Ez történik az intim részeiddel terhesség közben és szülés után – tények, amikről senki nem mer beszélni

Így nőnap tájékán gyakran elgondolkodom, mit is ünneplünk ilyenkor, mitől is vagyunk mi nők azok, akik. Sok mindenért hálás vagyok, és szeretek Nő lenni! Az egyik legbecsesebb kincsnek pedig a testemet tartom és persze azon belül is nőiességem egyik fő megnyilvánulását: a vaginámat, ami segített abban, hogy az egyéves kisfiamat tavaly világra hozzam!

Ez történik az intim részeiddel terhesség közben és szülés után – tények, amikről senki nem mer beszélni

Talán most megdöbbentél, kedves Olvasó, a „vagina” szó láttán, hiszen bármennyire is nyitott és korlátok nélküli világban élünk, még mindig furcsa az intim testrészeimről beszélni, s olvasni is csak pironkodva tudunk róla. Márpedig, aki már túl van legalább egy terhességen és szülésen, tudja, hogy nagyon is fontos ápolnunk, foglalkoznunk vele és szeretnünk, hiszen az életünk egyik legszebb ajándékát is neki köszönhetjük!

A vaginánk csodája kettős: egyrészt bámulatba ejtő, hogy mennyire rugalmas, másrészt hihetetlen, hogy az őt körülvevő izmok mennyire erősek; ha a karjainkban lenne ennyi energia, akár egy autót is eltolhatnánk vele!

Ezt már olvastad? Ne legyen tabu a szülés utáni depresszió!

Bár a szülés után pár hónappal elkezdenek visszarendeződni „a dolgok odalent” (a meglazult izmok intim tornával még hatásosabban visszaerősíthetők, itt kiemelten fontos, hogy az egészséges életmódra is odafigyelj), de van néhány más egyéb változás/következmény is, amire senki nem figyelmeztet kismamaként:

  1. A szülőszobában sok dolog megtörténhet… az erőteljes nyomások közben, amikkel életet próbálsz adni a kicsinek, kicsúszhat „bármi” a vaginádból és a környező területekről szivároghat nedvesség, szagok is. Ha most azt hiszed, szeretnéd látni közben mi történik lent, mi garantáljuk neked, hogy nem akarsz tudni róla! De ne aggódj, az egészségügyben dolgozóknak ez teljesen természetes, egy pillanatig sem kell szégyenkezned, más anyukák is így szülnek.
  2. Nem csak a babának lesz szüksége pelenkára. Minden cucc, ami ott lent keletkezik és ami komfortossá tette a kicsi bent tartózkodását, majd megszületését, idővel távozik, így jobb, ha védekezel a kellemetlen szivárgás ellen.
  3. Minden mozdulat vagy cselekvés, ami érinti az altájad, fájdalommal jár. Még ha a világ legsimább szülése is a tiéd, akkor is megsínyli a vaginád és a környező területek egészségét a kicsi kitolása, nem beszélve a gátmetszéssel érintett anyukákról. Van, akinek egyáltalán nem megy a vizelés, a szülés után egy darabig, viszont visszatartani sem bírja, mások egy párszor megtapasztalják, hogy csípi a sebet és már pszichésen blokkolva vannak. Egyes anyukák pedig átmeneti inkontinenciától is szenvednek. A jó hír az, hogy a legtöbb panasz pár nap/hét alatt elmúlik, és az inkontinenciára is nagyon szuper hatással lehet az intimtorna.
  4. Nem csak a pisilés nehéz, de a „nagy dolgok” kinyomása is fájdalmat okoz, a megviselt gátad miatt. Egyeseknél szülés után aranyér is kialakul, de szerencsére pár hét krémezés és kímélés után visszahúzódik.
  5. Olyan száraz lesz a vaginád, mint a sivatag. Milyen érdekes, hogy szülés előtt és közben mindened nedves, később pedig pont az ellenkezőjétől szenvedsz..?! A szülés utáni hormonális változások okozzák ezt, de ez is csak ideig-óráig tart.

Nem ijesztgetés vagy elrettentésképpen osztottuk meg ezeket az infókat veletek, hanem pont azért, hogy fel tudjatok készülni a változásokra és ne essetek kétségbe, hiszen mindenre van megoldás!

 

Judit , 2019. március 14.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó