Hogyan kell büfiztetni a babát? Tanácsok, amik segíthetnek

Milyen gyakran kell büfiztetni a babákat, miért nem szabad kihagyni, és mi a legjobb módja a felesleges gázok eltávolításának? Elmondjuk!

 

Amikor a gázbuborékok megrekednek a baba hasában, teltségérzetet és kellemetlen érzést okozhatnak. A böfögés segít felengedni ezeket a gázbuborékokat a nyelőcsövön felfelé és a száján kifelé. A gáz olyan levegő, amely a gyomor-bélrendszerben reked, és ha nem engedjük ki, akkor gond lesz.

Miért és mikor van szükségük a babáknak büfiztetésre?

Első pont, amit tisztáznunk kell, a csecsemőknek általában akkor van szükségük büfiztetésre, amikor evés közben levegőt vesznek fel, ami miatt túl gyorsan érzik magukat jóllakottnak. Ez azoknál a babáknál fordulhat elő gyakrabban, akik cumisüvegből esznek és ezáltal gyorsabban is tudnak enni. Ettől függetlenül is fontos tudni, hogy  a szoptatott csecsemők is nyelnek egy kis levegőt, különösen, ha az anyának sok teje van, vagy ha gyorsan ereszt, vagy ha a baba nagyon éhes, és gyorsan akar enni. Ezekben az esetekben ez elkerülhetetlen.

A szakértők azt javasolják, hogy rendszeresen büfiztetni kell a babákat, még akkor is, ha ennek nincsenek látható jelei, és akkor is, ha vagy nem enged ki gázokat, amikor éppen büfiztetjük őket. Mivel esélytelen kisakkoznunk, mégis mennyi levegő kerül a hasukba, ezért akkor is érdemes büfiztetni őket, ha nem jutnak el a nyűgös szakaszba.

Mi okozhat gázképződést?

Vannak bizonyos ételek, amik gázképződésre hajlamosíthatnak: ide tartoznak a baba által elfogyasztott ételek, valamint az anya által elfogyasztott és az anyatejjel továbbított ételek is. A leggyakoribb bűnösök közé tartozik a bab, a zöldségek (például a brokkoli, a karfiol, a káposzta és a kelbimbó). De a baba azt is megérezheti, ha cukormentes cukorkát, rágógumit, valamint szódát vagy gyümölcsitalokat fogyasztunk.

Végül pedig nem utolsósorban, ha a babánk bizonyos ételekkel szemben intoleranciát mutat (például a tápszerrel vagy az étrendünkből származó valamivel szemben), a szervezete még több gázképződéssel reagálhat. A tejintolerancia a leggyakoribb bűnös itt, úgyhogy, ha ilyen problémával szembesülnél, akkor először ezt zárd ki

Mikor kell büfiztetni?

Sokan azt javasolják, hogy próbáljuk meg természetes módon beilleszteni a büfiztetést. Ha például szoptatsz, akkor böfögjön, mielőtt mellet váltanál. A cumisüveget szoptató szülőknél például ezt a módszert 2-3 unciánként lehet vagy szükséges alkalmazni, az újszülöttek esetében körülbelül 6 hónapos korukig. Az újszülötteknél az etetés befejezése előtt és után is érdemes. Bár néhány csecsemőt gyakrabban kell büfiztetni, sokan el tudjuk követni azt a hibát, hogy felesleges büfiztetési kísérletekkel megzavarjuk az etetést. Ez meghosszabbítja az etetési időt, ami frusztrálja az éhes babát, és fokozza a levegőnyelést.

Hogyan kell büfiztetni?

A babát büfiztetni a vállunk fölött, az ölünkben ülve, vagy arccal lefelé az ölünkben kell. Válaszd azt, amelyik a legkényelmesebb és leghatékonyabb a babád büfiztetéséhez. Bármelyik pozíciót is választod, legyen egy büfiztető kendő a baba szája mellett, hogy felfogja a köpetet. Ez elhanyagolhatatlan, ha szeretnéd megkönnyíteni a dolgodat.

