12 apró dolog, amit a szülőknek tenni kell, hogy a gyermeke minden nap érezze, szeretik

Emlékszel arra, hogy a gyerekkorodban mitől érezted úgy, hogy szeretnek a szüleid? Gondold át. Talán emlékszel arra, hogy hosszabb időt tölthettél-e a szüleiddel, amikor elmentetek nyaralni, hogy segítettek-e a házi feladatodban, vagy csak leültetek néhány fontos titkot megbeszélni. (Ha nem így volt, akkor viszont pontosan megfogalmazódott benned, hogy te ezektől érezted volna a szeretet.) 

Most, hogy te is szülő lettél, te megteszel-e mindent azért, hogy a gyerekeid úgy érezzék szeretitek őket? Íme 12 módszer, amivel éreztethetitek velük, hogy mennyire fontosak számotokra. 

1. Ha hazaértél kapcsold ki a telefonod.


Amikor hazaérsz, vagy a gyerekek hazaérnek az óvodából, iskolából kapcsold ki a telefonod, és add nekik a teljes figyelmedet, legalábbis az első egy-két órában. A gyerekek szeretik ezt, mert akkor tudják, hogy nem zavarja meg semmi, azt az időt, és nyugodtan beszélgethettek a velük ott történtekről. Például a svéd kormány felmérést végeztetett a gyerekek körében, és 33%-uk  arra panaszkodott, hogy szüleik hazaérkezésükkor mindig mobiloznak. 

2. Étkezéskor kapcsoljátok ki a tévét, tabletet és minden más kütyüt.


Kutatások is bizonyították, hogy a közös étkezések is mennyire fontosak. Hétköznapokon a reggeli és a vacsora alkalmával együtt lehettek, és élvezhetitek egymás társaságát. A mindennapi szertartások, a családi egység megtapasztalása kiegyensúlyozottabbá teszi a gyerekeket. 

3. A lefekvés értékes pillanatait sem szabad kihagyni.


Főleg a kisebb gyerekek esetében, amikor mindig egy csodálatos kincs az a pillanat, amikor a mesét hallgatva boldogan álomba tudnak szenderülni. Ez rendkívül nyugtatólag hat rájuk, és fantasztikus kötődés alakul ki szülő és gyerek között. Az extra bónusz,hogy a mese hallgatása segít a gyermek agyának fejlődésében is.

4. Az ölelés fontossága.


Számtalan tanulmány bizonyítja, hogy azok a gyerekek, akik szeretetteljes, meleg családi fészekben nőnek fel, sokkal kevésbé lesznek agresszívak, antiszociálisak. Ha a gyermek nem csak tudja, hanem érzi is a szeretet, sokkal nagyobb lesz az önbecsülése. De természetesen itt sem szabad túlzásokba esni. De ha legalább az elváláskor, találkozások alkalmával megöleled, megpuszilod gyeremeked már sokat tettél a szeretet kimutatásában.

5. Tölts minél több minőségi időt gyermekeddel.

Csodálatos, ha a szülő vagy mind két szülő minőségi időt tölt el a gyerekekkel. De mit is jelent a minőségi idő? Amikor adod magad teljes szívből, a teljes valódat, amikor csak a gyerekkel egymásra tudtok figyelni, és tartalmasan töltik el ezeket az órákat. Lehet ez fejlesztőjáték, közös sportolás, főzés, közös házimunka végzése. Nincs ennél jobb módja annak, hogy kimutasd, hogy igazán szereted őt/őket. 

6. Fegyelmezzétek szeretettel őket.


Még mindig vannak olyan szülők, akik úgy vélik, hogy a verés a leghatékonyabb, és legidőtakarékosabb módja a gyerek fegyelmezésének. Ezek a gyerekek megtanulják, hogy az erőszak hatásos módszer a nézeteltérések, konfliktusok kezelésére. Próbáld türelemmel és szeretettel kezelni a gondot. Főleg mutass példát azzal, hogy ilyen helyzetekben nyugodt maradsz, a saját önfegyelmed gyakorlása is remek példamutatás is felé. 

7. Nézz a szemükbe.


A kommunikáció leghatásosabb módja, hogy nézz egyenesen a szemükbe, amikor velük beszélsz. A szemkontaktus az érintkezés másik igen fontos része a gyerekkorban is. Főleg ebben a technikai világban, amikor mindenkinek a tekintete a számítógépen, vagy a mobiltelefonon van. Ezért kell nekünk jó példával előljárni, és minden esetben a gyermek szemébe nézzünk, amikor beszélünk vele. A gyermeket meg lehet tanítani, hogy várjon, amíg tudunk rá figyelni, de akkor tényleg legyen a teljes figyelmünk az övé, így pontosan tudni fogja, hogy megéri várni. A szemkontaktus megtanítása nagyon fontos, hiszen idősebb korukban ez egy fontos társadalmi készségükké válik. 

8. Mosolygj gyakrabban.


Nincs annál jobb módja a szeretet és melegség kimutatásának, mint amikor a szülő sokat mosolyog a gyermekére. Ha bejön a szobába, és rámosolyogsz,tudni fogja, hogy értékeled a jelenlétét, és csodálatos érzés őt látni. Vannak olyan esetek, amikor mérges leszel rá,mert valami rosszat csinált. De az esetek 90%-ban nem megvetendő cselekedet, ha rámosolyogsz. Hiszen megmutatod, hogy szereted őt. 

9. Legyél jó példakép.


Hányszor mondod a gyereknek, hogy mit kell csinálnia, hogy viselkedjen udvariasan. De szülők gyakran elfelejtik, hogy a példamutatás a legjobb tanítási módszer, mert a gyerekek sokszor másolják a látott  viselkedési magatartást. Nincs jobb módja ha jó példával jársz elől, mert a gyermekek "nagy másolók" Légy kedves, gyengéd, és gondoskodó, hogy a gyermek is ezt tanulja meg. 

10. Vonjuk be a döntéshozatalba.


Mit vegyen fel az óvodába, iskolába másnap, vagy hogy hová menjünk együtt nyaralni. Igyekezz minél több fontos döntésbe bevonni őt, hogy teljes mértékben érezze, részese a családnak. 

11. Tégy lépéseket, ha boldogtalannak látod gyermeked.


Lehet, hogy az óvodában vagy az iskolában, vagy edzésen történt valami probléma, amit nem tud megoldani a gyermek. Mutassuk felé, hogy érdekel minket a problémája, és próbáljuk kideríteni a nyugtalanságuk, feszültségük okát. Ez éehet a gyerek hibája, de ha nem, biztosan van valamilyen ideális megoldás, amellyel orvosolni lehet a problémát. Fontos, hogy érezze, mindenben számíthat ránk. 

12. Őrizz meg mindent, amit a gyermektől ajándékba kaptál.


Legyen ez egy vicces rajz, egy kis versike, vagy átlala készített ajándék, mindig tetted el egy külön fiókba, vagy dobozba. Itt őrizheted a kedvenc fotóját, vagy az első levágott hajtincsét stb. Nézzétek át időnként együtt ezeket a kincseket. Ez nagy sikerélmény a gyermeked számára. 

 

Forrás: http://www.lifehack.org/

2019. július 03.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó