Amit érdemes tudnod a koraszülésről

A koraszülést napjainkban a vezető csecsemő-haláltokozó tényezők között tartjuk számon. Az Egyesült Államokban minden tizedik gyermek túl korán jön világra, Magyarországon ugyan valamivel jobb a helyzet, de nálunk is elég magas; évek óta 8% körüli ez az arány. De vajon kiket érint, milyen tényezők erősíthetik a koraszülés kockázatát, és mit tehetünk ellene?

A terhesség normális esetben 40 hétig tart. A 20 és 37 hét közé eső szüléseket nevezzük koraszülésnek, ami azért veszélyes, mert a magzat még nem fejlődik ki eléggé, mielőtt a világra jön; nem élvezheti kellő ideig az anyaméh oltalmazó és tápláló közegét.

Amit érdemes tudnod a koraszülésről

Ha túl korán születik meg egy baba, fennáll egyes fizikai és pszichikai rendellenességek kockázata, úgy, mint a különböző agykárosodások, fogyatékosságok, szívproblémák, tüdőkapacitás béli és légzési elégtelenségek, testhőszabályozási, vagy koordinációs zavarok, érzékszervi fejletlenségek (látás, hallás), gyomor-bélrendszeri betegségek.

A modernkori orvostudomány gőzerővel dolgozik nem csak azon, hogy minél több koraszülött kisbabát megmenthessenek, hanem azon is, hogy a felfedjék a jelenség okait, ezáltal megelőzve azt.

A puzzle darabkái csak lassan állnak össze, és bár a koraszülés szinte bármelyik kismamával előfordulhat, azért akadnak tényezők, amik nagyobb kockázatot jelentenek. Íme:

  • Ugyan a statisztikák szerint a korazülések 40%-a az első gyermeküket váró nők körében zajlik és felüknél minden előjel nélkül következik be, mégis a legerősebb hajlamosító tényező az, ha  a kismamának korábban már volt egy koraszülése. Ilyenkor még fokozottabban oda kell figyelni a magzatra a terhesség teljes időtartama alatt és nem árt néhány plusz vizsgálatot is elvégezni.
  • Méhnyak problémák vagy hüvelyi fertőzések esetleg Bacteriálisvaginózis (kóros hüvelyflóra).
  • Helytelen életmód; dohányzás, drogfogyasztás, az anya túl alacsony testsúlya; kóros soványság, alultápláltság. A magas vérnyomás és a diabétesz is a korai szülés esélyét növeli.
  • Túl korán vállalt második terhesség; ha nem telik el kellő mennyiségű idő – nagyjából másfél év- a két terhesség között, és nem tud teljesen regenerálódni az anyuka szervezete, az komoly rizikófaktornak számít.
  • Nem is gondolnánk, de egy elhúzódó fogorvosi probléma, egy fogágy-betegség is negatívan befolyásolja a terhességet, hiszen folyamatos gyulladásban tartja a testet.
  • Genetikai örökletesség is lehet hajlamosító tényező.
  • Kettes vagy hármas ikrek kihordása szintén csökkenti a 38-40 hetes terhesség előfordulásának lehetőségét.

Amit a megelőzés érdekében tehetsz:

Azt persze mondanunk sem kell, hogy a helyes életmód és táplálkozás, a stressz minimálisra csökkentése, jócskán hozzájárulhat a koraszülés elkerüléséhez. De vajon mit tehetünk még ezen felül?

  • Azonnal hívd az orvosod, ha vérzést tapasztalsz vagy alhasi fájdalmat, állandó tompa hátfájást, folyamatos összehúzódásokat, amik 10 percnél rövidebb időközönként történnek, hirtelen vizesedést, lázat vagy a magzatvíz folyását.
  • A 19.-20. hétben vérteszt alapján kimutatható a koraszülés kockázata.
  • A fentebb felsorolt hajlamosító tényezőket őszintén beszéld át az orvosoddal (ezért fontos, hogy olyan doktorhoz fordulj, akiben maradéktalanul megbízol), aki így különböző alternatív kezeléseket tud ajánlani a terhesség „elnyújtására”.

            „Jobb félni, mint megijedni” – tartja a mondás; ami jelen esetben leginkább azt jelenti, hogy félelem helyett jobb felkészülni és minél több információ birtokába kerülni, mint egyszer csak nagyon megijedni!

PLézer Panna , 2018. március 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó