Lehet szex nélkül kiegyensúlyozott egy párkapcsolat?

Nemrégen egy könyváruházban összeszámoltam, hány könyv foglalkozik azzal, hogy mi egy működőképes párkapcsolat titka. Az eredmény 12. Az jutott eszembe, ha ez ennyire könnyen megszerezhető tudás, akkor vajon miért fut zátonyra olyan sok kapcsolat?

Amikor komolyra fordul egy párkapcsolat, akkor rengeteg szó esik a közös lakás berendezéséről, majd az esküvő legapróbb részleteiről vagy, hogy ki miről álmodozik . De arról, hogy mi fog történni a párral, a két önálló emberrel, a nagy nap után következő több ezer hétköznapon, arról már kevesen beszélgetnek. Sokan állítják: " Ha két ember szereti egymást, akkor működni fog a kapcsolatuk, nem kell ezt túlmagyarázni." Lehet, hogy tényleg van néhány szerencsés, akinek ez valóban ennyire egyszerű, de szakemberek szerint ez a kérdés sokkal bonyolultabb ennél. 
 
Sok-sok modell és elmélet született már arról, mikor lesz hosszútávon is működőképes egy kapcsolat. A kedvencem az, amelyik két ember kapcsolatát egy négylábú székhez hasonlítja. Vagyis négy ponton kell állnia ahhoz, hogy stabil legyen. Három is elfogadható lehet, de csak abban az esetben, ha egyik félnek sem hiányzik a negyedik láb. Ráadásul fontos, hogy ugyanazt a lábat tudják mindketten nélkülözni.
 
Mi a négy "láb"?
 
1. Egy hosszú távú kapcsolatban fontos, hogy azonos célok felé haladjunk. Természetesen nem szükséges, hogy a legapróbb részletekig egyetértsünk mindenben, de az irány közös kell, hogy legyen. Folyamatosan terveket kovácsolunk, majd módosítunk, de mindezt, közel azonos értékrend szerint. Ezekhez a közös célokhoz jól kell illeszkednie az egyéni céloknak is. Az évek során folyamatosan változik a környezet, amiben élünk, a társadalom, a gazdaság, sőt mi magunk is változunk. A közös terveket is folyamatosan módosítani kell, mert nem biztos, hogy amit 25 évesen gondoltunk a világról és a terveinkről, az 40 éves korunkban is elfogadható lesz majd. Nem a változtatás a gond, az szinte minden esetben szükséges. De fontos, hogy mindketten egyetértsünk a változtatásokkal. Ez nem más, mint a klasszikus "egy csónakban evezünk" érzés.
 
2. Szükséges, hogy meg legyen közöttünk az intimitás érzése. Ez nemcsak a jól működő szexuális életet jelenti. Ez több annál. Jelenthet bizalmat, megértést, az összetartozás érzését. Az, hogy mikor működik jól egy pár szexuális élete, nehezen határozható meg. Ezt nem lehet számokkal körülhatárolni, hiszen minden párkapcsolat más. Leginkább akkor, amikor mindketten elégedettek.
 
3. A gyerekek születése után, nemcsak a gyereket, de egy teljesen új szerepet is kapunk mindketten. Élesben ekkor derül ki mindkettőnk számára, hogy milyen szülők vagyunk. Én milyen anya vagyok, és a társam milyen apa? Valamint megszületik egy új minőség, hiszen nem csak házastársak, de most már szülőtársak is leszünk. Ezen a területen is együtt kell működnünk.
 
4. Fontos, hogy mindketten megőrizzük a saját egyéniségünket. Legyenek a közös barátokon kívül saját barátok. A közös programokon kívül önálló programok. Minél több külső hatás ér egy kapcsolatot az, annál izgalmasabb, színesebb lehet. 
 
Ez tehát a párkapcsolati szék 4 lába. Ráadásul, ha meg is van mind a 4 láb nem biztos, hogy egyformán erősek.
 
Te hány lábú széken ülsz? Stabil vagy ingatag?
 
A cikk összeállításában segítségünkre volt:                                                                                 
Ezt olvastad már?

Szeretetnyelvek és a szex

 
www.egyutt-neveles.hu                                                                                                            
Keresztúri-Tóth Kriszta , 2016. szeptember 24.
 
 
 
Címkék:  

szex és anyaság

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó