Baba alvása - Nem alszik el könnyen a baba? Ezekkel az altatási szokásokkal vedd rá az esti elalvásra! Tippek 2 hónapos kortól

Mikortól kezdhetjük el a baba alvási szokásait kialakítani? Melyik időpont alkalmatlan az esti fektetés megkezdéséhez? 7 biztos tippet ajánlunk, amivel könnyen kialakíthatod a kisbabád elalvási szokásait.

 

- Egy baba jóval nyugodtabb akkor, ha tudja, hogy mi miután következik - mondja Jodi Mindell német alvásszakember. - Minél nyugodtabb a baba, annál nagyobb az esélye annak, hogy gyorsabban és könnyebben elalszik - ragadja meg a lényeget a szakember.

Baba alvása - Nem alszik el könnyen a baba? Ezekkel az altatási szokásokkal vedd rá az esti elalvásra! Tippek 2 hónapos kortól

Már 6-8 hetes korban elkezdhetjük kialakítani a baba altatási szokásait
Ha a kisbaba már 6-8 hetes, akkor elkezdhetjük hozzászoktatni őt a rutinszerű, mindig ugyanabban a sorrendben történő, a folytonosan megismétlődő tevékenységekhez - így az alváshoz is. Az újra és újra visszatérő történéseket fel fogja ismerni, és azt a megnyugtató érzetet kelti benne, hogy „ez a valami az, amit én már jól ismerek”.

Azt, hogy ez az altatási szokás milyen is legyen pontosan, ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Azt tartsuk szem előtt, hogy alakuljon ki egy megszokott sorrendiség (például a fürdés után először felhúzzuk az alvó ruhácskát, a hálózsákot, mesélünk egy rövid mesét vagy egy levezető játékot játszunk a babával). Bárhogyan is alakítjuk ki az altatási rítust, arra ügyeljünk, hogy az a baba számára mindenképpen megnyugtató legyen. Helyszínt illetően még az is mindegy, hogy hol kezdődik az altatási rituálé a fürdőszobában vagy már a babaszobában, fontos, hogy a babaágy legyen a végállomás.

A jó fektetési időpont már fél siker
Fektetési időpontnak olyan időpontot válasszunk, ami mindenki számára kényelmes, és aminek az idejébe belefér az is, hogy egy kicsit foglalkozunk a babával, jut idő a szeretgetésre, simogatásra; tehát tegyük olyan alkalommá a lefekvési rítust, ami nyugalmat, fesztelenséget jelent babának és a szülőknek egyaránt. Nagyon zavaró tud lenni, ha ebbe a csendes, meghitt altatási folyamatba egyszer csak benyit a munkából hazaérkező, energiákkal és feszültségekkel teli apuka, aki szeretné még utoljára megbabusgatni a kicsit. Ilyenkor a baba csak felélénkül, és minden kezdődhet előröl.

Tippek a baba altatási szokásainak kialakításához
 

1. Esti babatorna - építsük le a fölös energiákat

A babáknak éppúgy le kell vezetniük a fölös energiáikat lefekvés előtt, mint bárki másnak, erre kiváló módszer lehet a játék vagy a játékos torna.

Semmiképpen ne közvetlenül az altatás előtt kezdjünk ebbe bele, hanem még jóval korábban, a fürdés előtt tornáztassuk meg a babákat, ahol nagyobb mozgásokat végeztetünk velük (karkörzés, húzódzkodás, forgolódás). Ezt akkor tehetjük meg, ha a baba nem beteg, jókedvű, és szívesen veszi a lendületesebb átmozgatást. Tudatosan ügyeljünk a torna során felszabaduló energiák levezetésére, a baba visszacsendesítésére is, például felolvashatunk egy rövid mesét, versikét, vagy záródhat a torna egy nyugodt, csendes játékkal akár.

2. Babafürdetés – vonjuk be apát is

A babának is ugyanolyan jól esik a meleg víz, a tisztaság, a fürdetéssel járó finom illatok, mint bárkinek, ami a nyugodt alvást előkészíti.
A babafürdetés a nap csúcspontja lehet a babának, amit újabban az apukák feladatai közé kezd sorolódni.  Ott, ahol apuka fürdeti a babát, aknázzuk ki jól ezt a remek lehetőséget. Nem csak apa számára lesz élvezetes az esti esemény, hanem a baba számára is, ráadásul a közös fürdések a kettejük közötti kötődést erősíti.

Alakítsuk úgy a fürdés időpontját, hogy az kellemes legyen minden családtag számára. Ha azt látjuk, hogy a baba nyűgös, vagy aznap valamiért semmiképpen nem kellemes neki a fürdetés, akkor ne erőltessük, nem dől össze a ház, ha egyszer-egyszer kimarad az esti tisztálkodás.

3. Kötelességek – arcmosás, fogmosás, kézmosás már babakorban

Nem lehet elég korán elkezdeni az esti kötelességekre való felkészítést. Szokjon hozzá már az elejétől a baba, hogy megmossuk a kezét, az arcocskáját - ezeket a mozdulatokat akár mondhatjuk hangosan vagy hangsúlyosan. A babáknak eleinte még csak átmasszírozgatjuk a fogínyét, később már a babafogkefét is bevezethetjük, és ezzel már el is kezdtük a szájhigiéniára való nevelést.
Az esti lefekvés előtt a babát tiszta pelenkába tegyük, még akkor is, ha az előző nem volt elhasznált. (Az esti átpelenkázás alakul majd át később kisgyerekeknél a lefekvési előtti utolsó mosdóba menetellé).

4. Esti játék – lecsendesítő, megnyugtató legyen

A közvetlenül elalvás előtti játénál arra kell ügyelni, hogy olyan játékot, huncutkodást válasszunk, ami nem izgatja fel a babát, és ami a lehető legegyszerűbb módja a játszásnak. Vegyünk például egy finom, átlátszó kendőt, húzzuk végig a baba pofiján fentről-lefelé pár másodperc alatt, ez egyszerre lesz simogató, illetve készteti a babát a kis szemeinek behunyására.

Odaadhatunk a baba kezébe egy kis játékot, amivel elbíbelődhet (ne ilyenkor kínáljuk neki az új izgalmas felfedezésre alkalmas tárgyakat), vagy felhúzhatjuk neki a kiságya feletti zenélő pörgőt, ha az amúgy is az altatási szokás része. Ha lehet, akkor praktikus okokból olyan játékot, módszert válasszunk, amit magunkkal tudunk vinni akkor is, ha elutazunk.

5. Jó éjt puszi minden játéknak külön

Bevált esti lefekvési rituálé lehet, ha a babát ölben tartva minden állatkájától, kedvenc játékától külön-külön elköszönünk, hangosan. "Jó éjszakát maci, jó éjszakát tűzoltóautó, jó éjszakát kiscsengő".
Ezt a fajta esti búcsúzkodást különösen szeretik a gyerekek, és később, amikor már beszélni tudnak, meg is tartják maguknak fő szokásként.

6. Esti mese – soha ne hagyjuk ki

Ma már óriási irodalma van annak, hogy miért fontos az esti mese a gyerekeknek. Tanulmányok tucatjai bizonyítják, hogy a gyermekkorban megszerzett szókincs növeli az intelligenciát, formálja a gondolkodásmódot - ezt pedig az esti meséléssel lehet kiválóan befolyásolni. Már akár 8 hetes babáknak is olvashatunk fel esti mesét, mert az a beszédfejlődésre fog kedvezően hatni. Nem szólva arról, hogy ezzel a szülő minőségi időt tölt el a gyermekével, legyen ő bármilyen apróság még.

7. Altató dal – akár több is

A halk, lassú ütemű altatódal megnyugtatja a babákat. Ha több altató dalt is éneklünk, akkor arra kell ügyelni mindössze, hogy mindig ugyanaz legyen a záródalocska. A cél ugyanaz, mint a többi szokás esetén, arra kondicionáljuk a babát, hogy tudja, mi miután következik. A dal, éneklés után pedig nem következhet más, mint a nyugodt, pihentető alvás.

Szeretnéd megtudni, hogy mivel könnyítheted még meg a baba alvását? Akkor olvasd el szakértők további tanácsait ebben a cikkünkben!
 

 

Forrás: Külföld / Babycenter
 

NIC, 2017. szeptember 20.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?