Hogyan alakítsuk ki a tökéletes nyugodt sarkot otthonunkban?

Egy nyugodt sarok nemcsak a kialakulóban lévő hisztiket oszlathatja el, de egy megnyugtató, csak a kicsi vagy óvodáskorú gyerkőcünk számára kialakított hely segíthet abban is, hogy értékes készségeket sajátítson el az érzelmei szabályozására.

 


Sarokba vele?!

Mindannyian jól tudjuk, hogy a kicsiknek igazán nagy érzelmeik lehetnek, de hogy lehet, hogy ezek oly sokszor - de tényleg sokszor -, egy epikus hisztivel érnek fel? Az egyik legnagyobb ok, amiért a gyerekek összeomolhatnak, az az, hogy nem értik, mit kezdjenek ezekkel a nagy érzésekkel - és valljuk be, még mi, felnőttkorunkban sem mindig tudjuk. Ilyenkor sajnos a mély levegővétel még nem szerepel az eszköztárukban, úgyhogy más módszerhez kell folyamodnunk! Itt jön a képbe a megnyugvási sarok ötlete, egy olyan módszer, amely segít a gyerekeknek feldolgozni az érzelmeket, és amely bizonyítottan sokkal hatékonyabb, mint gondolnánk. Talán, ha jobban visszaemlékszel, neked is rémlik valami ehhez hasonló a gyerekkorodból.

Kezdetnek teljesen ideális

Még ha nem is a hónapokig tartó szociális távolságtartásból jövünk ki, egy megnyugtató hely kialakítása otthon, ahol a kis emberpalántáink vagy óvodásunk megnyugodhat, nagyszerű módja az olyan napok kezeléséhez, amikor minden felzaklatja őket – vagy akár minket is. Hogy jó úton indulj el a megnyugtatás felé, itt van minden, amit tudnod kell a saját nyugodt sarkotok kialakításáról, beleértve azt is, hogy miért működik, és hogyan teheted azt a lehető legkényelmesebbé.

Tehát mi is pontosan egy nyugodt sarok?

Először is: fontos megérteni, hogy a nyugodt-nyugodt sarok nem ugyanaz, mint a gyermeked “sarokba küldése”. Ehelyett ez egy olyan hely, ahová a gyermek elmehet, hogy megnyugodjon, amikor észreveszi, hogy az érzelmei kezdenek kicsúszni a kezéből. Bizony, erre az önreflexióra már nagyon kicsi korban is képesek.

"A megnyugvási sarok egy olyan hely, ahová a felfokozott érzelmeket átélő gyermek elméje, teste megnyugtatására és az erős érzelmek biztonságos és ellenőrzött módon történő felszabadítására mehet" – idéztem Donna Housman-től, aki klinikai gyermekpszichológusként biztosan kellőképpen jártas a témában.

Csinálhatod így is!

A nyugalmi sarok lehet olyan egyszerű, mint egy puha szőnyeggel és egy vödörnyi könyvvel ellátott hely, vagy olyan bonyolult, mint egy díszes erőd, színes művészeti alkotásokkal a falakon és érzékszervi tevékenységekkel teli kosarakkal. És persze nem feltétlenül kell, hogy ez egy sarok legyen. A kulcs az, hogy megtaláld, mi segít a gyermekednek abban, hogy újra nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak érezze magát egy olyan térben, amely távol van a ház többi részének káoszától és zajától.

Ha hatékonyan használjátok, a nyugodt sarok kielégítheti a pici azon igényét, hogy egy kis időt egyedül töltsön el, miközben biztosítja és elősegíti a függetlenség, a felelősség és a teljesítmény érzését.

Mikor érdemes használni?

Lehet, hogy eddig is használtál time out-ot a kicsiddel, és szeretnél áttérni a nyugalomsarokra. Vagy talán mindkét technikát szeretnéd beépíteni a szülői eszköztáradba. Honnan tudod, hogy mikor használd a nyugtatósarkot, és mikor az időkérést? Szakértőink szerint a következő esetek a legjobb alkalmak a nyugtató sarok segítségül hívására:

Mielőtt a dolgok eszkalálódnának

A nyugtató saroknak egy megnyugtató és hívogató helynek kell lennie, amelyet nyitva hagysz a gyermeked számára, hogy belépjen, amikor csak diszreguláltnak érzi magát. Az olvasataim alapján fontos, hogy szülőként segítsünk a gyerekeknek felismerni a testük által adott jeleket, amelyekkel jelzik, hogy kezd kicsúszni a kezükből a kontroll. Az olyan dolgok, mint az összeszorított állkapocs, a szorított ököl, a kiabálás, a szemöldökráncolás és a tárgyak dobálása mind olyan jelek, amelyeket a gyermek felismerhet - és így mi is.

