Mitől jó a bio?

A nők nagy többségének étkezési szokásai, ha máskor nem, hát a várandósság hónapjaiban megváltoznak. Hiszen mindenki a lehető legjobbat szeretné a benne növekvő babának. Szülés után is fokozottan figyelünk az egész család táplálkozására. Ha vásárolni megyünk, többségünk átbogarássza az egyes termékek tartalomjegyzékét, különféle E számok után kutatva. Mások viszont inkább a biotermékekre esküsznek.

Ellenőrzött bio élelmiszerként csak azokat a termékeket vásárolhatjuk meg, amelyek komoly előírásoknak felelnek meg: semmilyen műtrágyát, szintetikus és toxikus anyagot nem tartalmazhatnak, termelésük ellenőrzött körülmények között zajlik. Csak természetes tápanyag-utánpótlást kaphatnak a termények, és a kártevőket is mechanikus úton tartják a növényektől távol. A kórokozók ellen külön, az ökológiai gazdaságokban engedélyezett természetes permetezőkkel veszik fel a harcot, de ezeket a növények nem szívják fel, és vízzel is könnyedén lemoshatók.

A gazdálkodási szemléletnek köszönhetően egy biogazdálkodás hozama mindig alacsonyabb marad, ezért is lehetséges, hogy a biotermékek ára magasabb, mint amihez az üzletekben egyébként hozzászoktunk. De nemcsak az ára magasabb: az ásványi anyag, vitamin és tápanyagtartalmuk is jelentősen nagyobb, egyesek szerint pedig ízük is sokkal finomabb, koncentráltabb.

A fentiek ismeretében jó, ha a család, de legalább a baba ételei bio alapanyagokból készülnének. Így biztosak lehetünk abban, hogy a kicsi zöldségpüréje nem tartalmaz az egészségre káros mennyiségű nitrátot és nitritet, és akkor sem kell megijednünk, ha a gyerekek esetleg koszosan eszik meg a cseresznyét.

De nemcsak bio növényeket vásárolhatunk, hanem állati eredetű termékeket is: biotej, biosajt, biotojás, sőt, biohús is kapható a biopiacokon. Az állatok tartására is szigorú szabályok érvényesek, hiszen táplálásuknál és betegség esetén gyógyításuknál is figyelembe kell venni, hogy egyszer majd a bio húsbolt pultján fogja várni a vásárlót.

Az ökogazdálkodásban az állatoknak elegendő teret és szabad kijárást kell biztosítani, tehát sem a marhák, sem a csirkék nem tarthatók úgy, ahogy azt az embertelen gyárakban szokás. Az állatok takarmányát a gazdaság termeli meg, és a gazdaság méretétől függően a tartható állatok száma is meg van határozva. Természetesen ebben a körben semmi sem mehet kárba: az állatok trágyáját visszaforgatják a talajba, így a növények még szebben fejlődhetnek. Hiszen ma már egyáltalán nem igaz az a közkeletű felfogás, miszerint a bio egyenlő a férges, kukacos gyümölccsel, zöldséggel.

Gyermekeink egészséges táplálkozásához a lehető legtöbbet a biotermékek adásával biztosíthatjuk, legalább azokat az alapanyagokat érdemes beszerezni a biopiacokról, amelyből a legtöbbet használjuk a konyhában. De bioételek adására még akkor is lehetőségünk van, ha netán nem otthon vagyunk: ma már a bébiételgyártók között is van olyan, aki gondolt arra, hogy ellenőrzött gazdaságból származó bio ételeket rejtsen a kicsiknek szánt apró üvegekbe.

A bébiételgyártókat egyébként is komoly előírások kötik, a gyártás során rendszeresen ellenőrzik, mi kerül majd a boltok polcaira. Különösen igaz ez a bio bébiételekre, ezek esetében az összes beszállítónak és magának a gyártónak is speciális előírásoknak kell megfelelnie. A széles választékban kapható termékekben garantáltan nincsenek vegyszer és műtrágya maradványok, ahogy hozzáadott cukor és só sem. Abban is biztosak lehetünk, hogy az üveges bébiétel tápértéke, ásványi anyagtartalma a rajta feltüntetett életkornak megfelelő.

 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó