Kivihetem a hidegbe?

Önkéntelenül is felmerül a kérdés sokakban most, hogy tombolnak a mínuszok odakint - főleg a kisebb babák szüleiben. Mert mi is az a határ, amikor még elmehetünk csavarogni egy nagyot tolva a babakocsit, és mikortól ajánlatosabb inkább a négy fal között kihúzni a hideg napokat?

Akkor vegyük életkor szerint sorba a dedeket: az újszülötteknek és a pár hónapos ifjoncoknak ebben az időben egyértelműen odabent a helye, nincs vita. Előbbiek esetében a szabad levegőhöz való szoktatást is érdemes elhalasztani, a szellőztetéssel is legyünk óvatosak.

A nagyobbacska babákkal - úgy 3-4 hónapos kortól - viszont már ki lehet merészkedni, de érdemes nagyon odafigyelni az öltöztetésükre, hiszen a babakocsiban szinte mozdulatlanul ücsörögve sokkal gyorsabban átfáznak. Ezért azon felül, hogy minimum egy réteggel több ruhát adunk rájuk, mint amit mi viselünk, bugyoláljuk a babát egy jó meleg vízálló overállba. Fontos az is, hogy a babakocsit béleljük ki egy meleg pléddel – vagy ilyenkor jön jól a báránybőr, akár zsák formában is -, majd takarjuk is be a gyereket, aztán csatoljuk fel a lábzsákot. Különösen figyeljünk arra oda, hogy a pici lábfeje és keze tényleg jó melegben legyen, és persze a füleket is rejtsük meleg sapka alá. A sálat egyik baba sem szereti, de bármennyire is óbégasson, ilyen időben muszáj a nyakát védeni.

Csecsemővel ne induljunk nagyon nagy sétákra a dermesztő hidegben, egy röpke levegőzés vagy egy nagyobb bevásárló-túra épp elég lesz! Fél-háromnegyed óránál többet ne töltsön a baba a szabadban. Az altatást is érdemes -10 fok alatt a lakásban megoldani, mert bár a babák sokkal többet és mélyebben alszanak a hidegben, de ennél fagyosabb időben már itt is fennáll a kihűlés veszélye.

Más a helyzet, ha a babát nem babakocsival, hanem hordozóban szoktuk sétálni vinni. Ebben az esetben is érdemes melegen felöltöztetni, különös tekintettel a lábakra és kezekre, majd overállba bújtatva magunkra kötni. Ha van akkora kabát otthon, az a legjobb megoldás, ha ilyenkor a mama vagy a papa a babával együtt cipzározza magára a kabátot, ezzel még egy plusz réteget biztosítva neki – hogy a szülő testmelegét már ne is emlegessük. A testközeli hordozással azért hosszabb sétára is elindulhatunk, de ebben az esetben tessék nagyon megválasztani a cipőt, egy eséssel ugyanis nemcsak a saját testi épségünket veszélyeztetjük.

A már járni-futni tudó gyerekek esetében kevésbé kell tartani a kihűléstől, hiszen a mozgással melegen tartják magukat. De azért itt sem árt figyelmet fordítani a réteges öltözködésre. Sapka-sál-kesztyű védje az overállból kilógó részeket, ami alatt mindenképp legyen harisnya, zokni, rövid és hosszú ujjú póló, egy pulcsi, egy nadrág. Mivel a lábujjak hajlamosak gyorsan kihűlni, a csizma mindenképp legyen bélelt, és lehetőleg érjen bokán felül, így talán kevésbé esélyes, hogy a hó belekerüljön. Utóbbit egyébként azzal is elkerülhetjük, ha olyan overállt választunk a kinti játékhoz-sétához, amin hófogó van, vagyis pántokkal vagy gumírozással elzárható a hó útja a bokánál és a csuklónál.

A nagy hidegben való mókázáshoz nem árt, ha viszünk magunkkal egy termosz meleg teát is, és zsebkendőt feltétlenül készítsünk be, mert arra bizton számíthattok, hogy a gyerek orra – meg a tiétek is – megindul a hidegben. Ja, ettől nem kell kétségbeesni, teljesen normális jelenség, csak akkor van gáz, ha nem áttetsző, vízszerű, hanem színes. Egyébként a hideg maga nem okoz betegséget, de előkészítheti a terepet a kórokozóknak. Ezért ne várjuk meg, hogy a gyerek átfagyjon, és ha hazaértünk, érdemes egy jó meleg teát itatni vele, miután megszabadultunk minden vizes cucctól.

Mennyi időt töltöttetek a hétvégén a szabadban a gyerekekkel?

Szilágyi Diána , 2012. február 06.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(7 hozzászólás) 

2012 02 07. 15:43
dia
edina, igen, a cikkben is írtam, hogy 3-4 hónapos babákkal ne nagyon menjünk ki. b_judyt, nincs véletlen hordozókendőtök? azzal szerintem simán kimehetnétek egy fél-egy órára, ha nem lázas a kicsi, meg ha nincs hatalmas szél.
→ válasz erre
2012 02 07. 17:56
Köszi a választ Dia, csak az a baj, hogy nálunk sehol nincs eltakarítva, és szombaton majdnem elestem a gyerekkel magamrakötve. Ma babakocsiban kimentünk, egész jó volt az idő délután :)
→ válasz erre
2012 02 07. 22:12
dia
b_judyt, igen, ma sokkal tavasziasabb volt az idő, ez tény.:) ilyen időben szerintem nyugodt lélekkel ki lehet vinni egy 5 hós babát.:)
→ válasz erre
Összes hozzászólás (7) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Karácsonyi könyvvásár