Le kell-e mondanunk a terhesség alatt a sportolásról?

Vajon kismamaként le kell mondanunk a mozgás öröméről, ha addig rendszeresen sportoltunk? Mikre figyeljünk az alatt a bizonyos kilenc hónap alatt, hogy egészségesek maradjunk mi is és a kisbaba is? Mik azok a figyelmeztető jelzések, amikor át kell értékelnünk az addig végzett testmozgást? 


Mozgásszervi rehabilitációs orvosként sokszor kapok kérdéseket kismamáktól azzal kapcsolatban, hogy terhesség alatt mit lehet és mit nem mozogni, sportolni és mennyit. Az olvasói kérdéseken keresztül betekintést nyerhetünk abba, hogy sport és mozgás szempontjából hogyan kezeljük a terhességet.

- A 7. hétben voltam, amikor megtudtam, hogy terhes vagyok, de ez alatt két versenyem is volt. Árt ez a babának?

A terhesség természetes állapot a női test számára. A kismama ilyenkor alapvetően érzékenyebb az őt érő ingerekre. Amennyiben a verseny szintű megterhelés gondot jelentene a szervezet számára, azt a test jelzi fokozott fáradtságérzettel, fájdalommal, hányingerrel stb. Sok kismama 6-8 hetes terhességi korban szerez tudomást a babáról és ilyenkor hirtelen végiggondolva a korábbi heteket, sokan idegeskednek amiatt, hogy a terhesség első pár hetében olyan terhelésnek tették ki a szervezetüket, amit, ha tudnak róla, biztosan nem tettek volna meg. Ilyen esetben érdemes azzal megnyugtatni magunkat, hogy a magzat ott van a helyén, így az biztos, hogy a korábbi pár hét terhelése az eddigi életvitelében nem zavarta.

Amit mindenképpen vegyünk figyelembe: minden női test más, más a terhelhetősége, mások a tolerancia-határai. Ezzel együtt pedig minden gyermek és minden terhesség is különböző. Ha valaki rendszeresen versenyszerűen sportol, nem hasonlíthatja magát össze olyan nőtársával, aki csak hébe-hóba jár mozogni. Ami minden esetben segít: figyeljünk testünk jelzéseire, hogy milyen igényei vannak és amennyiben lehetséges, tegyünk eleget nekik.

-Nem akarok elhízni a terhesség alatt és szeretek is mozogni. Attól, hogy terhes vagyok, folytathatom a mozgást?

A mozgást természetesen igen, hiszen a testünk mozgásra van teremtve. A sport már egy másik kérdés. A mozgás alapvetően nagyobb halmaz, mint a sport, és a mozgásba beletartoznak a kiadósabb séták vagy, hogy biciklivel induljon bevásárló körútra. A sportolás ezzel szemben tervszerű, célzott, esetleg eszközigényes, vagy társakkal történő, sportági mozgást igénylő tevékenység. Terhességben a sport folytatását mindenképpen a szülész orvossal szükséges megbeszélni, ő az, aki a kismama és a magzat állapota alapján meg tudja ítélni, hogy van-e szükség külön elővigyázatosságra a további életvitelben, illetve, hogy veszélyeztetettnek számít-e a terhesség. Amennyiben a szülész orvos engedélyezi a további sporttevékenységet, az még mindig további megbeszélést igényel, hogy mi is legyen az. Súlyok emelésével, test-test elleni küzdelemmel járó mozgások, balesetveszélyesebb, vagy extrém sportok ebben az időszakban senkinek sem ajánlottak.

A futó-ugró mozgásokat igénylő sportok egy jó darabig űzhetőek egyéni tolerancia és a szülész orvossal történő folyamatos konzultáció mellett. Adott sportmozgásokon belül a hasizmokat erőltető-feszítő mozgások kerülendőek.

Más a helyzet akkor, ha valaki korábban nem sportolt, nem mozgott és a terhesség folyamán akarja ezt elkezdeni. Ebben az esetben szintén a szülész orvos véleménye mérvadó elsődlegesen. Amennyiben engedélyezi a kismamának a mozgást, akkor általában a 14. terhességi héttől ajánlott kismamatornát vagy kismama jógát kipróbálni, ilyen esetben intenzívebb sportolásba már nem javasolt kezdeni.

-Milyen jelekre figyeljek a sport vagy mozgás közben? Mikor hagyjam abba?

Ha bármilyen mozdulatnál (akár már százszor is elvégzett, ismerős mozdulatnál) hasfeszülést vagy a hüvelybe, alhasba nyilalló fájdalmat érzékel, azonnal hagyja abba, helyezze magát kényelembe és figyeljen a légzésére. Ha jobban van, keresse fel a kezelőorvosát.

Alapvetően, ha bármilyen mozgás kapcsán diszkomfortot tapasztal, hagyja abba a mozgást és járjon el a fent leírtaknak megfelelően.

Előfordulhat, hogy olyan mozdulatoknál érzékel diszkomfortot, amelyekkel korábban, esetleg a terhesség korábbi szakaszaiban nem volt problémája. Ilyen esetekben ezeket a mozdulatokat se erőltesse.

Összességében:

Ami nagyon fontos: a terhesség nem betegség, nem kórállapot, hanem egy természetes folyamat. A test intenzívebben adja le a jelzéseket ebben az állapotban (étel-, mozgás- vagy alvásigény), amikre érdemes odafigyelni. Vegyük észre ezeket a jeleket, mérlegeljük és igyekezzünk észszerűen eljárni ezek mentén.

 

Dr. Bajzik Éva, 2021. augusztus 18.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?