Gomba a szájban

Ha szerencsénk van, megússzuk nélküle. Ám legtöbbször nincs nekünk olyan szerencsénk: a szájpenész a kisbabák egyik leggyakoribb gombás megbetegedése – hivatalos nevén a dallamos candida albicans névre hallgat. Egy rosszul fertőtlenített cumisüveg vagy cumi, és már biztos, hogy hosszas küzdelemnek nézünk elébe, ami ráadásul nem csak a gyereket érinti.

Első tünetek

A szájpenész jelenlétének első tünete a megfertőződéstől számított 2-5 napon belül, hogy a pici szájának belső részein, a nyálkahártyán szürkésfehér foltok jelennek meg, melyek később nagyobb felületté is összeállhatnak. Az anyatej lerakódásoktól könnyű megkülönböztetni őket – elég, ha finoman megtöröljük egy kis gézzel. Ennyitől az anyatej lejön, a gomba viszont nem, az bizony ragaszkodó fajta, csak az erős dörzsölés tudja eltávolítani. Ha pedig ledörzsöljük, alatta a nyálkahártya vöröses marad, akár egy picit vérezhet is – persze idővel ez is elmúlik.

További tünet lehet, hogy a kicsi evés közben sír, a gomba ugyanis a nyelést is fájdalmassá teheti. Nemcsak a szájüregben érezhet ilyenkor fájdalmat a baba, de a nyelőcsőben is, a gomba ugyanis idővel elindul a tápcsatorna felé. A kicsi belében pedig további tüneteket okoz, nevesül hasfájást eredményezhet, amitől a baba persze nyűgös lesz és sírós.

Mikor pedig végigvándorolt a baba bélrendszerén, ami úgy két hetébe kerül, hiszen nem kis útról van szó, megérkezik a végbélnyíláshoz, ahol szintén észrevehető a jelenléte: kis piros, nedvedző kiütésekként jelentkezik, könnyű összetéveszteni a pelenkakiütéssel.

Hogyan szabadulhatunk meg tőle?

Először is, a babát mindenképpen mutassuk meg a gyerekorvosnak. Ha ő is úgy találja, hogy szájpenésszel állunk szemben, bórax-glicerines ecsetelőt fog előírni. Ez recept nélkül kapható a gyógyszertárakban, használni pedig a következőképpen kell: egy gézlapot tekerjünk az ujjunkra, mártsuk bele az ecsetelőbe, majd alaposan dörzsöljük át vele a baba szájüregét. Simogatni sajnos ez esetben nem elég, akkor bizony sosem szabadulunk meg tőle, erősen rá kell nyomni, még ha a kicsi tiltakozik is. Ezt a műveletet általában naponta hatszor kell megismételni, és folytatni még egy-két hétig akkor is, ha a baba szájában már nincsenek látható foltok. Mindent, ami a baba szájába kerülhet, fertőtlenítsünk: cumikat, cumisüvegeket, kanalakat, játékokat.

Ha már ráterjedt a baba bélrendszerére is, az orvos elmondja, milyen komolyabb kezelésre lesz szükség a babánál, és a mamánál is. Ha pedig a babapopsin is megjelennek a kiütések, vegyünk bóraxos popsikrémet és popsitörlő kendőt, ezekkel kezeljük a pici fenekét. Sőt, még jobb, ha törlőkendő helyett ilyenkor minden egyes pelenkázásnál tiszta meleg vízzel és szappannal lemossuk a baba alfelét, majd tisztára-szárazra töröljük, és utána krémezzük a bóraxos krémmel.

Fontos, hogy ha gombás a pici feneke, sokkal gyakrabban kell pelenkát cserélni, mint általában. Érdemes ilyenkor naponta többször is levegőztetni a kicsi bőrét úgy, hogy alá teszünk egy törülközőt vagy tetrapelenkát, és olyan helyre fektetjük, ahol a napfény érheti a bőrét. Esetleg próbálkozhatunk lámpáztatással is, a lényeg, hogy fény és friss levegő érje a fertőzött területet. A kezelést itt is egy-két héttel tovább kell folytatni, mint ahogy a kiütések eltűnnek. Máskülönben sajnos, bármikor kiújulhat a gomba.

És mi legyen a mamával? Mert bizony, a szájpenész a mamát is megfertőzheti. Erről a Szoptatás rovatban olvashatják cikkünket.

Szilágyi Diána , 2010. január 20.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?