Miért szeretik a kisgyermekek az ismétlést?

A gyerekek szeretik ismételni a dolgokat – felteszik ugyanazt a kérdést újra és újra, vagy mindig ugyanazt a mesét kérik lefekvés előtt, vagy újra és újra ugyanazt a játékot veszik elő. De vajon mi ennek az oka?


Lefekvés ideje van, és a kisgyermeked lehúzza a polcról az egyik mesekönyvet. Valószínűleg az elmúlt hónapban minden este elolvastad ezt a könyvet, és legszívesebben bármi mást olvasnál. “Olvassunk el ma este inkább egy másik könyvet” – javaslod erőtlenül, de a kisgyermeked ezt nem tűri. “Nem” – ragaszkodik az általa választott könyvhöz, a kezedbe nyomja a mesekönyvet, és felmászik az öledbe.

Az ismétlődő viselkedés nagyon is normális a kisgyermekkorban. Ha ugyanazt a dolgot újra és újra megteszik, az segít a kisgyermekeknek a tanulásban, és hasznos lehet a fejlődés szempontjából. A következetes rutinokhoz való ragaszkodás vagy az újra és újra feltett kérdések szintén segítik a kisgyermekek biztonságérzetét.

Miért szeretik a gyerekek az ismétlést?

A gyerekek az ismétlésekhez vonzódnak, mert azok ismerősek és megnyugtatóak. A következetes rutinok segítenek a kisgyermekeknek értelmet adni a világnak, és biztonságban érzik magukat, ha tudják, mi következik. Például egy kisgyermek, aki tudja, hogy a játékidő mindig a reggeli után következik, megnyugszik és élvezi az étkezést.

Az ismétlés szintén lényeges része a tanulásnak. “Ide tartozik az ismerős mondatok, dalok és rímek ismétlése, vagy ugyanannak a könyvnek az újra és újra történő elolvasása” – mondja Dr. Pierrette Mimi Poinsett, gyermekorvos.

Bár unalmasnak tűnhet ugyanazokat a könyveket olvasni, ugyanazokat a játékokat játszani és ugyanazokat a dalokat énekelni, próbáld meg végigcsinálni, mert az ismétlések valóban segítik a kisgyermekek agyának fejlődését. Kutatások szerint a gyerekek nagyobb valószínűséggel vesznek fel új szavakat a szókincsükbe, ha többször hallják őket ugyanabban a történetben.

Az ismétlés sok kisgyermek számára ösztönös lehet. “A gyerekek késztetést éreznek arra, hogy bizonyos tevékenységeket vagy feladatokat újra és újra megismételjenek” – mondja Pamela Green, Montessori-pedagógus és tanácsadó.

Miért játszanak a gyerekek ismétlődő játékot?

Aznap, amikor gyermeked rájön, hogyan kell felmászni a játszótéri mászókára, észreveheted, hogy újra és újra visszamegy a mászókához, vagy újra eljátssza ugyanazt a jelenetet a babáival, megetetve és lefektetve őket. Azt is észreveheted, hogy a színlelt játékuk a te saját napi rutinodat tükrözi, például a vacsora elkészítését, vagy hogy a kisgyermeked olyan kifejezéseket vesz át, amelyeket gyakran mondasz.

A gyerekek sokféleképpen tanulnak játékosan. “Az ismétléssel való koncentrált foglalkozás során a gyerekek csak arra koncentrálnak, amit éppen csinálnak, ami a tudás és a teljesítmény érzéséhez vezet” – mondja Green. 

Miért teszik fel a gyerekek újra és újra ugyanazokat a kérdéseket?

Ha a gyermeked minden autóút során ezerszer megkérdezi, hogy “Ott vagyunk már?”, vagy ha a “Miért?” kérdést hallod állandóan, tudd, hogy ez nem csak a kisgyermeked miatt van. A kisgyerekeknél gyakori, hogy megismétlik a kérdéseket.

Egy gyermek újra és újra felteszi ugyanazt a kérdést, hogy megnyugtatásra és érzelmi támogatásra leljen. “A gyerekek megnyugvást találnak a kérdések ismétlésében” – jegyzi meg Dr. Poinsett. “Ez csökkenti a szorongást, és segít nekik a bizalom kialakításában.” Az is előfordulhat, hogy egy olyan stratégiát próbálnak alkalmazni, amely korábban bevált, hogy kapcsolatba lépjenek veled.

Hogyan irányíthatom át az ismétlődő viselkedést?

Az ismétlődő viselkedés általában nem káros, de legyünk őszinték – időnként nehéz elviselni. Nyugodtan átirányíthatsz néhány ismétlődő viselkedést, ha az tényleg az idegeidre megy. Ha egyszerűen nem tudod újra elolvasni a sokadszorra kért könyvet, akkor próbáld meg elterelni a gyermek figyelmét – menjetek egy másik szobába egy új könyvet olvasni. Ismételt kérdések esetén megkérheted a gyermekedet, hogy mondja el, mit mondtál korábban. Teljesen rendben van, ha azt mondod, hogy nem tudod, amikor a “Miért?” véget nem érő ismétlésével szembesülsz.

Ugyanakkor, ha úgy érzed, hogy egy kicsit eleged van az ismétlődő viselkedésből, segíthet, ha emlékezteted magad arra, hogy gyermeked miért viselkedik így, és hogyan szolgálja ez őt. Az ismétlődés végül is a tanulás és a fejlődés fontos része. 

Mikor fordulj a gyermeked orvosához?

Ha gyermeked 3 éves kora után továbbra is nagyon pontosan és specifikusan ismétli a beszédet, érdemes felkeresned a gyermekorvosodat. Ez potenciálisan egy fejlődési rendellenesség, például az autizmus spektrumzavar része lehet. “Más viselkedésformák, amelyek aggodalomra adhatnak okot, a kézcsapkodás és a test ringatása” – jegyzi meg Dr. Poinsett. A lényeg az, hogy ha aggályaid vagy kétségeid vannak, mindig érdemes megbeszélni a gyermeked orvosával, hogy biztosra menj.

Összegezve

Az ismétlődő viselkedés a kisgyermekkori fejlődés fontos része. Bizalmat és biztonságérzetet adhat nekik, és támogatja a fizikai és kognitív tanulást. A gyerekek a különböző játékokon keresztül tanulnak, és gyakran találkozhatunk sok ismétléssel.

Az is előfordulhat, hogy ugyanazt a könyvet akarják estéről estére meghallgatni, vagy ugyanazt a játékot akarják újra és újra játszani. Ezek a dolgok hasznosak a kisgyermeked számára, ezért a legjobb, ha bátorítod őt. Azonban, mint mindig, ha bármilyen aggályod van, mindenképpen fordulj gyermekorvosodhoz.

Forrás: verywellfamily.com

B.Edina , 2022. november 16.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Karácsonyi könyvvásár