Mennyit alszik a 3-6 hónapos baba? Mivel könnyítheted meg a baba alvását? Trükkök, praktikák szakértőktől

Mennyi a 3-6 hónapos baba alvásigénye? Hogyan alakítsd ki jól az alvási szokásokat? Hogyan könnyítheted meg a baba alvását? Melyek a tipikus hibák a 3-6 hónapos baba alvása körül? A cikkben egy linket is találsz, amely az 1-12 hónapos babák alvásigényének összefoglaló táblázatához irányít.

Mennyi a 3-6 hónapos baba alvásigénye?

Az izgalommal teli kezdeti hónapok után az éjszakák valamelyest lecsendesednek, és beállni látszik egy megszokott alvási ritmus. A 3-4 hónapos csecsemő körülbelül 15 órát tölt alvással: ebből 10 óra éjszakai alvást takar, a maradék alvás pedig három részletben, napközben történik, ami a baba 6 hónapos korára két napközbeni alvásra csökken.

Ez annyit jelent, hogy a baba féléves kora környékén jut el fizikailag odáig, hogy képes legyen az éjszakákat átaludni. No, de mit jelent az pontosan, hogy "átalvás", ugyanis nem biztos, hogy mindenki ugyanezt érti a kifejezés alatt. Sokan tévesen azt hiszik, hogy az „átalvás” 10-12 óra egyben történő alvást jelent.
A babáknál az átalvás körülbelül egy 6 órás alvási szakaszt jelent, nem többet. A baba a szokásos evési ritmusához igazodva - ami két-három óránként történik -, egy etetést éjjel kihagy.

Fertőzések, megbetegedések, fejlődési ugrások és más hasonló befolyásoló tényezők miatt az éhség és a szomjúság változhat, ami természetesen az alvására is kihat. Habár korábban a baba már "átaludta az éjszakát", elő-elő fordulhat, hogy megint újra felébred éjszaka, kiesik a korábban jól megszokott alvási ritmusából.

1-12 HÓNAPOS BABÁK ALVÁSIGÉNYE – ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZATÁHOZ KATTINTS IDE >>

Mennyit alszik a 3-6 hónapos baba? Mivel könnyítheted meg a baba alvását? Trükkök, praktikák szakértőktől

Hogyan vezessük be már eleve jól az alvási szokásokat?


Ebben az életkorban több módszerrel is megpróbálkozhatunk, ami a baba elalvását megkönnyíti.

1. Altatás azonos az időpontokban, délutáni szundikálás

Amikor a baba még újszülött csecsemő volt, elég volt mindössze arra figyelni, hogy mikor jelzi a baba az álmosságát (dörzsölgette a szemét, játszott a füleivel), majd betettük a kiságyba.  A 0-3 hónapos baba altatásáról ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben >>>

Most, hogy a baba már nagyobb, érdemes meghatározni az alvási időpontokat, amikhez ezentúl tartani fogjuk magunkat. Ezek az altatási időpontok mindig ugyanakkor kezdődjenek, mert így fog tudni kialakulni a baba fix alvásritmusa. Ezek az időpontok inkább orientációként szolgáljanak, amiket a megfelelő helyzetben, a megfelelő helyen rugalmasan kezeljünk. Tehát, ha azt látjuk a babán, hogy elfáradt, korábban szeretne ágyba menni, mint ahogy a "terv szólt", akkor nyugodtan tegyük be a kiságyba, és ne ragaszkodjunk görcsösen a pontos fekvési időponthoz. Ha a baba túlfárad, akkor abból csak sírás és elhúzódó nyűgösség lesz.

Ne feledjük, a baba alvási igénye is folyamatosan módosul, ezért továbbra is figyelnünk kell azokra a jelekre, amik elárulják, hogy a baba kimerült-e. Ebben az életkorban a babák általában nem töltenek többet ébren, mint 3 óra hossza, az éjszakai alvás előtt esetleg 4 óra.

Optimális időpont, ha az esti altatást időben, tehát 19.00-20.30 óra között megkezdjük. Ha ezt az időpontot későbbre toljuk, akkor előfordulhat, hogy a baba túlságosan fáradt lesz, emiatt nehezebben is fog tudni majd elaludni. Egyik tipikus jele annak, hogy a baba már átesett a holtponton, hogy energikusnak, mozgékonynak tűnik (csak tűnik, mert valójában nem az!), holott ez jelzi azt, hogy túlfáradt a baba.

2. Alakítsunk ki alvási szertartásokat a babáknál

Ha ez eddig még nem történt volna meg, akkor most jött el ennek a megfelelő ideje! Néhány példát felsorolunk alvási szertartások sorrendjének kialakítására:

- csendben játszadozni
- fürdés
- hálózsák, hálóruha felvétele
- rövid esti mese felolvasása
- altatódal éneklése
- a baba finom átnyomkodása masszázsszerűen
- jóéjt puszi

Mindegy, hogy milyen alvási szertartást vezetünk be, a lényeg, hogy mindig ugyanabban a sorrendben ugyanokat az altatási elemeket végezzük, amihez a baba is könnyen hozzá tud szokni.

3. Keltsük fel a babát reggel ugyanabban az időpontban

Ha a baba többet alszik, mint 11-12 óra, vagyis kellően kipihente magát, akkor teljesen rendben lévő, ha reggel mi ébresztjük. Ha minden nap mindig ugyanabban az időpontban keltjük fel, akkor ez is hozzájárulhat az alvási szokás kialakításának biztos sikeréhez, illetve a kiszámítható napirendhez. Ez nem vonatkozik azokra az alkalmakra, amikor a baba beteg, vagy előtte más program, váratlan helyzet kizökkentette őt a szokásos napirendjéből.

Tipikus hibák a 3-6 hónapos baba alvása körül

Ebben az életkorban az egyik legjellemzőbb probléma, hogy a baba nehezen alszik el és/vagy éjszaka szeret ébren lenni. Úgy tudunk segíteni az elalvásban, hogy amikor látjuk, hogy álmoskás a baba, akkor befektetjük a kiságyába, nem hagyjuk őt teljesen magára, hanem simogatjuk, nyugtatgatjuk, halkan dudorászunk mellette. Ha semmiképpen sem tudjuk megnyugtatni, elcsendesíteni, elaltatni, akkor rövid időre felvehetjük a karunkba, de ne tartsuk ölben addig, amíg ott el nem alszik, hanem még az elalvás előtt próbáljuk meg óvatosan visszatenni a helyére.

Másik probléma abból adódhat, hogy egy ágyban alszunk a babával úgy, hogy a párunk alkoholt vagy bármilyen tudatmódosító szert fogyasztott, illetve amikor nem tudunk kellően odafigyelni a babára éjszaka, például gyógyszerszedés miatt.

Előfordulhat, hogy a baba jól érzi magát egy délutáni programon, és emiatt később kezdődik nála a szundikálás, amivel természetesen minden tolódik, felborul. Az a baba, amelyik délután többet alszik, természetesen később akar elaludni, vagy nem alussza át az éjszakát. Ne aggódjunk, ha egy kissé eltolódik a baba alvási ritmusa, próbáljuk meg szépen fokozatosan visszaállítani a korábban bevált alvási rendet – előbb-utóbb sikerülni fog.

Forrás: Külföld / BabyCenter
 

NIC, 2017. augusztus 12.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?