Inkább a túlzott ingerlékenységre, mint az akaratlagos engedetlenségre

Ha korábban olyan dolgok miatt alkalmaztad az időkérést, mint a kirívó tiszteletlenség vagy a házirend megszegése, akkor a gyerkőcöd számára zavaró lehet, ha átváltasz a nyugodt sarokba. Ennek leküzdése érdekében kezd azzal, hogy a túlstimuláció vagy a felfokozott érzelmek esetén használod. Tudod, mielőtt a gyereked bajba kerülne. És ne feledd - a túl sok izgalom irányítása éppúgy kicsúszhat a kezéből, mint a túl sok dühé – írta Dr. Housman. Mindkettő vezethet a kisgyermekek ősemberi indulataihoz, ezért bátorítsd őt, hogy menjenek a nyugodt sarokba, hogy egy kicsit lehiggadjanak.

Amikor a gyermeked úgy dönt, hogy itt az ideje

A megnyugvósarok használatának egyik legnagyobb előnye, hogy a kicsiknek jobb önbizalmat, függetlenséget és önismeretet tanít, olvastam mindezt egy okleveles klinikai szociális munkás, egy gyermekekkel foglalkozó terápiás intézet társtulajdonosának blogján. Ehhez kapcsolódóan a kicsik hamar elkezdik felismerni, hogy mikor van szükségük arra, hogy időt töltsenek a megnyugvósarokban. Amikor ez megtörténik, fogadd el, és tudd, hogy a te gyermeked akkor kezdi el az érzelmi szabályozás tanulásának egész életen át tartó folyamatát.

A saját nyugodt sarok felállítása

Ha úgy döntesz, hogy az otthonotokban egy nyugodt sarkot alakítotok ki, van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani, mielőtt belevágnátok. Kérd meg gyermekedet, hogy segítsen a tervezésben. Hallgasd meg a nyugodt sarok ötleteit. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy a tér a gyermeked egyéni igényeinek megfelelően működjön és legyen kialakítva. Tanítsd meg a kicsit arra, hogyan használja mindazt, amit beépített. Ne feltételezéseken alapuló elvárásokat fogalmazz meg; ehelyett készítsd fel gyermekedet a sikerre az új térben.

Legyél következetes. Mindkettőtöknek szüksége lesz némi megszokásra, de következetességgel és határozott, de gyengéd útmutatással, hogy mikor van itt az ideje a nyugodt sarok használatának, a kis legény vagy hercegnő végül rá fog jönni, és elkezdi majd megfelelően használni. Dolgozzatok együtt a tér szabályainak kialakításán. Ha hagyod, hogy ő is részt vegyen a szabályok meghatározásában, az megadja neki a szükséges irányítás érzését.

Mit tartalmazzon a nyugodt sarok

A nyugalmi saroknak tartalmaznia kell egy kényelmes ülő- vagy fekvőhelyet, valamint számos nyugtató tevékenységet, amelyekben a gyermek részt vehet. Ezek lehetnek érzékszervi jellegűek, de ez nem követelmény. A következő elemek mind alkalmazhatóak egy ilyen nyugalmi sarok kialakítására:

  • Csillámos tégely
  • Buborékfólia
  • Stresszlabda
  • Pörgettyűs pörgettyű
  • "Mindful minute" tevékenységek listája
  • Napló (nagyobb gyerekek számára)
  • Szivárvány játékrugó (lépcsőlépegető spirál)
  • Művészeti anyagok
  • Babzsákfotel
  • Takarók és párnák

Miután a megnyugvósarok megtette a hatását, fontos, hogy ellenőrizd majd, milyen érzések vezették a meghitt sarokba a kicsidet, hogyan viselkedik ott, hogyan érzi magát utána. Ez segít a kicsinek is megérteni, mi történt, megtanulja rendszerezni az átélt érzelmeket, és ami a legfontosabb, megtanulja, hogyan kezelje a hasonló helyzeteket a jövőben.

 

D. Dominika , 2022. április 20.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?