Antibiotikum: így add, hogy a leghatékonyabban segítsen!

Az egyre rövidebb napokkal és a locspocs, de mégsem elég hideg idővel beköszöntött a betegeskedés kora a gyerekeknél. A bölcsődei-óvodai csoportok, sőt, olykor az iskolai osztályok is csökkentett létszámmal működnek, ha a gyerekek között felüti a fejét valamilyen fertőzés.

Márpedig felüti, nincs mit tenni. És ilyenkor jöhet a kötelező kör! Irány az orvos, ahol aztán eldől, kell-e antibiotikumot kapnia a kicsinek vagy sem.

Sokak számára az antibiotikum elnevezés legalább annyira félelmet kelt manapság, mintha az oltásokat kezdenénk el emlegetni. Pedig az antibiotikumoknak köszönhető, hogy manapság egy szimpla tüdőgyulladás esetén a szülőnek nem kell rettegnie, vajon gyermeke felépül-e vagy sem. Persze, mint minden gyógyszernek, az antibiotikumoknak is lehetnek mellékhatásai és érdemes figyelni pár dologra a szedésekor. Ezeket szedtük most össze:

 • Vírusos a fertőzés? Akkor nem kell antibiotikum! Az antibiotikumok kifejezetten a bakteriális fertőzések legyőzésére kifejlesztett szerek, a vírusok ellen tökéletesen hatástalanok, így felesleges a megbetegedés első jeleire azonnal bevetni őket. Ám ha a láz és a betegség makacsul fennmarad, ha az eredeti tünetek mellett bizonyos újabb tünetek is felbukkannak, akkor indokolt a kezelés.

 • Ha az orvos felírja, kezdd el adagolni! Bízzunk már annyira a szakemberben, hogy nem azért tanult éveken keresztül, hogy hülyeséget csináljon. Ha felírja magától (!), annak oka van.
   
 • A meghatározott mennyiségben és időközönként add be a gyereknek! Az antibiotikumok adagolásánál nagyon fontos, hogy betartsuk a tájékoztatóban leírtakat. Evés előtt-alatt-után, x időközönként, a meghatározott mennyiségre lesz szüksége a gyereknek.
   
 • Az antibiotikumot végig kell szedni! Nagy előnye ezeknek a gyógyszereknek, hogy nagyon gyorsan javítanak a gyerek általános állapotán. Ám ha már elmúlt a láz, nem csillog a szem, nem krákog folyamatosan, de még van a gyógyszerszedésből 3 nap hátra, azt végig kell csinálni! Máskülönben csak annyit érünk el, hogy a baktériumok alkalmazkodnak a hatóanyaghoz, kicsit visszahúzódik a fertőzés, ám később jó eséllyel újult erővel lobban fel - és akkor már hatástalanul vetnénk be ellene az eddigi hatóanyagot. Az átlagos antibiotikumok szedési ideje 7-10 nap!
   
 • Számolj a mellékhatásokkal! Pozitív hozadékai mellett egyes antibiotikumok különféle egyéb hatással lehetnek a gyerek szervezetére. A leggyakoribb, hogy a bélrendszerben uralkodó ideális állapotokat megborítják, és esetleg a kicsi hasmenéssel vagy hasfájással reagál a gyógyszerre. Ezen könnyen lehet segíteni, ha az antibiotikum mellé adunk olyan kiegészítést, ami a bélrendszer élő flóráját is helyreállítja.
   
 • Hiába szed antibiotikumot, ne vidd közösségbe! Lehet, hogy már nem lázas, látszólag jól érzi magát, de amíg a gyerek gyógyszert szed, ne vidd a többi gyerek közé! A fertőzés még nem biztos, hogy kiürült a szervezetéből, és amellett, hogy ezzel a visszaesést vagy a további szövődmények kialakulását veszélyezteted, a többi gyerek egészségére sem vagy tekintettel. Mert ők simán elkaphatják a fertőzést a te gyógyszerrel kezelt gyerekedtől - és máris egy hatóanyaggal szemben ellenálló törzset hagyományozol rájuk! Tartsd a gyereket otthon, míg az orvos azt nem mondja, hogy mehet a többi gyerek közé!

 • És végül még egy dolog: az antibiotikum keserű! Még ha ízesített, a legtöbbször akkor is átüt az alapíz, ezért a legtöbb gyerek nem szívesen veszi be. Megpróbálhatsz hatni az eszére és elmagyarázni, miért fontos lenyelni. Megpróbálhatsz hatni a hiúságára és úgy csinálni, mintha nem hinnéd el, hogy le tudja nyelni - csak azért is le fogja. Megpróbálhatod bevetni a kedvenc csemegéjét a sikeres bevétel utánra - mértékkel. És megpróbálhatod bekeverni valamilyen gyümölcslébe, vagy más italba, hátha azzal könnyebben lecsúszik - ez utóbbira kérdezz rá az orvosnál. Egy dolog tilos: beleerőltetni a gyerekbe! Ha minden kötél szakad, inkább beszélj az orvossal, tud-e ajánlani alternatívát.

Mikor kellett utoljára antibiotikumot adni a gyereknek? Nektek mi a tapasztalatotok?

Szilágyi Diána , 2014. november 24.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó