Pánikroham a gyerek előtt – tanuld meg kezelni a helyzetet!

Hirtelen, a semmiből pánikroham tör rád, miközben ott vannak körülötted a gyerekek? Fontos, hogy megtanuld, hogyan kezeld az ilyen szituációkat, és hogyan vond be a gyerekeket is. 

Pánikroham a gyerek előtt – tanuld meg kezelni a helyzetet!

Felmérések szerint évente közel 40 millió felnőtt küzd szorongással, a pánikbetegség pedig 6 millió embert érint, ráadásul a nők között kétszer annyi az érintett, mint a férfiaknál. Melissa Divaris Thompson New York-i család és párkapcsolati terapeuta szerint a kulcs a felkészülésben rejlik: ha ugyanis tudjuk, hogy érint bennünket a probléma, jó előre érdemes megtenni a szükséges lépéseket.

,,A legtöbben azt hiszik, hogy csak a pánikhelyzet kezelésére fontos rákészülni, pedig ez egyáltalán nem igaz. A hétköznapokban is meg kellene találni azt a dolgot, ami egyensúlyban tart, ami segít nem kibillenni az egyensúlyból. Sokan épp ezért sportolnak, mások meditálnak – a lényeg, hogy rátaláljanak arra, ami segít” – vallja  szakember.

Ezt már olvastad? Hány órakor született a gyereked? Ezt a különleges tulajdonságot hozta magával!

Emellett a megfelelő mennyiségű alvás és étkezés is kellenek az egyensúly fenntartásához – ha valamelyikből deficit keletkezik, máris gond van. Az viszont nem is kérdés, hogy újdonsült szülőként nagyon megterhelő, és sokszor szinte megoldhatatlan feladatnak tűnik az önmagunkról való gondoskodás, vagy akár az elegendő alvás. És hiába az előre tervezés, sokan már attól szorongani kezdenek, hogy látják előre, milyen teljesíthetetlen feladatok előtt állnak. A legfontosabb azonban, amikor érzed, hogy a gyerekek is ott vannak, amikor kezd rád törni a pánik, a szorongás: tegyél egy lépést hátra!

Jamimie Filler atlantai családterapeuta ilyenkor a következőket javasolja ügyfeleinek:

,,Állj meg, és vegyél néhány jó mély levegőt. Ez lehetőséget ad arra, hogy kicsit szabályozzuk a testünket, csökkentsük a pánikot, a szorongást. Ha lehetséges, tarts ilyenkor egy kis szünetet. Győződj meg arról, hogy a gyerekek jó kezekben vannak: ha van otthon valaki, az apuka, bárki, azonnal bízd rájuk a kicsiket. Ha egyedül vagy otthon a gyerekekkel, és érzed, hogy kezd rád törni a roham, győződj meg arról, hogy jó helyen vannak: a kiságyban, járókóban vagy a játszószobában. Menj a fürdőbe, és locsolj egy kis hideg vizet az arcodra. Ha a nagyobb gyerekeket a tévé köti le, akkor engedd nekik a tévézést, te addig próbálj meg segítséget kérni szomszédtól vagy baráttól. Ha pedig megbizonyosodtál róla, hogy a kicsik rendben vannak, koncentrálj azokra az eszközökre és technikákra, amik ilyen esetben nálad beválnak, és alkalmazd őket: meditáció, gyógyszer, testmozgás, légzéstechnikák.”

Kimberly Zapata pánikbetegséggel küzdő újságíró hozzáteszi, nála a következő technika válik be ilyenkor:

,,Ami engem illet, nekem az a jó, ha nem fojtom el az érzéseimet. Ilyen esetekben hagyom, hogy a lányom dörzsölje  a karomat, fogja a kezemet. Majd nagyon mély lélegzeteket veszek, egészen addig erre koncentrálok, amíg úgy nem érzem, hogy a testem könnyű, puha. Ha érzem, hogy a testem megnyugszik, a pulzusom pedig lelassul, akkor már minden rendben van.”

Ezt már olvastad? Ezért jó, ha éjjeli világítás nélkül alszanak a gyerekeid

Barbara , 2020. március 17.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó