Élet a szülés után

Az elmúlt hetekben a száraz tényekkel foglalkoztunk; megnéztük, milyen jogi és anyagi vonzata van a terhességnek a munkánkat illetően, hogyan jelentsük be állapotunkat, illetve a szülés utáni visszatérésünket a főnökünknek. De mi a helyzet az érzelmekkel? Mi az a szülés utáni depresszió és hogyan befolyásolja az életünket?

A közvetlen a szülés után, pár óráig vagy napig tartó fokozott lelki érzékenység, hangulati instabilitás, kimerültség, levertség teljesen normális, és az anyukák több mint felénél jelentkezik. Ettől megkülönböztetendő, a kb. minden 10. anyát érintő jelenség; a szülés utáni depresszió, mely főleg az anyai érzésektől korábban is szorongó, alacsony önértékeléssel vagy párkapcsolati problémákkal küzdő, esetleg a depresszióra egyébként is hajlamos nőknél alakul ki.

Okok és jelek

Amíg a várandósság állapotában van az anyuka, valamiféle kiemelt védettség övezi; nem csak a közvetlen környezete, de a látható jelek miatt, az „egész világ” előzékeny. Neki most fontos szerepe van; ezt a csöppséget egészségesen, biztonságban kihordani. Ám, amikor életet ad a bébinek, sok kismama azt érezheti, nem olyan értékes többé, valamiféle üresség vátja fel az izgalmas várakozást.

A szülés nehézségei – mely testileg és lelkileg egyaránt megvisel minden anyát-, a 24 órás éber felügyelet a friss jövevény felett, a teendők feltornyosulása, az újdonsült anyai szerepnek való megfelelni vágyás, állandó kimerültséget, enerváltságot, alvászavarokat, örömtelenséget és akár egy idő után érdekteleséget is okozhat.

Könnyen kerülhet egy érzelmi spirálba is az ember, mert a felhalmozódó negatív érzések miatt bűntudata alakulhat ki, szégyenli magát: „Miért nem tudok úgy örülni a babának, mint más anya? Miért nem vagyok olyan erős? Lehet, hogy nem is vagyok jó anya?”. Ettől pedig még bizonytalanabbnak, kiszolgáltatottabbnak érzi magát, és beszűkülhet a gondolkodása is.

Megoldás

Nagyon fontos, hogy mind a terhesség alatt, mind a szülés után fokozott figyelemmel legyen a kismamára szerettei köre; szülei, párja és néhány jó barátnő, akik felé bizalommal tud fordulni, akiknek meg tud nyílni, és akik észreveszik, ha baj van, és hozzáértő segítséget hívnak.

Gyors és hatékony megoldást nyújt a megfelelő gyógyszer és a pszichoterápiás kezelés kettőse. A bogyók beszedése önmagában nem elég, mert bár tünetmentessé teheti a pácienst, de a betegség valódi okaira nem nyújt gyógyírt. (Ellenben, enyhébb esetekben nincs is szükség gyógyszerre, csak pszichológusra.)

Te is segíthetsz saját magadon, ha már előre felkészülsz; és még a terhesség ideje alatt letisztázod magadban a következőket:

  • Nem kell a tökéletességre törekedni. Senki nem várja el Tőled, hogy a lakásban csillogó rend uralkodjon, mindig friss étel kerüljön az asztalra, és a szoptatás, pelenkázás, altatás mellett Te magad is makulátlanul nézz ki; mosollyal az arcodon.
  • Most a baba és Te vagytok a középpontban; a környezetetek minden segítséget meg szeretne adni, élj vele!
  • A mozgás mindig minden helyzetben segít; amilyen hamar csak lehetséges, el kell kezdeni sétálni a bébivel, a friss levegő csodákra képes.
  • A baba mellett Te magad is legalább olyan fontos vagy; étkezz rendszeresen, hogy elég erőd legyen a picihez.
  • Tapasztalatcsere, őszinte beszélgetések más anyukákkal – ez kulcsfontosságú lehet; érezni, hogy nem vagy egyedül, mások is át- és túlélték ezt.

Akár a pocakodban, akár már e világon él az a csöppség; számára mindig is Te leszel a legfontosabb, a legcsodálatosabb, az egyetlen; hiszen „anya csak egy van” – tekints hát Te is ilyen értékes kincsként magadra!

Plézer Panna , 2016. november 18.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?