, amelyeket gyakran hallottál otthon?

Minden családban vannak ilyen mondatok. Ezekkel, nem szándékosan és tudatosan, befolyásoljuk a gyerekeink jövőjét. 

Alakítjuk a hozzáállásukat a különböző élethelyzetekhez. Mennyire lesznek maximalisták, mennyire akarnak megfelelni a környezetüknek, mennyire fogják kifejezni az érzéseiket, az akaratukat, vagy mennyire helyezik magukat háttérbe. 
 
Eric Berne, a tranzakcióanalízis atyja szerint kisgyermekkorban a szülői programozás szerint mindenki kap egy nem tudatos forgatókönyvet, amely meghatározza a későbbi választásait és döntéseit. (Ezt a nem tudatos forgatókönyv a magyar fordításokban sorskönyvként szerepel.) 
 
Mindannyian kaptunk egy ilyen szabályrendszert. Felnőttként a kérdés az, hogy mennyire ismerjük fel a kapott parancsainkat, és mennyire vagyunk képesek elszakadni tőle. Szülőként a feladatunk, hogy tudatosítsuk magunkban, ezek a mondatok sokkal jobban meghatározzák a gyerekeink jövőjét, mint gondolnánk. 
 
Te milyen parancsokat kaptál a szüleidtől, és miket adsz tovább a gyerekeidnek?
 
A parancsok a következők lehetnek:
 
 1. Légy tökéletes!
 2. Bírd ki!
 3. Siess!
 4. Szerezz örömet másoknak!
 5. Küzdj!
 
Ha ezt a parancsot kaptad, akkor a forgatókönyved szerint, akkor vagy OK, szerethető, elfogadható, jó gyerek, ha ezt teljesíted.
 
A szülők, akik ezt a "parancsot" adják gyerekeiknek nagy valószínűséggel maguk is ezt kapták a saját szüleiktől. Ha nem, akkor úgy tapasztalták, hogy akkor lehet a legjobban boldogulni, ha mindig, minden területen maximális a teljesítmény. Így lehet bekerülni a legjobb iskolákba, így lehet tökéletes párkapcsolatot működtetni, így lehet sikeres gyermeket nevelni , így lehet karriert építeni, és még sorolhatnám.
 
Nézzük példaként ez női vonalon mit jelent: tökéletes gyermek, tanuló, társ, anya, háziasszony, nő,  munkatárs, barát, szomszéd, állampolgár stb. Ez egy sor megválaszolhatatlan kérdést vet fel:
 
 • Milyen a tökéletes gyerek?
 • Milyen a tökéletes diák?
 • Milyen a tökéletes nő?
 • Milyen a tökéletes társ?
 • Milyen a tökéletes anya?
 • Milyen a tökéletes háziasszony?
 • Milyen a tökéletes munkatárs?
Természetesen ezek a férfiak, fiúk esetében is felmerülnek, igaz más szerepekkel.
 
Ezekben az esetekben azt, hogy mi a tökéletes, lehetetlen objektíven meghatározni, ezért mindenki saját maga adja meg a válaszokat, a kapott minták és a szerzett tapasztalatok alapján. Persze ezek a válaszok egymástól jelentősen különböznek.
 
Mindenki a saját maga által felállított mérce szerint akar tökéletesen teljesíteni, minden területen. Miután ez lehetetlen, hiszen emberből van, folyamatosan szorong, hogy mi történik, ha nem sikerül a maximumot nyújtani. A környezet hiába próbál segíteni: Ne görcsölj, lazulj el, nem számít...
 
De ők mégis rettegnek:
 
Mi történik, ha ellenkezem a szüleimmel? Mi történik, ha nem sikerül a felvételi elsőre? Mi történik, ha a társam számára kiderülnek a gyenge pontjaim? Mi történik, ha nem sikerül mindent tökéletesen kitakarítani, vagy elrontom a vendégeknek szánt ebédet? Mi történik, ha  egy általam tökéletesen elvégzett feladatot valaki nem fogad el? Mi történik, ha egy fontos esemény előtt összekenem a ruhámat és egy másik ruhában nem lesz tökéletes a megjelenésem? Mi történik, ha az óvodai fényképezés napján kiderül, hogy otthon maradt a fehér ing? Mi lesz, ha elveszítem a párom? Mi lesz, ha gyerekeim nem teljesítenek az iskolában? ...
Te is a maximalizmus bűvkörében élsz?
 
 
 
 
Keresztúri-Tóth Kriszta , 2016. október 07.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó