„A MENTÁLIS EGÉSZSÉGEMET VÁLASZTOTTAM A SZOPTATÁS HELYETT” – AZ ANYUKÁNAK MÁR NINCS BŰNTUDATA

Amint egy kisbaba megszületik, azonnal mellre teszik. A legtöbb anya akár hónapokig is küzd, hogy anyatejjel tudja táplálni a gyerekét, egyrészt azért, mert valóban ez a lehető legjobb a kicsinek, másrészt pedig a bűntudatkeltés miatt. No de mi van akkor, ha az anya mentálisan beteg, és a gyógyszerek miatt nem tud szoptatni?

Kevés olyan területe van az életnek, ahol nyíltabb fronton harcolnának egymással a szülők, mint a jó anyaság mibenléte és a szoptatás. Míg 20-30 évvel ezelőtt még senki nem kezdett szidni egy friss anyukát azért, mert nem szoptat, addig mostanra odáig jutottunk, hogy aki közösségi életet szeretne élni, az inkább eltitkolja, hogy tápszert ad a babájának. Vagy hogy depressziós, amikor „örülnie kéne”. Nyilván a változás annak is köszönhető, hogy az újabb és újabb kutatások egyre azt erősítik, hogy a tápszerrel szemben az anyatej, az igény szerinti szoptatás az, ami igazán táplálja a kisbabát (igaz, a depresszióról is egyre gazdagabb tudásunk van, de annak elfogadása még a tápszerénél is rosszabb). Mit tegyünk hát az ilyen anyákkal? Kövezzük meg őket? Vegyük el a gyereküket? Írjuk meg nekik, milyen rossz szülők, akik még ennyi áldozatot sem képesek hozni? Nem: inkább próbáljuk megérteni őket. Kezdjük például Sarah Michelle Shermanne

Sarah bipoláris zavarral él, annak is a II-es típusával. Ez röviden annyit tesz, hogy életében a lehangolt és aktív, felhangolt, esetenként mániás időszakok hullámoznak. Kétféle gyógyszert szed, amelyek segítenek neki kiegyensúlyozottabban élni és teljesebben megélni az élet örömeit. Ám a betegség így is ragaszkodik saját ütemtervéhez, a hullámzáshoz, aminek végpontjait Sarah érthető módon nehezen éli meg. Mégis anya lett. A  gyógyszerek és a terhességi hormonok meglepően jó koktéllá álltak össze, így az asszony jól érezte magát, de már a szülés előtt el kellett döntenie, szoptatja-e a majd a kisfiát. Egyértelmű célja volt, hogy szeresse, a lehető legjobban gondozza őt, ám orvosai figyelmeztették, hogy az antipszichotikus és hangulatstabilizáló gyógyszerek átjuthatnak az anyatejbe. Pontosan nem tudni, milyen mennyiségben, mert nem vizsgálták kellő számú mintával a kérdést, de olyan mellékhatások léphetnek fel a babánál, mint légzésprobléma és vérszegénység. 

A cikk teljes egészében a divany.hu oldalán olvasható.

A nyitókép: Gettyimages.com 

2021. augusztus 07.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó