Ne legyen tabu a szülés utáni depresszió!

A csupa mosoly rokonság legtöbbször nem érti, hogy az új anyuka miért olyan szomorú, kedvtelen és már-már úgy tűnik, mondjuk ki nyugodtan, hogy a kis jövevény sem igazán érdekli. A depresszió fogalma, annak aki egyszer nem volt benne, kissé érthetetlen, és sokszor elfogadhatatlan hisztiként tekintenek rá.

Ne legyen tabu a szülés utáni depresszió!

A szülés utáni depresszióra leginkább azt kapják az érintett anyukák, hogy „Ugyan már, szedje össze magát. Miért nem tud örülni ennek a gyermeknek?”

Mindenképp beszélni kell róla, elfogadni és szakember segítségét kérni. Ne próbáljuk magunkba fojtani, mert az a gyereknek sem tesz jót. Egyes kutatások szerint leginkább a hirtelen változás és a társadalmi elvárások miatti nyomás miatt jön létre a szülés utáni betegség. Manapság három fokozatát különítik el: a Baby-Bluest, a depressziót és a pszichózist.

A Baby-Bluest a szülés utáni drasztikus hormonváltozások eredményezik, és a rá következő egy hétben szokott sírás, érzékenység, lehangoltság formájában jelentkezni. Nem szoktak orvosi kezelést alkalmazni, csak odafigyelést.

A szülés utáni depresszió az anyák egyre több hányadát érinti, és akár hónapokig is eltarthat. Kimerültség, érdektelenség, rossz kedv, sírás, a világtól való elzárkózás jellemzi leginkább.

A pszichózis a legsúlyosabb formája a szülés utáni hangulati betegségeknek. Hogyha az orvos úgy ítéli meg az esetet, előfordul, hogy az anya például a realitásérzékét is elveszti, akkor feltétlenül kezelést igényel.

Szükséges lenne az anyákat felkészíteni, hogy esetleges lehangoltsággal, kimerültséggel, hangulatváltozással és ezek különböző változataival nézhetnek szembe szülés után, hogy tudják elfogadni, és könnyebben megoldást találni rá, természetesen a családtagok segítségével.

Az érintettek fordulhatnak a természetgyógyász által ajánlott módszerekhez, akupunktúrát alkalmazó orvoshoz, vagy kipróbálhatnak illóolajokat is. Hatékony lehet, ha sokat sétálnak, kiegyensúlyozottan étkeznek és eljárnak tornázni, közösségekbe kikapcsolódni.

Ön milyen módszerekkel küzdött a szülés utáni depresszió ellen?

 

A cikk forrása: twice.hu

2019. december 08.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó