Fontos a terhességek között eltelt idő

A több gyermeket tervező pároknak ismerniük kell az ütemezésben rejlő kockázatot.

Legalább 18, de legfeljebb 59 hónapot hagyjanak ki a nők két terhesség között, így csökkenthető a második ill. minden további gyermeknél az egészségügyi problémák kialakulásának esélye – ajánlják kolumbiai kutatók.

A Fundación Santa Fe de Bogota kutatói összesen 67 korábbi, 1966 és 2006 között készült tanulmányból dolgoztak, 11 millió terhesség adatait összegezve.

A bogotai kutatók úgy vélik, hogy ha a 18 hónapos szünet lejárta előtt kezdődik meg az új terhesség, akkor minden egyes hónappal 2 százalékkal emelkedik a koraszülés esélye, 3,3 százalékkal nő az alacsony születési súly kockázata és 1,5 százalékkal nő az alulfejlettség esélye. A doktorok szerint azonban a túl hosszú kihagyás sem ajánlott. Szerintük a szülés után eltelt 59. hónap utáni újabb hónapok egyenként 0,6 százalékkal növelik koraszülés esélyét, 0,9 százalékkal növelik az alacsony születési súly kockázatát és 0,8 százalékkal növelik az alulfejlettség esélyét.

Ezeket az adatokat Augustin Conde-Agudelo által vezetett kutatócsoport azzal indokolja, hogy rövid kihagyás eseténa szervezetnek nincs elég ideje regenerálódni, a túlságosan hosszú szünet során pedig a nő egyszerűen veszít a teherviselési képességéből.

A brit Királyi Szülész-Nőgyógyász Kollégium szóvivője, Patrick O’Brian azt ajánlja, hogy a több gyermeket tervező párok körülményeikhez képest vegyék figyelembe a tanulmány eredményeit. 

Forrás: FlashNews

2006. április 25.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - Teakiadó