Mesterséges megtermékenyítés- IVF

Magyarországon 100-150 ezer embert érint a terméketlenség. Meddőségről akkor beszélünk, ha egy pár 1 éve védekezés nélkül él nemi életet és terhesség mégsem következik be. Az első sikertelen év elteltével érdemes szakemberhez fordulni, ugyanis az esetek 90%-ában fény derül az okokra.

Testen kívüli megtermékenyítésre (IVF: in vitro fertilisation) akkor kerül sor, ha a petevezető mindkét oldalon átjárhatatlan, előrehaladott az endometriózis, jelentős hormonális probléma áll fenn, alacsony a spermiumszám és előrehaladott az anya életkora.

A lombikprogram a gyakorlatban

A spermiumot és a petesejtet a női szervezeten kívül termékenyítik meg, majd a megtermékenyült embriót visszaültetik az anyaméhbe. A asszisztált reprodukciós eljárások legfejlettebb, legbonyolultabb, legnagyobb felkészülést és műszerezettséget igénylő, de ennek megfelelően leghatékonyabb módja, hatékonysága (25-35%) magasabb, mint a természetes megtermékenyülésé (kb. 20%).

Tények, számok

Évente több mint 250.000 asszisztált reprodukciós kezelés történik és a babák 1-3 százaléka lombik beavatkozásnak köszönhetően jön a világra. A világon 1 millió lombikból fogant ember él; több, mint 1%-a Magyarországon született. Évente 2000 gyermek születik Magyarországon mesterséges megtermékenyítést követően.

Az IVF kezelésekből a sikeres szülések 80 százaléka az első két beavatkozási ciklushoz köthető, ezeket követően a harmadik, negyedik, majd az ötödik ciklusban a sikeresség drasztikusan csökken. A harmadik ciklustól az egy gyermek születéséhez szükséges beavatkozások száma is drasztikusan nő.

2010. március 31.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó