Válogatós a gyerekem, és tudom, hol rontottam el

Biztosan vannak sorstársaim, akik válogatós gyerekkel rendelkeznek az otthonukban. Nekem a három gyerekemből a két lány teljesen jól, kiegyensúlyozottan eszik, de a legnagyobb, az egyszem fiam, na, ő egy katasztrófa ebből a szempontból.

Némiképpen nevelésem egyik kudarcának élem meg, hogy a fiam ennyire nem hajlandó semmi mást megenni az általa favorizált, igen szűk palettájú, és nem is egészséges ételeken kívül. Könnyű dolgom van felsorolni, mit hajlandó elfogyasztani: vajas kenyér sajttal, hot-dog, sült krumpli, sült csirkemell, rántott hús, pizza - amin csak paradicsomszósz, kukorica, pici sonka és sajt van. Az utóbbi időkben már megeszi a spagettit is, ,,cserébe” lemondott az addig időnként megevett borsófőzelékről és paradicsomlevesről. Jó kis lista, igaz?

Elhihetitek, mindenfelé kutattam, orvosokat faggattam, mégis hogyan bírnám rávenni a normális étrendre? Kaptam tanácsokat: terítsek meg szépen, mindig azonos időben együnk, ne adjak neki lehetőséget a választásra, csak azt ehesse, amit a többiek is, tálaljak elé bőséges választékot, adjak neki étvágyfokozó vitaminokat, mozogjon sokat, vásároljuk és készítsük el az ételeket együtt. Talán beválnak ezek az ajánlások azoknál a gyerekeknél, akiknél a válogatósság csak átmeneti, esetleg az unalom szülte, de nekem sajnos semmi nem jött be.

Hogy hol rontottam el, azt most már majdnem biztosra tudom. Több tényező játszott ebben közre, és hogy ezek lehetnek a valós okok, azt abból szűrtem le, hogy a lányaimmal teljesen másképpen csináltam - igen, az első gyerek fizeti meg a szülei bénázását.

 • Javarészt tápszeres volt a srác, nagyon korán, kéthónaposan kezdtem el hozzátáplálni, vagyis alig volt lehetősége az anyatejben koncentrálódó különféle ízekkel megismerkedni.
   
 • Üveges bébiételeket, babatejet, készen kapható pépeket és kekszeket kapott először, sokáig ezeken élt, ezeknek a semmilyen, fűrészpor-ízét szokta meg.
   
 • Ha nem akart nyugton megülni az étkezéseknél, akkor futkostam utána a falatokkal, kádban, játék közben, mindegy, csak egyen!
   
 • Ha egész nap semmit sem volt hajlandó megenni, és túrórudiért ácsingózott, előbb-utóbb odaadtam azt a nyomorult csokis túródarabot, csak egyen már végre valamit!
   
 • Jászmákba bocsátkoztam: ha ezt most megeszed, akkor jutalmul ez meg ez lesz, ha viszont nem eszed meg, büntiből az meg az lesz.
   
 • Központi kérdést csináltunk a válogatósságából, sokszor túlzottan nagy figyelmet szentelve annak.

Kedves Olvasók, akik még a hozzátáplálás elején vagytok: kerüljétek ezeket a hibákat. Ezenkívül sose erőltessétek erőszakkal az utódotokba az étket, azt hiszem, mindannyiunknak vannak ovis korából menzás rémtörténetei - én úgy utáltam meg egy életre a mákos tésztát, hogy már nem voltam éhes, jóllaktam a levessel, de mégis muszáj volt megennem, így hát szépen vissza is öklendeztem.

Azt sem tartom jó ötletnek, hogy kreatív módon tálaljuk az ételeket, fejecskéket, állatkákat varázsoljunk a felvágottból és a zöldségből, hiszen az étel nem játék, nem ettől jön meg a válogatós gyerek kedve valami újdonsághoz.

A te gyereked mennyire válogatós?

Nágel Zsuzsi , 2013. június 28.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(15 hozzászólás) 

2013 07 01. 12:48
Hoppa, miert kell ennyire ennyire egymasnak esni, holgyeim? Mindenki a sajat eletenek es gyerekenek a szakertoje (az egyszemnek is). Az otgyerekes anyuka nem tudja jobban, csak mert neki ot van. Csak te dontheted el, nektek mi a legjobb a korulmenyeiteket, elethelyzeteteket figyelembeveve, aztan ha az bevalt, le kell carni, ki mit mond.
→ válasz erre
2013 07 01. 15:34
@aprooka: ne haragudj de nem jól értelmezed amit írok és ez zavar. idézem:EGYETLEN egyszer kell a szülőnek erőt venni magán, 2-3 nap letenni a gyerek elé átlagos, az egész család által fogyasztott ételt, és ha az első 3-5 étkezést ki is hagyja, garantáltan eszik majd 24 óra éhezés után bármiből amit elé tesznek.
NEM AZT írtam h éheztesd, AZT írtam h ADD neki AZT amit TI IS esztek, mindenfélét. HA NEM AKAR enni az első pár alkalommal(amúgy sok gyerek nem is tudja h mit jelent éhesnek lenni, a legtöbb felnőtt sem azért eszik mert éhes, hanem mert eljött az ideje, ne mrossz ha ezt is megtapasztalja h egyáltalán tudja h mi az a dolog, amikor korog a pocak)akkor MAJ FOG utána.
Kiragadtál egyetlen szót, azt a saját ízlésed szerint formáltad ,aztán hajtogatod. Nem értem h miért.

Nemrég volt egy cikk, de lehet h nem itt, az extrém válogatós gyerekekről h ŐKET orvoshoz kell vinni! AZ HA az ételek 90 % -át nem eszi meg, az nem egészséges dolog, és lehet javítani rajta, mint ahogy a cikk is írta.
Sokatoknak igaza van, pl abban h ne egy gyerek alapján ítéljem meg h jól csináltam e de ha egy gyerekem van akkor mi alapján foglaljak állást, alkossak véleményt?? Nem kétlem h másik gyerkeemnél ,aki más jellemű más eredmény érnék el ,de attól még nem csinálnám máshogy.
Adtam és adni is fogok édességet, mert sztem kell a gyereknek, de azt is megválogatom.hogy melyik boltban kapható ételben milyen és mennyi szar van, abba ne menjünk bele, mert az egy másik cikk alatti vita is lehetne.
A lényeg h mindenki éljen boldog kiegyensúlyozott élett a gyermekeivel, engem az sem zavar ha csak és kizárólag gyorsétteremben esznek és a másik amit még megeszik vmi csoki, de könyörgöm az ne is panaszkodjon. Ezerszer hallottam, bölcsiben, oviban, barátőnktől h miylen válogatós a gyerek, de azt egyszer sem ha OLYAN JÓ h ez így sikerült h csak 10 félét eszik.Kivételnél nélkül az összes anyukatársam ebben az esetben panaszkodik.És a környezetemben lévő nem is próbál tenni semmit ellene, csak a panaszkodás, vagy ami még roszabb a gyerek szidása!! Pedig nem a gyerek tehet róla.
Na, ez az ami zavar. Nem más.
→ válasz erre
2013 07 01. 20:20
Velem próbálkoztak lelkesen kicsi koromban, "nem kapsz mást", "meg kell enni"... Muhaha. Nagymamám barátnője gyerekekre vigyázott, amolyan magánovi-féle volt, és issstentelenül szarul főzött. Az előszeretettel készített főzelékeknek egytől-egyik hányásíze volt (ecet+jó vastag rántás), hát naná, hogy nem ettem belőle. A hússal, tésztával, levesekkel semmi bajom nem volt, a nyers zöldségeket a mai napig imádom. De a pépesített trutymóktól öklendeznem kellett. A paella és a paprikáskrumpli a mai napig a néni kajáinak ízére emlékeztet, meg nem enném...
Szóval ha a kaja íze valami rosszra emlékeztet, akkor hiába teszik a gyerek elé, nem fogja megenni, inkább füvet legel az oviudvaron.
→ válasz erre
Összes hozzászólás (15) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?