Hogyan vond be a gyereket a házimunkába?

A házimunka egy olyan feladat, ami folyamatosan prioritás, hiszen az eredménye vagy éppen az el nem végzése állandóan szem előtt van. A tisztességes és a higiénikus életkörnyezethez elengedhetetlen, ezért kell minél hamarabb megtanítani a gyerekeknek az ezzel kapcsolatos teendőket. Természetesen az utasítások mellett érdemes jó példával is előjárni.

Miért érdemes a gyerekre bízni a házimunkát?

Elsőre sokan nem szívesen bízzák a gyermekre a házimunkát, mivel vagy nem szeretnék őt dolgoztatni vagy pedig nem bíznak a gyerek által végzett munka eredményében. Tény, hogy nem szabad tökéletességet elvárni, de attól még meg kell tanítani a kisebbeket is a házimunka, a rend és a tisztaság fontosságára. Ezek olyan feladatok, amelyeket egy élethosszig végzünk, ezért sokkal könnyebb, ha már kiskorban szembesülnek vele, és megtanulják a helyén kezelni. Az ilyen teendők elvégzésével növekszik a gyermekben a felelősségérzet, ügyesedik a koordinációja, könnyebben lesz képes pontos utasításokat megfelelően ellátni.

Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy bizonyos életkor alatt mindenképp felügyelni kell a gyereket, aminek egyrészt biztonsági oka van, másrészt pedig így a szülő tanácsokat adhat a munka elvégzésére. Ezt sem kell túlzásba vinni,  érdemes engedni a kísérletezést és a sajátos módszereket. Minél hamarabb ismerkedik meg a gyerek az ilyen teendőkkel, annál hamarabb fogadja el és veszi természetesnek a háztartással kapcsolatos kötelességeket.

Hogyan vond be a gyereket a házimunkába?

Milyen kortól mi ajánlott?

A feladat kiadásánál minden esetben vedd figyelembe az életkort és az érettséget. Inkább kezd kicsiben, így sikerélménye is lesz és növekedni fog az önbizalma. A 2-3 éves totyogók imádnak segédkezni, és ezt a lelkesedést érdemes felhasználni a későbbi későbbi rutin kiépítésére. Az ilyen korúra rá lehet bízni a mosással összefüggő

elő- és utókészületeket, mind például a szennyes ruhák bepakolását a kosárba vagy az elöltöltős mosógépből való kipakolást. Nyugodtan összeszedheti a nem piszkoló szemetet (papír, zacskó, kisebb műanyagok, stb), illetve ő gondoskodjon a játékairól is. Könnyebb magazinokat és könyveket segíthet egy kupacra pakolni, de ezen kívül szívesen odavisz bármilyen nem veszélyes tárgyat a szülő számára, ha pontosan megmondják neki, mi az és hol található.

A 4-5 éveseknél a hangsúly a házimunkába való bevonódáson legyen, ne a kivitelezésen. Ebben a korban a gyerek szereti érezni, hogy ő ügyes, fontos és önálló, éppen ezért érdemes őt bevonni a takarítással, rendrakással kapcsolatos teendőkbe. Az elvégzett munka nem lesz tökéletes, de a segítő szándékot mindenképp díjazni kell. Az ilyen idős gyermek már gondoskodhat a háziállatok egyszer etetéséről, párosíthatja a zoknikat és szétválogathatja szín szerint a ruhákat. Megöntözheti a növényeket, gyomlálhat és behozhatja kintről a postát.

6-7 éves kor környékén általában történik egy komolyabb fejlődés a gyermeknél. Nem hiába mennek ilyenkor iskolába, ugyanis ebben az időszakban válnak nyitottá a felelősség elfogadására és megtanulására, illetve ilyenkor már komplex teendőket is képesek jól ellátni. A szülő nyugodtan a gyermekre bízhatja a háziállatok teljeskörű itatását és etetését, segédkezhet a saját tízóraijának elkészítésében. A szobáját már ő felügyelni, amire vonatkozzanak a játékok, az iskolai holmik, a ruhák és az ágy bevetése is.

 

A cikk további folytatása: családháló.hu

2019. július 24.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó