Tejet a babának?

A tej élet, erő, egészség – tartja a mondás, ám arra már nem tér ki, mennyi idős kortól van ez így. Mert egy bizonyos kor alatt a tehéntej fogyasztása bizony több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt. Ezért nem árt nagy odafigyeléssel bevezetni a kisbaba étrendjébe.

A baba jó ideig – szerencsés esetben – csak anyatejet kap, amely tökéletesen fedezi minden igényét: elég kalóriadús, hozzájut minden vitaminhoz és ásványi anyaghoz belőle, ráadásul még védettséget is kap, ha ezt eszi, hiszen számtalan immunanyag is megtalálható benne.

Aztán kezd ismerkedni az ízekkel, egyre több zöldséget, gyümölcsöt és húsfélét eszik már – előbb püré, majd darabos formában. A mamák általában nem is ezek bevezetésével vannak bajban – bár némelyikükkel kapcsolatban nagy a bizonytalanság -, hanem például az olyan élelmiszerekkel, mint a tehéntej.

Mi okozhat gondot?

A tehéntej remek kálciumforrás, többféle vitamin is van benne, és még vasat is tartalmaz – igaz, nehezebben felszívódó formában, mint az anyatej. Viszont egyúttal ott van benne a tehéntej-fehérje, ami sokszor okoz problémát a gyerekeknél. Mivel fajidegen fehérjéről van szó, az éretlen szervezet heves tiltakozással reagálhat rá: a tejfehérje-érzékenység számos tünete között szerepel az ekcéma, a gyakori felső-légúti betegségek, a haspuffadás, hasmenés-hányás is. A tejfehérje-érzékenység sajnos általában örök életre elkíséri az embert, ezért is érdemes inkább várni a megfelelő ideig a tejtermékek bevezetésével.

Van még egy, gyakran problémát okozó összetevője a tehéntejnek, ez pedig a laktóz, más néven a tejcukor. Ez a cukor jelen van az anyatejben is – ennek köszönhetjük az első hónapok durva hasfájásait -, ám a tehéntej fogyasztásakor szokott komolyabb tüneteket generálni. Ez esetben is előfordulhat hasfájás, puffadás, hasmenés, hányás, ekcéma. Szerencsére a laktóz-intolerancia – a laktáz enzim hiánya vagy csökkent termelése miatti állapot - a növekedéssel általában javul valamennyit, s még ha el teljesen nem is tűnik, az ember bizonyos mennyiségű tejet és tejterméket tud fogyasztani. Persze, elsősorban savanyított tejtermékekkel érdemes próbálkozni, ezekben ugyanis a tejcukor egy része már átalakult, lebomlott.

Bevezetés a tejtermékekbe

Alapszabály, hogy tejet egyéves kor előtt semmiképp se adjunk a gyereknek. Savanyított tejterméket azonban már egyéves kor előtt is adhatunk: úgy kilenc-tízhónapos kor körül megpróbálkozhatunk a savanyított tejtermékekkel: egy kiskanál joghurt, kefír a baba főzelékébe, egy gombócka túró, vagy egy csipet reszelt sajt megbolondításképpen bőséggel elegendő.

Az alapvető szabályok itt is érvényesek: egyszerre csak egyféle tejtermék bevezetésével próbálkozzunk, pár napig csak ezt az egyet adjuk, és közben figyeljük a gyerek bőrét, viselkedését, székletét, nincs-e aggodalomra okot adó változás.

Azoknál a babáknál, ahol a testvérek vagy a szülők, nagyszülők között előfordul tejérzékenység a savanyított tejtermékekkel is érdemes megvárni az egyéves kort, tejet pedig jobb, ha csak 3 éves koruk után kapnak: ekkor ugyanis már 50 százalékkal kevesebb eséllyel alakul ki náluk allergia.

Vigyázni kell a vásárláskor is: sok vizes felvágott tartalmaz például tejport, és több termékben ott lapul a tejsavó is. Érdemes tehát átböngészni a címkéket, mert ezek is kiválthatnak reakciót.

Ugyanígy érdemes várni a tejpépekkel is – hiszen ezekben is tehéntej található. A tejes desszertek – túró rudi, pudingok, gyümölcsjoghurtok – is jobb, ha idejében kerülnek bevezetésre.

Érdemes várni

Sokan azt hiszik, hogy az allergia vagy előjön első alkalommal, vagy már soha többé. Sajnos, ez tévhit: az allergia egy új étellel való első ismerkedéskor egész biztosan nem fog előjönni. Utána viszont bármikor, hiszen első alkalommal még ismeretlen a szervezet számára, második-harmadik-sokadik alkalommal azonban az immunrendszer már pontosan tudja, hogy valami idegen anyaggal van dolga – és alaposan túlreagálja, ez az allergia.

A babák immunrendszere pedig a kor előre haladtával érik: minél éretlenebb, annál hajlamosabb a túlzott reakciókra. A javaslatokban leírt életkorok azt jelölik, mikortól van már jóval kevesebb esélye annak, hogy a baba szervezete allergiás reakciót éljen meg.

A tehéntej esetében ráadásul nemcsak az allergia jelent problémát. A tehéntej ugyanis megterheli a kicsik még szintén éretlen veséjét, máját, így kiválasztási gondokat is okozhat, ha túl korán találkoznak vele. Sőt, egyes kutatások szerint összefüggés állítható fel a felnőttkori cukorbetegségek, szív- és érrendszeri panaszok és a túl korai tehéntejfogyasztás között.

Szilágyi Diána , 2009. szeptember 14.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó