Csongor naplója – Megtáltosodott!

Az elmúlt hetekben Csongor megtáltosodott: az én kis lassan fejlődő, tesóinál mindent később csináló harmadik babám hirtelen magasabb sebességfokozatba kapcsolt és fejlődési ugrásba kezdett, én meg csak loholok utána és csodálkozom.

Például elkezdett integetni, hónapok óta mutatjuk neki, és most egyszerre csak összeállt a kép: lelkesen integet vissza mamának, apának, sőt kérésre is, és olyan is volt már, hogy teljesen magától a legjobb pillanatban, abszolút odaillő szituációban integetett.

Megtanult mászni is, először apránként, felállt négykézlábra, tett két lépést, aztán visszahasalt és kúszott. Aztán azt vettem észre, hogy többet mászik, mint kúszik, most meg már napok óta nem is láttam kúszni. Gyönyörűen, szabályosan mászik, és gyorsan: nagyon hatékony, amiből az is következik, hogy mindenhova odaér, és pakol, pakol, pakol. Kedvence a seprű, a kuka, a konyhai műanyagtálas fiók, ami bölcs előrelátással Regő pici kora óta alul van, és szabad pakolni.

Ezenkívül kezd beszélni is: nem tudom, mennyire tudatos, de sokat használja az "aja" szót anyára is, apára is, én szónak gondolom és erősítgetem benne. Mamát is mond, és integetéskor a „pápá” úgy hangzik, hogy „vává”, de következetesen akkor mondja.

Figyeli az ajkunkat, próbálja utánozni, néha már úgy is csinál, mint egy kis halacska, cuppog a szájával a p hanghoz. Értelmesnek hangzó szavakon kívül is mondja-mondja, be nem áll a szája, babababa, ejdedede, kurjongatások és hasonlók mennek egész nap. Elkezdtem neki is mesélni - könyvet nézegetni - esténként, úgy érzem, itt az ideje. Hol figyeli A török és a teheneket, hol nem, hol a könyvet csapkodja, én meg kitartóan mutatom a képeket: ott a tehén, ott a török basa.

Emellett hirtelen váltott a darabos ételekre: a múltkoriban kinézte a számból a reggelit, hát elé tettem egy szelet paradicsomot, vajon mit kezd vele. Azt kezdte, hogy megette. Erre megpróbáltam uzsonnára a kockákra vágott szilvát: azt is megette. Ezzel párhuzamosan két napja nem kért pürésített főzelékeket, igaz, hogy amit épp főztem, azok közül az egyik nem volt nagy kedvenc, a másik meg újdonság. A zabkását almadarabokkal még megette.

Mindenesetre ezután puhára főtt krumplit, répát, húst és kelbimbót ebédelt és vacsorázott, vékony almaszeleteket uzsonnázott, és mindent ügyesen megevett. Azóta kapott már darabolt banánt, mandarint, reggelire kiflit, zsemlét: kimondhatom, darabosat eszik. Most már próbálom azt adni neki, amit mi eszünk: az ételeket csak a főzés végén sózom, fűszerezem, és előtte kiveszek neki egy adagot. Ha tojásos, tejes ebédet eszünk, akkor külön főzök neki, azokkal még egy hónapot ki kell várnia.

Lekopogom, de talán az alvása is javul: a számolatlan kelések helyett mostanra három-négy ébredés van, ez már egész pihentető. Néhány napja elkezdtem neki lefekvés előtt homeopátiás szert adni, azóta alakul így, és újra hajlandó mellettünk elaludni még hajnalban. Azt pedig annyira szeretem! Hozzám bújik a kis meleg teste, szopizik, a puha haja az orromban, és szundikálunk. Mi lehet ennél finomabb?

Timi

Timi , 2012. november 13.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(5 hozzászólás) 

2012 11 14. 23:55
szerintem is :)
→ válasz erre
2012 11 16. 15:06
Mindig nagyon várom már, hogy jöjjön a beszámoló, kislányomnak (8hós) is egyből beszámolok Csongorról:)) Helyes fiúcska, és jó olvasni, hogy beindult a mozgása is! Jó egészséget neki, és nektek is!
→ válasz erre
2012 11 17. 05:00
11? hihetetlen!
→ válasz erre
Összes hozzászólás (5) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?

	
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó