Támad a gomba! Babanet-Est TV Magazin

Először csak melegkiütésnek véltem. Aztán azt hittem, csak a nagydolog csípte ki szegény gyerek fenekét. Mikor viszont már több napja küzdöttünk ellene, és nemhogy javult volna, de a kiütések még csúnyábbak is lettek, tudtam, hogy valami nem stimmel. Szegény gyerek minden pelenkázásnál, fürdetésnél visított, mikor a bőréhez értem, így hát úgy döntöttem, irány a doki. Szerencsére a tapasztalt szakember már rutinból tudta, mivel áll szemben. „Anyuka, a gyerek feneke gombás!”.

Gombás fertőzésből jó párat ismerünk: ott a körömgomba, a hüvelygomba, a szájpenész. De valahogy nem is jut az ember eszébe, hogy egy aprócska, sima, kerek babapopsi is megfertőződhet vele. Pedig tulajdonképpen logikus: a világ legjobb rejtekhelyét kínáljuk nekik. Egy kisbaba pelenkáján belül mindig sötét, egyenletes meleg és kellemes nedvesség uralkodik, épp az a klíma, amit a gombák népes famíliája annyira szeret. Miért is ne költöznének be a hívatlan lakók?

Ráadásul még segítünk is nekik szaporodni, hiszen szegény csemete fenekét manapság már a nedves törlőkendők generációjával szabadítjuk meg a mindenféle szennyeződésektől, ennyi pedig pont elég ezeknek a mikroszkopikus élőlényeknek, hogy heves orgiát csapjanak. Mi pedig ennek már csak az eredményével szembesülünk: piros bőr, egyre több és nagyobb, nedvedző kiütés. És egy nyűgös, sivalkodó poronty.

Persze, minél előbb ismerjük fel a bajt, annál előbb szabadulhatunk meg tőle. Először is, felejtsük el a nedves törlőkendőket. Kényelmesek ugyan, de ebben az esetben csak rontanak a helyzeten. Azért ha hosszabb útra indulunk, és tudjuk, hogy nem lesz lehetőségünk más módon megtisztítani gyermekünket, jó, ha van belőlük pár a táskánkban, de egyéb esetekben válasszuk inkább a meleg, tiszta víz, szappan és törölköző klasszikus, de verhetetlen hármasát.

Amíg még süt a nap, vegyük igénybe annak fertőtlenítő és csírátlanító hatását is: a kicsit egy gumilepedőre fektetve tegyük olyan helyre csupasz hátsóval, ahol éri a napfény. Persze ne délelőtt 10 és délután 4 között. A levegőt is utálják a gombák, így ha a napfürdőre nincs lehetőségünk, a lakásban is lehet pár órát meztelen fenékkel a gyerek.

Persze, ilyenkor szükség lesz egy speciális krémre is, amit a gyerekorvos ír fel, és a gyógyszertárban kevernek ki. A bóraxos, cinkoxidos krémek rendszeres használatával pár hét alatt teljesen eltüntethető a kellemetlen és fájdalmas gombásodás. Vigyázat! Fogzás alatt minden kicsi hajlamosabb a fertőzésre!
 

Tippek:  
  • Ha van otthon infralámpa, ideje bevetni. A baba popsiját egy textilpelussal takarjuk le, és úgy fektessük a lámpa alá egy fél órára.
     
  • A végbélnyílás tájéki gombásodás a szájpenész egyik tünete is lehet. Ha erről van szó, ne csak a baba popsiját és száját kezeljük, de fertőtlenítsük a cumikat, kendőket is.
     
  • Szájpenész esetén a mama is kezelést igényel, mert a mellbimbó is befertőződhet. Ennek egyik jele a piros, fájdalmas seb, repedés a bimbón, amitől a szoptatás is nagyon fájdalmassá válhat. Levegőztetéssel, speciális kenőccsel és a fertőzött terület szárazon tartásával szerencsére gyorsan elmúlik.
Szilágyi Diána , 2009. január 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó