Ha nem jön az álommanó

A gyerekek alvási rendellenességeivel kapcsolatban Dr. Deborah Lin-Dyken, gyermekkori alvászavarok szakértője  megosztotta velünk gondolatait és ez bennem elindított egyfajta beszélgetést úgy önmagammal, mint más anyukákkal.

 


Szinte alva jár

A téma kifejtését azzal a gondolattal kezdte, hogy nagyon gyakori, hogy még a legjobb alvóknál is hirtelen alvásproblémák jelentkeznek, legyen szó akár arról, hogy nehezen alszik el lefekvéskor, akár arról, hogy hirtelen felébred az éjszaka folyamán. Lehet, hogy a kisgyermeknek éjszakai rémálmai vannak, amelyek hasonlóak az alvajáráshoz, de sokkal drámaibbak. Az éjszakai rémálmok gyakran összefüggenek az alváshiánnyal.

Ne ébreszd fel!

Amikor gyermeked éjszakai rémülettel "ébred", menj be hozzá, és nézd meg, de ne beszélj hozzá, és ne próbáld megnyugtatni. A pici ellen fog állni annak, hogy megvigasztalják, és zavartnak, zavarodottnak fog tűnni. Ha megpróbálod megnyugtatni, azzal csak meghosszabbítod és felerősíted az alvási rémületet - még a nevének kimondása is csak még jobban felzaklathatja. Hasonlóképpen ne próbáld meg erőteljesen felébreszteni. Azt hiheti, hogy megtámadod őt, akármilyen furcsán is hangzik. Ehelyett hagyd, hogy az éjszakai rémület végbemenjen nála, és csak állj a közelben, hogy a kicsid ne bántsa magát.

Nem kell mindig kibeszélni

Az is előfordulhat, hogy a gyerkőcödnek rossz álmai vannak, mivel a fantáziája fejlődik, és ez nem tehet mást, minthogy átragad az alvásvilágára. Amikor felébred egy rémálom után, menj oda hozzá, és nyugtasd meg. Néhány pillanatnyi nyugtatás megteszi a hatását. Maradj vele, amíg vissza nem alszik. Ne aggódj, ha nem akar beszélni az álomról. Néha a rémálmok nem szólnak semmi konkrétumról, csak egy ijesztő érzésről.

A kialvatlanság nem segít

A korábban jól alvók éjszakai felébredésének egyéb gyakori okai közé tartozik a betegség, a szeparációs szorongás vagy egy közelgő fejlődési ugrás. Ezekben az esetekben a láz, a torok- vagy fülfájás kezelésén kívül, ami a beteg kisgyermek közérzetét kellemetlenné teszi, néhány dolgot meg lehet próbálni. Először is győződj meg arról, hogy az a kis emberpalánta általában véve elegendő alvást kap-e. Lehet, hogy ellentmondásosnak tűnik, de minél kevesebbet alszanak a gyermekek, annál valószínűbb, hogy nehezebben nyugodnak le lefekvéskor, és annál nehezebben alszanak át teljes éjszakákat. Legyél tehát következetes abban, hogy napközben lefektesd a szundikálásra, este pedig ésszerű időben fog ágyba mászni.

A türelem alvást teremt

Amikor a kisgyermeked éjszaka felébred, legyél megnyugtató és türelmes, de egyben unalmas is. Tudasd vele, hogy minden rendben van, de ideje aludni. Tartsd a beszélgetést a minimumon, ne érje túl sok impulzus, a fényeket csökkentsd a legminimálisabbra. Lehet, hogy néhány éjszakába vagy akár néhány hétbe is beletelik, mire a helyes útra tudtok térni az alvási rutinotokban, de minél jobban ragaszkodik a rendszerességhez, annál hamarabb megoldódik a probléma.

 

Forrás: babycenter.com

 

D. Dominika , 2022. május 25.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?