#baba#anya

.

Hogyan tüntessük el a koszmót a leginkább bababarát módon?

A koszmó a legtöbb baba fején előbb vagy utóbb megjelenik – bár hallottunk olyan szerencsésről is, aki megúszta. Ha viszont te és a babád nem ezek közé tartoztok, akkor se csüggedj. De mielőtt valami nem túl bababarát kemikáliához nyúlsz, olvasd el szakértőnk tippét!
Zubor ‘IgenAnya’ Rozi cikke.

Először is tisztázzuk, mi az a koszmó.

Segítségünkre Dr. Halász Dóra gyógyszerész volt, aki elmondta, hogy a koszmó a babák hajas fejbőrén, sárgás plakkok formájában jelentkező lerakódás, ami csecsemőkorban jelentkezik a leggyakrabban. Bár nem ritka, hogy még kisgyerekeknél is előfordul.

Az édesanyák sokszor megijednek ettől és a szégyenérzettel együtt a magyarázkodás is elkezdődik: "de hát ő fürdette a babáját". A szakértő az elején tisztázta: a koszmó megjelenését a faggyúmirigy túltermelés okozza, egyáltalán nem függ össze a higiéniával. Inkább életkori és alkati tényezők befolyásolják. Szóval te nem csinálsz semmit sem rosszul.

De jöjjön a lényeg: hogyan lehet megszabadulni a koszmótól?

Dr. Halász Dóra, aki egyrészt maga is édesanya, másrészt a SHEDO natúr bőrápoló márka alapítója és a termékeik fejlesztője, a lassú és bababőr-barát megoldás híve. “Mivel a faggyúlerakódás zsíros természetű, így növényi olajkeverékkel szépen feloldható.” Igaz, ezzel a módszerrel a koszmó teljes eltűntetéséhez több idő szükséges (egy helyett mondjuk lehet, hogy akár három nap is), mint az olyan koszmó elleni samponokkal vagy krémekkel, amelyek erős tenzidet és/vagy hámlasztó hatású szalicilsavat tartalmaznak. Ám mivel nem sietünk sehova, és biztonságosabb kisbabánk szervezetét nem terhelni ilyen anyagokkal, így inkább javasolt a pici babák bőrére a növényi olajkeverék

Hogyan csináld?

1. Kend be a babaolajjal a gyermeked fejbőrét, adj rá egy vékony kis sapkát, ha engedi. Ha nem, akkor elmaradhat a sapi.

2. Hagyd rajta néhány órán keresztül az olajat. Az olaj fellazítja a lerakódást.

3. Puha törülközővel el tudod távolítani. Ezt követően alaposan mosd meg a fejét és fésüld ki a hámmaradványokat.

Ha nem múlt el teljesen, ismételd a következő napokon, amíg teljesen el nem múlik.

Zubor Rozi 'IgenAnya', 2023. szeptember 27.

Forrás: Fotó: Getty Images

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?