EZÉRT VAN BŰNTUDATOD, AMIKOR ELŐSZÖR SZEXELSZ TERHESSÉG ALATT

Az a test, amiért annyira odavoltál, ami olyan sokféleképpen okozott örömet, most már egy kisbaba otthona is. Ráadásul ki tudja, vajon mennyit érzékel a külvilág történéseiből, mit érez abból, ami egészen közel, a lakhelye melletti csatornában történik. Vajon ha tehetné, átkopogna, hogy azonnal hagyjátok abba?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülnek fel a párokban az első terhesség idején. Az öröm határtalan, tervezgettek, elképzelitek, milyen szülők lesztek, de ettől a vágy még nem tűnik el – legalábbis jó esetben. Ám a férfiak egy része félteni kezdi a párját, már anyuka szerepkörbe helyezi és aggódni kezd azon, hogy folytathatja-e ugyanolyan gátlástalanul a szexuális életüket, ahogy eddig tette. Merthogy már nincsenek egyedül. Ehhez még hozzájön az a tévhit is, ami szerint a hüvelytől a méhet csupán egy vékony határ választja el. Tudjuk, hogy méhszájnak hívják, de a legtöbb embernek nincs pontos fogalma arról, mi is az és hogyan működik. A nők is hasonló félelmekkel küszködhetnek: vajon az orgazmussal járó összehúzódás árt a gyereknek? Le kéne mondani róla majdnem egy évre, mert „egy anya ilyet nem csinál”? Ezek után persze hogy érkezik a félelem, rossz esetben a bűntudat egy-egy jóleső együttlét után. 

Pedig a gyereknek jó eséllyel nem lesz semmi baja. A szex terhesség alatt egészséges, és hozzájárul az anya, illetve a pár stressz-szintjének csökkentéséhez, testi-lelki jó érzéséhez. Több oxitocin termelődik, ami elősegíti az anya jóllétét, ráadásul még a méhbe jutó oxigéndús vér mennyiségét is növeli. Kutatások eredményei szerint egészséges, normális terhesség esetén az orgazmus nem növeli a vetélés vagy koraszülés kockázatát. S hogy tisztába tegyük ezt a méhszájügyet is: a magzatvízben lebegő, a méh vastag izomfalával védett baba nincs olyan közel a hüvely végéhez, mint azt sokan képzelik. A méhszáj erős, rugalmas, vastag izomrostokból álló kapu, amin egy átlagos együttlét során nem lehet úgy bedörömbölni, hogy a magzat megsérüljön. Ahhoz sem elég vékony, hogy a kicsi bentről figyeljen, hallgatózzon. A gyorsuló pulzus, az izgatottság, az örömérzet, az anyai test szokatlan mozgása, a hangok eljuthatnak hozzá, de attól nem kell tartanunk, hogy konkrét emlékei maradnának ezekről. Egyébként sem írta meg neki senki, hogy a szülei éppen szexelnek, tehát fogalma sincs róla. Amúgy is végighallgatja, ahogy anyu emészt, sportol, porszívózik és még egy sor tevékenységet végez, ami hasonló érzetekkel járhat.

A cikk további folytatása: divany.hu
 
2021. március 16.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X