#baba#anya

A legkisebb is számít…

Amikor életed egyik legizgalmasabb időszaka végül a legstresszesebbé válik, egy segítő kéz sokat számít. Bár ez millió és két különböző forgatókönyvre vonatkozhat, ma a koraszülött anyákról beszélünk. Amikor egy anyuka barátod ilyen körülmények között van, mindent meg akarsz tenni, hogy segíts neki - de biztos akarsz lenni benne, hogy valóban segítesz. Ezért összeszedtünk néhány módszert, amivel támogathatod a koraszülött anyukákat. Nem számít, hogy kicsi vagy nagy, ezek a gesztusok mind hatalmas segítséget jelentenek.

 


Avanzsált ételfutár?

Indíts el egy ételláncot, vagy vigyél át néhány fagyasztott kedvenc ételt, amit az újdonsült anyuka bedobhat a sütőbe. Soha ne becsüld alá a házi készítésű ételek erejét. Hidd el, szívesen fogadja és nagyra értékeli majd.

Futó ügyintézés

Még ha az élet zökkenőmentesen is zajlik, a megbízások sok időt és energiát vehetnek igénybe. Küldj egy üzenetet a barátodnak, és kérdezd meg, hogy mit tudnál elhozni neki a boltból, hogy a kutyát meg kell-e sétáltatni, hogy a növényeiket meg kell-e öntözni. Még a legkisebb felajánlások is segíthetnek nagy terhet levenni a vállukról. 

Itt a „félig üres-majdnem teli” is jó!

Nincs annál rosszabb, mint koraszülő anyukaként hazatérni a hosszú napok és éjszakák után egy üres hűtőszekrényre és egy üres kamrára. Ajánld fel, hogy bevásárolsz helyette és kivárod a sort az önkiszolgáló kassza előtt. 

Te legyél a pótanya

Néhány koraszülő anyuka szeretne egyszerre két helyen lenni, vagy legalábbis az lenne a praktikus, mert egy újszülöttel és egy pár éves gyerkőccel nem áll meg az élet, sőt. Teljes mértékben a feje tetejére áll. Aggódnak az újszülött szükségleteinek kielégítése miatt, de anyának lenni azt is jelenti, hogy minden gyermekedért állandóan aggódsz. Ha tudsz segíteni a többi gyerekkel, ne habozz felajánlani. Egy meghosszabbított játszóterezéstől kezdve egy színező lapokkal és tevékenységekkel teli figyelemelterelő dobozig, hatalmas megnyugvást adhatsz a barátnődnek, ha tudod, hogy a másik babája nem érzi magát hátrahagyottnak a káoszban, ami a koraszülött szülői létével jár.

Legyetek hétköznapiak!

Azzal a szándékkal írtál kommenteket a babás státuszfrissítéseire, hogy támogasd a barátnődet? Csodálkozol, hogy amikor az újszülött intenzív osztályon töltött időszakáról beszélsz vele, elhallgat, vagy lassan reagál? Néha még a legjobb szándékkal tett cselekedetek is hozzájárulhatnak a koraszülött anyukák által érzett stresszhez és kétségbeeséshez. Adj neki lehetőséget, hogy egy kis időre másra koncentráljon, és folytassatok egy "normális" – azaz a szülés előtti dolgokról szóló – beszélgetést. A helyzetén nem tudsz változtatni, de beszélgethettek valami másról is, mint ami a kórházban történt. Ez némi normalitás érzetre ösztönözheti és feldobhatja a lelkét.

 

D. Dominika , 2022. május 18.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?