Kisokos strandoláshoz szülőknek

A nyár, a vakáció, pihenés időszaka. Sokan túl vannak már az első babás nyaraláson, s felkészülten várják az előttük álló napokat, de vannak, akik ezen a nyáron kelnek először útra kisgyermekkel. Most következzen útravalóként néhány jó tanács a nyári bőrvédelemről.

A gyermekek már egészen pici korban is élvezettel pancsolnak a vízben, vagy építenek homokvárat a parton. Van, aki a természetes vizeket részesíti előnyben, de ott a víz sodrása, mélysége jelenthet gondot. Az uszodákban a medencék vize még a legalaposabb fertőtlenítés mellett is tartalmazhat fertőző kórokozókat. Az arra érzékeny gyerekeknél pedig nem ritka, hogy épp a fertőtlenítőszer okoz kellemetlen bőr- és szemtüneteket.

Kisebb gyerekek a számukra fenntartott gyermekmedencében élvezhetik a legbiztonságosabban a pancsolást. Természetesen nekünk, szülőknek is fontos ügyelnünk a higiéniás szabályok betartására: a gyermek épségét a partról vigyázzuk. A kisebbeket be is kísérhetjük, de felnőttek a fürdőzéshez ne használják a gyermekmedencét – ezt egyébként a legtöbb strandon ki is írják az üzemeltetők. A gyógyvizes medencék használata a víz összetétele és magas hőmérséklete miatt gyerekek számára nem javasolt.

Bőrvédelem a parton

A fürdőzés mellett a gyerekek akár órákat is képesek a parton tölteni egy-egy homokvár elkészítésével. A vízparton azonban könnyen leéghetnek, így a napsugarak elleni védekezésre ügyelnünk kell. Az egy év alatti gyermekek bőre még különösen érzékeny, számukra, akár 15-20 perces erős napsugárzás is veszélyes lehet - hívja fel a figyelmet dr. Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológus orvosa. A piciket ezért pihentessük inkább az árnyékban, pancsoláshoz pedig szerezzünk be számukra külön kis medencét, melyet akár egy lombos fa árnyai alatt is elhelyezhetünk. Az UV-sugarak hatása árnyékban is érvényesül, fontos, hogy napvédő krémekkel gondoskodjunk a fényvédelemről.

A napozást még a legjobb minőségű krémek használatakor is tanácsos felfüggesztenünk 11 és 15 óra között. Így nem csak a leégést és annak fájdalmas következményeit kerülhetjük el, de a napszúrást is könnyebben kivédhetjük. Ennek érdekében tanácsos még a kisgyermek fejét minden esetben árnyékolnunk, védenünk az erős napsugaraktól babakocsiban napernyővel, árnyékolóval, vagy szellős nyári sapkával.

A szem védelméről megfelelő napszemüveggel gondoskodhatunk, melyek képesek kiszűrni az UV-sugarakat. A gyenge minőségű termékek sötét üvege mögött kitágult pupillák megfelelő UV-szűrő hiányában még több káros sugárzást kénytelenek elnyelni, ez pedig hosszú távon a látás romlásához vezethet.

Strandoláshoz készítsünk a táskába váltóruhát, fürdés után öltöztessük át a kicsit a nedves fürdőruhából szárazba, így megelőzhetjük a gombás bőrfertőzések kialakulását is. Uszodában ne feledkezzünk meg a papucs használatáról sem!

A napozó krémek használata

Gyerekek számára mindig a saját korcsoportjuknak megfelelő, magas faktorszámú terméket válasszuk. Válasszuk fizikai fényszűrőket tartalmazó termékeket, így a bennük található cink-oxid vagy titán-dioxid apró lemezkorongok formájában, szorosan egymás mellett elhelyezkedve verik vissza a fényt, a maximális védelem érdekében.

A gyermekek számára választott terméknél ügyeljünk rá, hogy ne tartalmazzon illat- és színezőanyagot. A megfelelő hatás elérésének érdekében a napvédő krémeket még otthon vagy a szálláshelyen, indulás előtt vigyük fel. Így nyugodtabban, nagyobb odafigyeléssel vihetjük fel a bőr teljes felszínére és elegendő időt is biztosítunk ahhoz, hogy a termék kifejtse hatását – a legtöbb napvédő krémnek kb. 30 perc szükséges ehhez. A nagyobb biztonság érdekében, különösen vízi sportokhoz beszerezhetünk speciális UV-szűrős ruházatot is.

Az éghajlat változásával bizony számolnunk kell azzal is, hogy a tőlünk délebbre eső tájakon az UV-sugárzás is sokszor erősebb, mint hazánkban. Ennek megfelelően különösen figyeljünk a fényvédő krémek rendszeres használatára!

Babanet , 2012. augusztus 06.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?