Ha a vállad felett tartod a babát büfiztetéskor, akkor állj vagy ülj kényelmesen, kissé hátradőlve, és tartsd a babát a feneke alatt a támogatás érdekében. Győződj meg róla, hogy a hátad mögé néz, a vállad fölött néz, és az állát egy puha ruhára támasztja, hogy felszívja a büfiztetésből származó köpetet. Szabad kezed ujjbegyeivel koppints vagy dörzsölj végig a babád lapockáit. Kicsit ide-oda mozoghat, ez nem fog fájni, amíg a vállad megtámasztja a fejét.  

Ha az öledbe ültetve a legszimpatikusabb, akkor helyezd a picit oldalra az öledben úgy, hogy a mellkasa kissé előre dőljön. Helyezd a kezedet az álla alá (nem a torka alá), hogy megtámaszd a mellkasát és a fejét. A büfiztetéshez veregesd meg a hátát a lapockáknál. Ha pedig arccal lefelé van az öledben, akkor nem kell mást tenned, mintsem, hogy fektesd a babát a térdeivel keresztben a hasára úgy, hogy a feje kissé magasabb legyen, mint a teste többi része, és határozottan dörzsöld és simogasd a hátát.

Mennyi ideig kell büfiztetni?

Amit ezek mellett még tudnunk kell, hogy büfiztetéskor gyengéden szükséges veregetnünk a babánk hátát, körülbelül úgy egy percig. Amikor a babánk nyűgös, és még nem büfizett, akkor tartsunk egy kis szünetet, és lehet ismételni. A kicsi testhelyzetének megváltoztatása segíthet abban, hogy a gázbuborékok jobb helyzetbe kerüljenek, és jobban ki tudjanak szabadulni. Legyünk türelmesek: 4-5 percig is eltarthat, amíg a büfiztetés sikerül.

Vegyük figyelembe, hogy a gázbuborékok megelőzése érdekében előfordulhat, hogy többször is abba kell hagynunk az etetést a büfiztetéshez. Kezdjük azzal, hogy minden alkalommal büfiztetünk, amikor mellet váltunk vagy 2-3 unciánként, ha cumisüveget használunk. Az alvó csecsemő büfiztetésére vonatkozó utasítások ugyanazok, mint az ébren lévő csecsemő büfiztetésére - egyszerűen csak gyengédebb mozdulatokat kell alkalmazni.

Mikor kell abbahagyni a büfiztetését a babának?

Nincs meghatározott életkor, amikor abba kell hagynunk a büfiztetést, de ahogy a baba egyre idősebb lesz, és az emésztőrendszere is egyre fejlettebbé válik, a büfiztetésre is egyre kevésbé fog igényt tartani. Ez a változás valószínűleg 4-6 hónapos kora körül következik be, amikor a babánk elkezd szilárd ételeket enni. Ennek ellenére, ha még mindig azt veszed észre, hogy a baba gázos, folytasd nyugodtan a büfiztetést és más gázcsökkentő technikákat, amíg úgy nem érzed, hogy már nincs szükség rá.

Egyéb tippek a csecsemők gázmentesítéséhez

Ha úgy tűnik, hogy a büfiztetés nem enyhíti a babád kellemetlenségeit, próbálj ki más pozíciókat és technikákat a gázok mozgatására. Segíthetsz a csecsemőmasszázzsal vagy a lábak előre-hátra tolásával - azaz biciklizéssel -, amikor ő a hátán fekszik. Az is segíthet, ha hagyod a babát hason feküdni, amíg ébren van, persze ekkor fokozottan figyelj rá.

Ha körül szeretnéd járni a témát, akkor megpróbálhatod megvizsgálni a gázfelesleg okát is. Ha például szoptatsz, akkor valami az étrendedben okozhatja a baba kellemetlenségeit. Persze, mindenki más, de a leggyakrabban a gázosodásért a tejtermékek a bűnösök  - tej, sajt, fagylalt.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ne feledd, hogy a böfögés és a köpködés teljesen normális, de a kilövellő hányás már nem az. Ha a baba nagy mennyiséget hány fel etetés után, mindenképp fordulj gyermekorvoshoz, hogy kideríthesse az okokat. Normális esetben a gázosodás nem járhat további tünetekkel. Ha pedig a babának láza van, hasmenése, véres széklete, vagy annyira nyűgös, hogy nem lehet megnyugtatni, akkor az valami egészen másra utalhat, és utána kell járni.

Babanet, 2024. április 09.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?