Bababiztos otthon kialakítása

Amikor a pici elkezdi felfedezni a világot, a szülők mindent megtesznek annak érdekében, hogy bababiztossá tegyék az otthonukat. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány bababiztos tippet, amelyek segítenek biztonságossá tenni a gyerkőc számára a lakást.


Éles sarkok, szobanövények

Kiemelt figyelmet kell fordítani az éles sarkokra, szóval minden bútor éles sarkára valamilyen tompítót kell rögzíteni, hogy ne legyen baj, ha a gyerkőc elesik. Továbbá fontos, hogy minden olyan tárgyat, ami veszélyt jelenthet a pici számára, tégy olyan magasságba, hogy semmiképp se érje el. 

Természetesen nemcsak a gyerkőc számára veszélyt jelentő tárgyakra igaz ez, hanem azokra is, amelyekben nem szeretnéd, hogy kárt tegyen a gyermek. Például, ha eléri a kedvenc regényedet, szívesen lapozgatja, de nem biztos, hogy minden oldal a helyén marad. 

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a gyerkőcök imádnak belecsimpaszkodni minden lelógó dologba. Ezt mindenképpen vedd figyelembe, amikor bababiztossá teszed a lakást. Komoly veszélyforrás lehet, ha például a szobanövény lelógó leveleibe kapaszkodik bele a pici, és magára rántja virágfölddel és kaspóval együtt.

Ha már szóba kerültek a szobanövények, akkor arra is érdemes felhívni a figyelmet, hogy még a baba érkezése előtt meg kell szabadulni minden olyan fajtától, amely mérgező. A nem mérgező fajtájú szobanövények maradhatnak, de legyenek elérhetetlen magasságban a kicsi számára, hogy ne tudja megkóstolni a levelüket, illetve a földjüket.

Konnektorok, falak, lépcsők, ajtók

A konnektorokról sem szabad megfeledkezni, hiszen komoly veszélyt jelentenek a picik számára, ha belenyúlnak. Ehhez ma már könnyen beszerezhetőek biztonsági dugók, amelyek védelmet nyújtanak a gyerkőc számára.

Ha nem szeretnéd, hogy a gyermek minden falat festővászonnak használjon, akkor szerezz be táblafestéket, és a gyermek szobájába fess le vele egy falfelületet, ahol szabadon kiélheti majd a kreativitását.

A lépcsőkről és az ajtókról sem szabad megfeledkezni, hiszen komoly veszélyforrásnak tekinthetők a gyermekek esetében. Mindenképpen olyan zárható rácsot kell beszerezni, amely elég magas ahhoz, hogy a gyerkőc ne tudjon átmászni rajta. Ezeknek a zárható rácsoknak köszönhetően biztosítható, hogy a gyermek ne tudjon kimenni az ajtón, és ne tudja egyedül használni a lépcsőt. 

Ablakok, tisztítószerek

Az ablakok biztonságossá tételére is oda kell figyelni, különösen akkor, ha alacsonyan vannak. A baba nagyon hamar eléri azt a kort, amikor mindenhová fel szeretne mászni, és mindent ki szeretne nyitni. Szóval érdemes elgondolkodni az ablakok esetében a rács felszerelésén. 

A kiságy esetében egy rácsvédőről is érdemes gondoskodni. Erre az első hetekben még nem lesz szükség, de később, amikor a pici elkezdi mozgatni a fejét, mindenképpen fontos szerepet tölt be abban, hogy a kicsi ne üsse be a fejét a kiságy rácsába. 

Továbbá a kisebb tárgyak, játékok, mágnesek és elemek semmi esetre se legyenek elérhetőek a gyerkőc számára. Az elemes gyerekjátékok esetében is óvatosnak kell lenni, nehogy kinyíljon a tartójuk, és a pici a szájába vegye a gombelemeket.

A tisztítószereket zárható, gyerekbiztos helyen kell tartani, semmiképp olyan helyen, ahol a gyermek eléri. Szóval a mosogató alatti szekrény nem alkalmas erre a célra. Ráadásul ezek a flakonok általában színesek, ami miatt különösen vonzóak a pici számára. 

S. Dóra , 2023. január 27.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?