Vérzés a terhesség alatt: mi okozza, és mikor jelez bajt?

Nem szokatlan, hogy valaki vérezzen a terhesség alatt, ám a dolog elég váratlan és ijesztő lehet. Érdemes minél többet tudnod arról, mi okozhatja a problémát, hogy tudd, mi a teendő, ha veled is megtörténik!

A terhesség alatti vérzés még a leglazább anyukákat is megijeszti, pedig pár vércsepp a terhesség korai szakaszában a nők egyharmadánál előfordulhat. Bár Alyssa Stephenson-Famy, a Washington Egyetem nőgyógyász szakembere szerint a foltok túlnyomó többsége ártalmatlan, a vérzés, van, amikor komoly gondot jelez, beleértve a vetélést, a méhen kívüli terhességet vagy azt, hogy gond van a placentával. A vérzést tehát sosem szabad figyelmen kívül hagyni, és jó tudni, mikor kell orvoshoz fordulni!

Ártalmatlan vérzés a terhesség első 20 hétben

Az orvosok becslése szerint a nők 25-40 százaléka tapasztal vérzést a terhesség első szakaszában, ám a legtöbb esetben az után semmi gond nem lesz a babavárással. A vérzést ilyenkor a következők okozhatják, amik miatt nem kell komolyan stresszelned:

 • Beágyazódás: amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik, előfordulhat enyhe, pecsételő vérzés. Ez általában arra az időszakra esik, amikor egyébként kezdődik a következő menstruáció, vagyis a peteérés után körülbelül 10 nappal. Ettől a vérzéstől nem kell tartanod, teljesen normális jelenség.
 • Szex: a második trimeszterben a méhnyak megduzzad a területen megnövekedett vérellátás miatt, így sérülékenyebb lesz a terhesség alatt. Így, ha az összebújás után enyhe vérzést tapasztalsz, még nem kell a legrosszabbra gondolni.
 • Fertőzés: a terhesség alatt megváltozik a hüvelyflóra, így könnyebben fordulhat elő fertőzés, gyulladás. Itt a fontos az, hogy orvosoljátok a nőgyógyásszal a problémát, mert ha kezelitek a dolgot, akkor semmiféle negatív hatással nem lesz a magzatra!
 • Vizsgálat után: az is előfordulhat, hogy a nőgyógyászati vizsgálat után megjelenik pár csepp vér a terhesség elején, aminek 24 órán belül el is kellene múlnia.

Esetek, amikor nem jelent jót a vérzés az első 20 hétben

 • Hematóma: előfordulhat, hogy bizonyos területeken megszűnik a placenta tapadása, és hematóma alakul ki. Ez a terhesség korai szakaszára a jellemzőbb, és általában élénkpiros, ritkább esetben sötét vérzéssel jár, amit a hematóma ürülése okoz. A hematóma magától is felszívódhat, ám okozhat vetélést is, így ha a probléma fennáll, nagyon fontos a sok pihenés, a házasélet minimalizálása és a gyakori fekvés. Ha a terhesség későbbi szakaszában lép fel, akkor megnő a koraszülés esélye azáltal, hogy a méhlepény esetleg hamarabb leválik.
 • Biokémiai terhesség: ritkán, de előfordul olyan eset is, hogy a petesejt megtermékenyül, de sosem ágyazódik be, a pozitív terhességi tesztet pedig vérzés követi.
 • Vetélés: általában élénkpiros színű, többnyire fájdalom, menstruációhoz hasonló alhasi görcsök kísérik, és általában a terhesség első 20 hetében megtörténhet.
 • Méhen kívüli terhesség: amikor a petesejt nem a méhbe, hanem máshova, például a petevezetékbe ágyazódik be. Ez hasüregi vérzést okozhat, és az anya élete is veszélybe kerülhet.
 • Üszögterhesség (mola terhesség): a vetéléshez hasonló tünetekkel jár, és egy nem életképes terhességről van szó. A méhlepény jóindulatú tumorrá fejlődéséről van szó, ami akkor következik be, mikor a megtermékenyített petesejt egy extra adag apai kromoszómát tartalmaz, és a normális esetben méhlepénnyé váló sejtek szőlőfürtszerű ciszták halmazává alakulnak.

Vérzés a terhesség második felében

A babavárás első hónapjaiban magasabb a rizikófaktor, ám ahogy nő a magzat, úgy csökken például a vetélés esélye. A 20. hét után már a mola terhesség és a méhen kívüli terhesség miatt egyáltalán nem kell aggódni, de így is van pár dolog, amik ebben az időszakban is vérzést okozhatnak, ezek pedig a következők:

 • Szexuális együttlét
 • Méhnyak vizsgálata után
 • Placenta previa: amikor a placenta részben, vagy teljes egészében lefedi a méhnyakot.
 • Korai lepényleválás: komoly veszélyt jelent az anya és a magzat életétre is. A terhességek 1 százalékban előfordulhat, és erős görcsökkel, friss vérzéssel járhat, amihez azonnal orvost kell hívni.
 • Koraszülés, amely hüvelyi vérzés görcsökkel vagy összehúzódásokkal, hasmenéssel, kismedencei nyomással vagy hátfájással jár a 37. hét előtt, és súlyos következményekkel járhat a baba számára, ha nem kezelik. 37 hét után ezek a tünetek a vajúdás normális megindulását jelenthetik.

Mikor jelezhet problémát a pecsételés, vérzés a terhesség alatt?

A terhesség alatti vérzés nem ritka, és nem mindig jelenti azt, hogy gond van. A vérzés súlyosságának meghatározásakor fontos figyelmet fordítani az azt kísérő egyéb tünetekre, mint például:

 • Fájdalom
 • Bármilyen görcs vagy összehúzódás
 • A vérzés erőssége
 • Ha a vérzés fokozódik
 • Ha van folyadék vagy egyéb váladék
 • Ha lázas vagy
 • A vér színe sem mindegy: ha például élénkvörös vagy barna

Bár a fentiekből is látszik, hogy számos esetben teljesen normális a terhesség alatti vérzés, azért mindig jobb félni, mint megijedni. Ha érzed, hogy valami nincs rendben, hogy nem normális a vérzés, vagy egyszerűen csak szeretnéd, hogy az orvosod nyugtasson meg, hogy felesleges aggódni, mutasd meg magadat a nőgyógyászodnak. Ha ugyanis komoly a probléma, és időben kiderül, sok esetben még lehet segíteni!

Babanet, 2024. április 12.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?