7+1 fontos teendő az újszülött hazaérkezése előtt I. Mire törekedjünk a gyerekszoba kialakításakor?

Természetesen nem lehet mindenki számára minden tekintetben megfogadható és elfogadható tanácsot adni abban a kérdésben, hogy milyen is legyen a gyerekszoba. Ahány ház, ahány lakás, annyiféle méretű és elhelyezkedésű helyiség várhat a kis jövevényre. Ugyanakkor van néhány olyan szempont, amelyet mindenképpen érdemes figyelembe venni a berendezés során a végső döntés meghozatala előtt.

1. Ne legyen zsúfolt a szoba!

A szobában kizárólag olyan berendezési tárgyak, bútorok legyenek, amelyek feltétlenül szükségesek az újszülött nyugalmának biztosításához, és a baba ellátásában segítségünkre van. A kiságyon, pelenkázón, a babaruhák, pelenkák és törölközők tárolására használt szekrényen, komódon kívül legfeljebb a szoptatáshoz használt fotel vagy ágy kerüljön a szobába, természetesen a helyiség lehetőségeinek figyelembevételével. Játékokra ebben az életszakaszban még nincs szükség, nem ezektől, hanem a babától válik a szoba gyerekszobává!

2. Könnyen lehessen a szobát szellőztetni, takarítani!

3. Felesleges a szőnyeg, a padlószőnyeg, a szobanövény!

4. Küszöböljünk ki minden potenciális balesetforrást!

A falról, az esetleges polcról véletlenül se eshessen semmi sem az ágyba, sem a pelenkázóra helyezett gyermekre! Ne gátoljon semmilyen berendezési tárgy bennünket a mindennapos mozgásunkkor a babával! Az öltöztetéskor, pelenkázáskor, köldökápoláskor szükséges dolgok közvetlenül elérhető helyen legyenek, hogy egy másodpercre se kelljen a picit felügyelet nélkül a pelenkázón hagyni! Természetesen az előbbiek kifejezetten célszerűvé is teszik számunkra a gyerekszobát.

5. Nagyon jópofák, aranyosak a mesefigurákkal díszített falak, de nem kell mindenáron a megvalósítására törekedni, hiszen többnyire úgyis alvással tölti idejét itt a baba, és a későbbiekben is inkább a szülői foglalkozás és a játékok jelentik számára az ingerforrást. 10-15 év múlva kamaszként úgyis „kidíszíti” bálványai képével a szobáját, még az is lehet, hogy akaratunk és ízlésünk ellenére…

6. Fontos, hogy kényelmesen tudjuk biztosítani a pici számára a megfelelő hőmérsékletet (21-23 fok a szobában, a fürdető helyiségben 25-26 fok)! Próbáljuk elkerülni a nagy hőingadozást, akár a megfelelő fűtési mód kiválasztásával, illetve annak szabályozásával, akár az árnyékolás biztosításával. A babaszobában kerüljük légkondicionáló használatát.

7. A kiságy elhelyezése

Sok szülő az első hónapokban akkor érzi magát nyugodtnak, illetve gyermekét biztonságban, ha a baba éjszakánként is a közelében van. Ez természetesen ne a hitvesi ágy legyen (az már jó esetben foglalt), hanem a baba saját kiságya. Nyilvánvaló, hogy a kiságy elhelyezésének lehetősége egyedi és méretfüggő. A lényeg, hogy már a baba hazaérkezése előtt el kell dönteni, hogy egy helyiségben kívánnak-e aludni az újszülöttel vagy sem. Az első otthoni órák és napok izgalmát ne kelljen lakásátrendezéssel bonyolítani! A szobán belül szerencsés, ha a kiságy két oldalról is megközelíthető (mindkét oldalról jön „ingerforrás”), de ha ez nem kivitelezhető az sem gond, legfeljebb naponta váltogatják, hogy az ágy melyik végéhez teszik a baba fejét. (Ha mindkét irányból kap ingereket a baba, akkor mindkét oldali izomcsoportjait egyenletesen fogja használni, nem lesznek izomtónusbeli eltérések a két testfél között és a kis koponyáját sem fogja „elfeküdni”.)

8. Végül, de nem utolsó sorban, háziállatnak a babaszobában nincs helye! De még a bejutás lehetősége se legyen meg! Igaz ez mind higiénés, mind baleset-megelőzési szempontból.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet 

Hűségkártya>>

Hűségkártya

2017. augusztus 03.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó