5 gyors tipp, hogy aludjon a baba

Az a tapasztalatom a gyereknevelésben, hogy sokszor a problémák megoldása igazán nem bonyolult. Ha például sír a gyerek, valószínű, hogy éhes. Vagy fáj a hasa, ha vonaglik is hozzá. Ha a babakocsiban vagy a hordozóban ülve csapkodja a fejét, szinte biztos, hogy a szemébe sütő nap zavarja. Igazán logikus. És az is marad, míg az alvás problematikájához nem érünk.

Ha például a baba a maga megszokott éjszakai ritmusából kitérve egyszer csak egy váratlan időpontban is jelentkezik, az ember azonnal hajlamos túlanalizálni a helyzetet. Miközben próbáljuk némileg kómás állapotban visszaaltatni a dedet az éjszakai sötétben, szinte elkerülhetetlen, hogy ne jussanak az eszünkbe olyan gondolatok, miszerint: biztosan megindult a foga, már megint a gázok, vagy ez most valamiféle alvási regresszió? Le kellett volna tennem délután, vagy este korábban. Úristen, tuti, hogy beteg!

Mintha az agyunk a testünktől külön életet élne. Pedig a megoldás sokszor igazán egyszerű még az alvás esetében is. Lehet, hogy csak hideg volt a szobájában, emiatt ébredt fel, és ha a sok keringő gondolat helyett egy gyapjútakaróért nyúlnánk a holdvilágnál, már rég aludhatnánk is. A fentiek szellemében lássuk, mik lehetnek az éjszakai ébredések leggyakoribb okai a babáknál.

 • Nincs elég sötét! Vannak olyan babák, akik egyáltalán nem szeretik, ha bármi fény zavarja őket az alvásban. Végül is érthető, az anyaméh belsejében sincs éjjelifény! Lehet, hogy csak egy sötétítőfüggöny vagy egy redőny hiányzik a nyugodt éjszakához.
   
 • Túl nagy a csend! A surrogó, zúgó monoton hangok segítenek a babának az ellazulásban. Nemcsak azért, mert az anyaméhben is állandó monoton zajok vették körül – például a szíved dobogása -, hanem mert elfedik azokat a hirtelen hangokat is, amelyek felriaszthatnák. Egy ventilátor, egy párásító, ne adj isten, egy porszívó vagy egy direkt erre kifejlesztett fehér zaj generátor is segíthet.
   
 • Irritáló ruhák! Az is problémát okozhat, ha a baba éjszakai ruházatában ott maradt egy szúrós címke. Ezeket még akkor sem árt kivágni, ha a márkajelzés és sok minden más rajta van, ami később segíthet megszabadulni a kinőtt ruháktól.
   
 • Túl meleg vagy túl hideg a szoba! A megfelelő hőmérséklet segíthet abban, hogy a baba kényelemben érezze magát. Ha hideg a felsőteste – nem a végtagjai, a piciknél ez még csalóka a vérkeringésük miatt -, kicsit vegyük magasabbra a fűtést. Ha érezhetően izzadt, csatakos, kipirosodott, akkor pedig vegyük lejjebb a fűtést, vagy szabadítsuk meg a gyereket egy réteg ruhától! A kimelegedéstől ugyanúgy érdemes megvédeni, mint a hidegtől.

 • Túl nagy az ágy! Az én gyerekemnek konkrétan ez volt legtöbbször a baja. Egyszerűen nem érezte magát komfortosan a hozzá képest hatalmas ágyban. Tulajdonképpen ez is érthető, hiszen a hasamban hónapokon át elég passzos volt a helye, megszokta, hogy valami körbeöleli. Ha méretes a baba rácsos ágya, próbáld meg mózeskosárban altatni, vagy babaöbölben – tudjátok, ez az a picike kiságy, amit a szülői ágy mellé lehet tenni, így külön, de mégis együtt alhat anya és baba. Javasolnám még a bebugyolálást, sok baba kifejezetten szereti, ha körülöleli egy puha textil.

Gyakorló mamák, van még esetleg nagyon magától értetődő tippetek a nyugodt alvásért?

Szilágyi Diána , 2013. június 26.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó